Home » Избрано

Протестиращи скандираха: Закони за всички!

2012.03.17 Няма коментари
Spread the love

Стотици граждани тръгнаха на протестно шествие срещу безобразията в България от НДК до парламента със скандирания „Заедно сме по-силни” и „Закони за всички“.

По целия маршрут имаше засилено полицейско присъствие.

Протестиращите искат механизъм за пряк контрол, налаган от обществото върху политическото елитарно ядро. Те искат и независим съд, както и обективна прокуратура, а Конституцията да бъде за всеки и всички.

Стоп на корупцията“, настояват протестиращите. Те искат гражданския глас да се чува.

Протестиращите предлагат набор от инструменти на свободата, който според тях е алтернатива на спънатия другарски преход към лъжесвобода и лъжедемокрация.

Сред предлаганите инструменти са: пряк избор и отзоваване на прокурори, съдии, включително конституционни и началници на РПУ; пряк избор и отзоваване от гражданите на възлови министри ( финанси, образование, правосъдие…); сезиране на Конституционния съд пряко от гражданите.

По време на шествието и на митинга пред парламента протестиращите разпространяваха Харта за гражданско управление.

Хартата за гражданско управление предлага на гражданите да бъдат истински коректив на управлението; да утвърждават професионализма над посредствеността; да изграждат работеща пазарна икономика; да насърчават открито, отговорно и ефективно управление и прилагане на добри европейски практики; да настояват за парламентаризъм пред всякаква форма на еднолична власт“, пише в документа.

 

Източник:  frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.