Home » Избрано

Унизеният Путин

2011.07.17 Няма коментари
Spread the love

Руският премиер лишен от престижна германска награда

 

Организационният комитет, връчващ престижната германска награда “Квадрига”, с която от 2003 г. насам се удостояват “просветени умове – пример за подражание и усилията в полза на общественото благо”, заяви в събота, че отказва да връчи годишния приз след лавината от протести срещу замисъла на комитета да отличи руския премиер Владимир Путин.

“Квадрига” е наречена така в чест на статуята върху Бранденбургската врата в Берлин и се дава годишно в деня на обединението на Германия, като се посвещава на хора “ангажирани да свалят стени със смелостта си и да изграждат мостове”.

Организаторите обявиха, че с голямо съжаление оттеглят наградата за Путин, като цитираха “масовите критики в медии и политическия свят” по повод на техния избор.

Растящият натиск става все по-нетърпим и рискува да ескалира още повече, заявиха те в специално съобщение.

Руският премиер Путин трябваше да бъде удостоен с наградата на 3 октомври, денят на обединението на Германия, за “заслугите му за стабилизирането на Русия и приноса му за стабилните германско-руски отношения”. Мнозина носители на наградата “Квадрига” обаче остро критикуваха решението на журито като критиката беше насочена най-вече срещу незачитането на човешките права в Русия, предаде Дойче веле.

Срам за журито

Датският художник и автор на инсталации Олафур Елиасон още в петък върна своята награда в знак на протест срещу решението за награждаване на Путин. Бившият чешки президент Вацлав Хавел заплаши със същата стъпка. Говорителката на Хавел заяви, че той ще излезе със специална декларация.

Планираното връчване на наградата на Путин предизвика сътресения и в самото жури. Председателят на партията на зелените Джем Йоздемир и хайделбергският историк Едгар Волфрум напуснаха кураториума в знак на протест.

Историчката Магдалена Матиополус пък отхвърли острите критики срещу номинацията на Путин. Тя заяви, че е изненадана от внезапния изблик на морализъм от различни политически и публицистични среди. “Нима тази република не е била управлявана и от политици като Ханс Глобке, Херберт Венер и Йошка Фишер, които също имат противоречиво минало?”, пита тя иронично.

И все пак – правилно ли е решението на журито да суспендира наградата за тази година? Защо заради руския премиер да бъдат лишени от наградата и останалите номинирани? Путин беше номиниран заедно с мексиканската външна министърка Патрисия Еспиноса, писателката от турски произход Бетюл Дурмас и палестинския министър-председател Салам Фаяд.

Реакцията на Кримъл

Според Кремъл германско-руските отношения няма да пострадат от вълненията около наградата “Квадрига”. Говорителят на Путин Димитрий Песков заяви, че това няма нищо общо с руско-германските отношения. “Руското правителство ще приеме с уважение всички решения на тази организация”, каза Песков.

По думите му конкретното решение по-вероятно е свързано с неразбориите, които царят в самото жури, присъждащо наградата.

Колкото до Владимир Путин, той е лауреат на множество международни награди и няма нужда от ново утвърждаване Тези награди свидетелстват за уважението и адекватното разбиране по света за заслугите на руския премиер, допълни говорителят, цитиран от Интерфакс.

Самият Путин досега не е взел отношение по въпроса.

Още идната седмица ще стане ясно как Русия ще се справи с бламирането на министър-председателя й. От понеделник в Хановер започват германско-руски правителствени консултации, на които Ангела Меркел ще се срещне с руския президент Дмитрий Медведев. Двете правителствени делегации ще обсъждат двустранните отношения и възнамеряват да сключат конкретни договори. Според политолога Владислав Белов германско-руските отношения няма да пострадат от случилото се: “Отношенията са здрави и добри, но за Путин това е афронт и неговото реноме е накърнено”, казва Белов.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.