Home » Избрано

Нахалници в тоги

2012.03.17 Няма коментари
Spread the love

Корупция има - корумпирани нема...

Вчера България пак се прочу с действията или по-скоро бездействията на правораздавателните ни органи. Държавният департамент на САЩ излезе с доклад, в който се казва, че родната прокуратура е една от най-корумпираните институции у нас.

Навсякъде по белия свят подобно обвинение е съпътствано от светкавични пресконференции, изявления, мерки, та даже и оставки. Уви, без значение кой е на власт, в съдебната система все са “ни лук яли, ни лук мирисали“. Ще припомня, че последните критики на Еврокомисията бяха именно към служителите на Темида. Впрочем, текстът винаги е един и същ. Ще си позволя да цитирам:

Доклад на ЕК 8.02.2012 г.
Взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи. Все още не са довели до убедителни резултати.”

Доклад на ЕК 23.07. 2008 г.
Борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не дава достатъчни резултати.”

Доклад на ЕК 27.06. 2007 г.
Напредъкът в съдебното третиране на случаите на корупция от високо равнище в България е недостатъчен.”

И сега американците ни казват същото: “Кучетата лаят, керванът си върви“. Всеки ден слушаме как поредният престъпник е пуснат на свобода, защото събраните доказателства са негодни, непълни или не знам си още какво. В същото време обвинителите, призвани да защитават интересите на държавата, вечерят с мутри в лъскави ресторанти, живеят в палати и получават имоти като “крайно нуждаещи се” (бившият апелативен прокурор на Бургас).

По какъв начин си позволяват този стандарт – не знам, но за сметка на това прочетох как главният прокурор Велчев коментира твърденията на задокеанските ни партньори: “Да, корупция в прокуратурата има. И вие сте свидетели, че не повече от два-три пъти годишно, но всяка година, има дела срещу прокурори“.

Не знам за вас, но аз съм потресен и изумен от трагикомичното оправдание на обвинител номер едно на републиката. От една страна, си признава, от друга – не много, само два-три пъти. Но, разбира се, всяка година. Тоест, трябва да сме спокойни – в прокуратурата не се оливат, за сметка на това си спазват правилото ежегодно да бъде хванат поредният бандит в тога.

Тук е моментът да попитаме: “Да не би да имат график на арестите?“. От 50 корумпирани хващат 2-3. Това изказване на Борис Велчев е недопустимо и цинично. Та той е начело на прокуратурата от 2006-а. Къде спа през това време? Колко време имаше да се бори с корупцията в държавното обвинение? През този период отвсякъде се чуваха хвалби и дитирамби за бившия съветник на Гоце. Бил много честен, бил много принципен. Какво каза той, когато неговият заместник призова майките на сгазените от пияни шофьори да не протестират, защото така и така в затворите няма достатъчно място? Изобщо нашата прокуратура заслужава наградата “нахалник на десетилетието”.

Вярвам, че арогантното изявление на Велчев няма да бъде подминато, както често се случва, що се касае до прогнилата ни съдебна система. Нека чуем дали така мислят съдиите от ВСС?
На това мнение ли е министърът на правосъдието?

Въпроси, на които трябва да бъде отговорено веднага. Защото от години си говорим за все по-нарастващото усещане за липса на справедливост в обществото. Само говорим и пишем, а резултат – никакъв. Има корупция, има някое и друго дело, прокурорът с държавната заплата кара лимузина и всичко е наред. Гротеска от поредната латиноамериканска сапунка.

 

Емил Кошлуков,

Standartnews.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.