2024-04-23

1 thought on “Съдбата на държавата се е решавала между 23‒ти и 26‒ти юли и преди 1200 г.

  1. Осъзнатите държавни интереси, а и разказите на аварските пленници, описващи причините за гибелта на тяхната държава, подтикват кан Крум да наложи законов ред в България. С усета на далновиден държавник (за разлика от днешните „български”), той осъзнава, че за всички времена обществото ще се крепи и ще благоденства преди всичко и само на един важен принцип:

    Създаването на най-добри закони и необходимите гаранции за изпълнението им.

    Законодателството на кан Крум, за което срещаме сведения в средновековната византийска енциклопедия „Свидас”, е насочено в защита на собствеността от посегателства на крадци, клеветници, пияници, развратници и други, които рушат устоите на обществото и държавата. Пред тях – законите – всички българи са равни и отговарят еднакво за неизпълнението им. Крумовото законодателство бележи непознато до този момент покровителство над бедните, а дори и просяците. Добре обмислените и мотивирани закони, задължителни за изпълнение от всички и предвиждащи строги санкции за нарушителите им, позволяват на кана да утвърди централизираната държавна власт и да се прослави като мъдър, справедлив, великодушен владетел и военен стратег. На това се дължат успехите му за укрепването и териториалното разширение на България, постигнала завидно вътрешно спокойствие и външно признание.

    Крум Страшни със своята царствена философия формулира законови принципи, като:

    “Всеки държавен и обществен служител да бъде осъден на смърт, когато се улови в кражба, подкуп, клевета и интрига.”

    С това той показва, че не се двоуми да постави разпоредителите с властта на най-сурово санкциониране пред другите граждани при извършване на закононарушение, за което обикновените граждани се наказват по-меко. /Iztoqnik: Altermedia България/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *