Home » Избрано

За една историческа несправедливост

2011.05.10 Един коментар
Spread the love

Навсякъде по медиите и интернет се пише за идеологията на Хитлер (националсоциализъм, нацизъм, хитлеризъм) като за крайно дясна идеология. Но дали това е така? Нека видим няколко исторически факта.

Кирил Кирилов

Хитлер идва на власт начело на Националсоциалистическата работническа партия на Германия, (National-Sozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP). Самите нациналсоциалисти се самоопределят като лява партия, същевременно имат и знаме с червен цвят, символа на социализма. Политическата програма на Националсоциалистическата работническа партия на Германия е кратка само от 25 точки, но много ясна, в нея освен чисто националистически и популистки идеи има и такива:
Постигане на народното благо чрез държавата.
Всеки гражданин да работи за общото благо.
Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани.
Всички частни печалби придобити по време на първа световна война да бъдат конфискувани.
Всички големи тръстове да бъдат национализирани.
Разпределяне на печалбите във всички по-големи икономически предприятия между работниците и служителите им.
Аграрна реформа върху собствеността на земите и край на спекулациите със земи.
Безмилостно преследване на спекулантите.
Вестниците да станат германска собственост и да не се позволява на чужденци да работят в тях.
Силна централна власт с централизирано управление.

В една от най-паметните си речи произнесена на 1 май 1927 г. Адолф Хитлер заявява:
„Ние сме социалисти, ние сме врагове на днешната капиталистическа икономическа система за експлоатация на икономически слабите, с несправедливите и заплати, с непристойната и оценка на човешките същества според богатства и имоти, вместо според отговорности и действия, и всички ние сме решени да унищожим тази система на всяка цена“
След като идва на власт Хитлер слага под държавен контрол цените на стоките и заплатите на всички. След силен натиск от страна на държавните органи и най-вече от гестапо, политическата полиция на хитлерова Германия, Хитлер успява да сложи на ключови, управленски постове във всички големи предприятия свои, верни хора. Така въпреки, че на книга има частна собственост, дефакто Хитлер успява да контролира всички фирми и да изгради истинска лява, социалистическа, планова икономика. Свободният пазар е напълно разрушен, икономиката и пазара тотално се контролират от държавата. Всичко за лявото, социалистическо управление на Хитлер в Германия е много подробно и ясно обяснено от професора по икономика George Reisman.

Национализма така присъщ на Хитлер не е нещо непознато за социалистите. Спомнете си милионите казаци, чеченци и много други, избити или вкарани в концлагери от Сталин само заради етническият им произход, хилядите избити от социалистите в бивша Югославия заради етническият им произход, „възродителният процес“ в България. Национализма винаги е бил основно оръжие в арсенала на социалистите. Политическите репресии, политическата полиция, концлагерите, национализирането на профсъюзите и другите обществени организации, крайно агресивната политическа пропаганда – това са все неща които правят режимите на Хитлер и тези на Сталин и другите социалистически режими абсолютно еднакви.

В последната издадена на българският пазар книга „Разгромът“, Виктор Суворов започва така:
Xитлер е стрoял сoциaлизъм. И Стaлин е стрoял сoциaлизъм. Xитлер е смятaл свoя път към сoциaлизмa зa единственo прaвилния, a всички oстaнaли пътищa зa изврaщение. И Стaлин е смятaл свoя път към сoциaлизмa зa единственo прaвилния, a всички oстaнaли – зa oтклoнение oт генерaлнaтa линия. Xитлер е имaл четиригoдишен плaн. Стaлин – петгoдишен. Глaвните прaзници в империятa Стaлин сa били 1-ви мaй, 7-8 нoември. B империятa нa Xитлер – 1 мaй, 8-9 нoември. Xитлер е изтребвaл хoрaтa с милиoни. И Стaлин – с милиoни. Xитлер не се е oкичвaл с oрдени, и Стaлин не се е oкичвaл.

Къде е тoгaвa рaзликaтa? Paзликaтa е във фoрмaтa нa мустaците.

Така, че ако някой ви каже, че националсоциализма, нацизма или хитлеризма са крайна дясна идеология, а последователите им са крайно десни, това е пълна лъжа. Националсоциализма, нацизма или хитлеризма са лява, социалистическа идеология а последователите им са социалисти със склонност към национализъм.

Източник: http://networkedblogs.com

One Comment »

 • ИНДЖЕВ said:

  Българщина по скалата на Медведев и Путин

  ИВО ИНДЖЕВ ⋅

  Петата колона в България готви нов пропаганден ход с цветя и музика в чест на освобождаването на Европа от националсоциализма като повод да демонстрира своя култ към съветската окупация в България, на която дължи подарената й диктатура и контролираното й продължение под формата на преход към демокрация. Няма какво да отговори на фактите, който правят българският случай различен от всичко (привидно) подобно в Европа. Няма как да отрече че:

  България не е била окупирана от Германия и съответно не е била освобождавана след като германските войски напускат българската територия
  На българска земя червената армия не воюва нито с германци, нито с българи
  България е единственият германски сателит, отказал да воюва срещу СССР и запазил дипломатически отношения с Москва през войната
  България е единствената завладяна от червената армия европейска държава, която не само не оказва съпротива, но и я посреща на много места с цветя и музика
  Българското правителство не само обявява неутралитет и заповядва на армията да не оказва съпротива, но е било съзнателно забавено в решението си да обяви война на Германия от съветския агент в кабинета на Муравиев , министъра на войната генерал Маринов, за да даде повод на Сталин да окупира набелязаната си жертва
  Съветски жертви в България няма, но жертвите на терора на Петата колона в условията на съветската окупация са десетки хиляди
  В резултат на всичко това не само няма основание за паметник на „освободителите“, но и за сравнение с която и да било страна и ситуация в Европа, белязана със съветски паметници

  На всичко това Петата колона отговаря с …цветя и музика. Отново! В националния ефир се лее щедро платена реклама с покана към поклонниците на съветската окупация да се полюбуват на групата „Любе“. Пред символа на нашето примирение пред колониалното ни наследство на 9 май ще свирят „любимците на Путин“ ( както обикновено ги рекламират тук), които за пореден път са купени и доставени от Москва за нуждите на тази пропаганда. Там където нямат аргументи, действат с пари- с много пари.

  И какво можем да им противопоставим?

  Граждански комитет против АЕЦ – Белене, партия „Зелените”, Коалиция „БелеНЕ” и Инициативен комитет за демонтиране паметника на съветската армия в София канят гражданите на София на 9 май от 12, 00 часа на пл. „Св. Александър Невски” пред “Паметника на незнайния войн”.

  Под командването на червената армия България дава близо два пъти повече жертви, отколкото Русия в руско-турската война ( нищо, че в последната си реч по темата президентът Първанов отново излъга за „стотиците хиляди“ убити в нея). Въпреки това съветските окупатори не се застъпват за България на Парижкия мирен конгрес през 1947 г. , поради което страната ни бива заклеймена като победена ( макар де факто и де юре да е сред победителите на Германия) с всички произтичащи от това последици, видни и до днес. Докато над София стърчи огромен паметник на „нитоедната съветска жертва“-победител на несъпротивящата се България, на българските десетки хиляди жертви ( реални освободители на чужди народи) можем да се поклоним единствено на паметника под земята, скрит като пазен в тайна езически символ в основите на една древна софийска църква. Въпросните десетки хиляди български жертви, включително разстреляните без съд и присъда от болшевишките войнишки комитети офицери и подофицери ( цитирам съветски свидетелства в „Течна дружба“), са обобщени под знаменателя на „незнайния войн“. Незнайно защо ли? Знайно е и още как: така повеляват господарите, които продължават да се разпореждат в България с помощта на своята Пета колона.

  Прави ли някому впечатление изобщо този контраст между стърчащият войнствен символ на съветската победа над България и вкопаният в земята „незнаен войн“, който е погребан по начина, по който българските църкви са били „заравяни“, за да не дразнят турските окупатори?

  Къде са мега, супер, хипер националистите с техните знамена, факли и униформи да се възмутят от този факт? Няма ги, заети са да бият сектанти в държавата, в която патриотизмът и национализмът се мерят по скалата на Медведев и Путин, а най-голямата секта марширува под флага на Петата колона и под музиката, която поръчва и плаща Москва.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.