2024-04-26

3 thoughts on “Родена от революцията на 4 юли 1776-та година

  1. Цитат:

    „Упражняването на тези права и свободи се закриля от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството като последен, признат от международното право, изход.“

    Pesho said:

    Интересно, има ли в нашите основни закони подобна точка или се споменава само за правото на стачки?

    Не, няма.

    Няма и как да има – по една много проста причина:

    разминаване във времето.

    Единствената легитимна Конституция на България – Търновската, независимо от възможните резерви към нея, е приета почти седем десетилетия преди Всеобщата декларация на ООН за правата на човека.

    Без да сме симпатизанти на НВ цар Симеон II, нито пък сме привърженици на монархическата форма на управление, като юристи не можем да твърдим друго – фактически „отменената“ Конституция на България никога не е била отменяна юридически.

    Следователно, в правната (юридическата) реалност не може да има друг Основен закон на България, която и до ден-днешен си остава монархия.

    В подкрепа на гореказаното – цитат от Янко Н. Янков-Вельовски. ЛЕГИТИМНИТЕ ОСНОВИ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ, стр.296-298 (монографията е налична и в библиотеката на Илинойския университет):

    § 8. Приемането на т. нар. Димитровска конституция

    Според чл. 108 от Търновската конституцияЗаконодателната инициатива принадлежи на царя и на народното събрание”. Според чл. 140 „Великото народно събрание се свиква от царя или от регентството, или от министерския съвет”.

    В кои случаи и за какво тези три институции имат право да свикват Велико народно събрание е изрично и изчерпателно посочено в членове 141, 142 и 143. Съгласно чл.141, ал. 1, т. 3 свикването на Велико народно събрание „за да (се) измени или прегледа конституцията” е прерогатива само на Царя. Тук, естествено, се разбира „пълнолетен” и „действуващ цар”, не и „непълнолетен и действуващ чрез Регентство”. Регентството няма никакви правомощия в това отношение; впрочем, регентството има правомощия да свиква Велико народно събрание само в един- единствен случай – „само за да обсъди въпроси за отстъпване или разменяване на некоя част от територията на царството”.

    Така съгласно смисъла на Търновската конституция всички въпроси, свързани с изменянето на Конституцията, включително и за промяната на формата на управлението (премахване на монархията и приемане на републиката), изобщо не могат да бъдат поставяни и разглеждани от никого до навършването на пълнолетието на царя*.

    Великото Народно събрание, приело „Конституцията” от 1947 г., НЕ Е БИЛО свикано от царя, следователно не е легитимно свикано и не е легитимно действувало, т. е. формално-юридически такова Велико народно събрание не е имало и няма в правната (но не и във фактическата!) реалност.

    Дори нещо повече – съгласно Търновската конституция е необходимо най-напред две трети от депутатите на Обикновеното Народно събрание да гласуват, че са съгласни да се предложи на Велико Народно събрание да промени Конституцията; едва след това чрез акт на Царя трябва да се произведат избори за Велико Народно събрание, две трети от членовете на което могат да извършат промени в Конституцията.

    Освен това: в Търновската конституция няма текст, предвиждащ възможност за нейното „отменяване”. Съгласно вече посочения текст тя може да бъде само „изменяна и подобрявана”, което може да бъде извършено само от свикано от царя Велико Народно събрание.

    Освен това: Великото Народно събрание, приело т. нар. Димитровска „конституция”, е било свикано от Министерския съвет, а той според текста на чл.143 от Търновската конституция въобще не е имал такива правомощия; той (Министерският съвет) е можел да свиква Велико Народно събрание само за избиране на нов цар (ако предишният е починал), както и за избиране на регенти при непълнолетен цар.

    Евентуалният аргумент, че в резултат на Референдума по времето, когато е била приета Димитровската „конституция” България вече не е била монархия, а е била република (при действието на Търновската конституция!) би бил абсолютно несъстоятелен и примитивен, защото: Търновската конституция е само и единствено монархическа; в нея не е имало промяна, защото такава тя не предвижда; в нея не е дадена каквато и да е възможност за референдум; в тази връзка бихме могли да изтъкнем още редица други други аргументи и съображения, но не намираме за нужно да го правим.“

    _________________________________________

    *Несъмнено фарсова е ситуацията, че същият този Цар, който тогава е бил непълнолетен, днес е пълнолетен (това е очевидно и се знае със сигурност) и е психически напълно здрав (което, обаче, май не е съвсем очевидно и не е съвсем сигурно!), но не само се проявява като „заклет републиканец”, но и като долнопробна комунистическа подлога и несъмнен агент на руските, българските, а вероятно – и на редица други комунистически (и не само комунистически) специални служби.

  2. Цитат:
    „Упражняването на тези права и свободи се закриля от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството като последен, признат от международното право, изход.“
    Интересно, има ли в нашите основни закони подобна точка или се споменава само за правото на стачки?

  3. „АМЕРИКАНИЗМЪТ“:

    ”Дори конституцията, на Aмерика, отбелязва професор Липсет, изисква от гражданите на тази страна, да защитават правата си, акто трябва даже и с оръжие!… Според него, няма друга конституция в света, която така убедително да поощрява гражданите си да упражняват контрол над властта и политиците си.”

    „БЪЛГАРИЗМЪТ“ (т.е. „СОЦИАЛИЗъМЪТ“):

    „В-к „Дума“ бр.182/19 юли 1991 г.

    Партията на Янко Янков призовава към бунт (заглавие)

    „Партия Либерален Конгрес ще направи всичко възможно за провалянето на новата комунистическа конституция и в краен случай ще призове гражданите, осъзнаващи своя дълг, да упражнят свещеното си човешко право на бунт“.

    Така завършва разпространяваната от няколко дни декларация, подписана от председателя на партията Янко Янков.

    В документа… се подчертава, че Партия Либерален Конгрес не е подписала нито едно от „срамните споразумения за граждански мир“, че не признава легитимчността на ВНС, на президента и на правителството и се обявява против приетата наскоро нова конституция.

    „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено установения от Конституцията на Народна република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода…“, гласи член 108* ал.1 от Наказателния кодекс, който бе цитиран от юристи по повод декларацията на Партия Либерален Конгрес.“

    „Партайгеносите“ от „Дума“ бяха пропуснали (едва ли поради неосведоменост) да се позоват и на абзац 10 от Преамбюла на Програмата на Партия Либерален Конгрес (приета на 18 март 1990 г.), където прибягването до бунт е посочено като утвърдено от международната общност право:

    При упражняване на своите права и свободи всеки човек се подчинява само на минимален брой ограничения, изчерпателно изброени в правосъобразния закон, с цел да се осигури необходимото признаване и зачитане правата на другите и за удовлетворяване на справедливите изисквания на морала, обществения ред и общото благоденствие на либералното общество. Упражняването на тези права и свободи се закриля от закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството като последен, признат от международното право, изход.

    Защо ли „партайгеносите“ не цитираха §10 от Преамбюла на Програмата на Партия Либерален Конгрес?

    Много просто:

    Защото §10 от Преамбюла на Програмата на Партия Либерален Конгрес всъщност е §3 от Всеобщата декларация за правата на човека**:

    „…Необходимо е правата на човека да бъдат закриляниот закона така, че човек да не бъде принуждаван да прибягва към бунт срещу тиранията и потисничеството като последен изход.“
    _______________________________________________________

    *Това е същият прословут член 108 от НК, по който през 1984 г. Янко Николов Янков-Вельовски беше осъден и престоя шест години в социалистическите затвори.

    **ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ за правата на човека
    Приета и провъзгласена с резолюция 217 А (III) на Общото събрание на
    ООН от 10.12.1948 г. Издадена в сборник от международни документи, 1992 г.

    (Разбира се, и тук соцлъжата се е намърдала: първото публикуване на Всеобщата декларация за правата на човека на български език стана наистина в „Сборник документи и нормативни материали“, но не през 1992 г., а по времето на социализЪма – през 1974 г. – от пишещия тия редове).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *