Home » Избрано

Р. Петков иска законови промени за документи на ДС

2012.03.17 Няма коментари
Spread the love

Румен Петков

В Плевен депутатът от левицата Румен Петков обяви, че са необходими много сериозни промени в закона за достъпа и разкриването на документите на Държавна сигурност, като окончателното виждане трябва да бъде направено след подробен и задълбочен анализ на работата на комисията.

Смесването на работата на Първо главно управление, на Разузнавателно управление на Министерството на народната отбрана и на разузнавателния отдел на Гранични войски с работата на Държавна сигурност е порочно и е груба грешка“, каза Петков и посочи, че в източната част на Германия документите на тяхното външно разузнаване не са били огласени и не са представени като обект на публичен интерес.

Депутатът добави, че в Полша за всички действащи служители от службите за сигурност, които са работили и през тоталитарния период, важи фикция за неогласяване на тяхната дейност, а освен това в някои страни като Германия църквата не е обект на такъв тип разследване.

Румен Петков не скри, че вина за създаването на закона в този му вид има БСП и обясни, че аргументите за искане на законови промени идват от практиката на страните от Източна Европа.

Има неща, които бихме могли да видим като практика в тези страни и да ги адаптираме към нашата действителност и по този начин да имаме един закон, който действително да даде перспектива от гледна точка на националната ни и историческа памет“, каза Петков.

Посегателството върху хора от външното ни разузнаване, които са работили за националната ни сигурност е много ярък показател за неумението ни да уважаваме себе си и за липсата на чувство за държавност“, допълни Румен Петков.

 

Източник:  Frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.