Home » Избрано

Над 50% от кандидатстудентите ни подават документи в чужбина, повечето остават там и след висшето

2011.05.09 Няма коментари
Spread the love

80 хил. български студенти учат в чужбина, съобщи проф. Анна Недялкова, председател на Асоциацията на частните университети и ректор на Варненския свободен университет по време на организирана от националния омбудсман конференция.

През 2009 г. броят на младите хора, които са кандидатствали в чужбина е над 50% от общия брой на кандидатите за висше образование, заяви проф. Недялкова.

Една от най-предпочитаните дестинации е Великобритания – само за последните 3 години броят на българските студенти на Острова се е увеличил три пъти.

96% от тези студенти получават кредити за обучението си, а 86% от тях не се връщат у нас до окончателното изплащане на кредита.

Голям брой български студенти има и в Дания, и в Холандия, в Германия те са 12 500.
В САЩ и Канада през последната година учат 3 664, а 82% от завършилите там не се връщат в България.

10 020 чужди студенти се обучават у нас за учебната 2010/2011 г. като на първите места са младите хора от Турция, Гърция и Македония, съобщи Огнян Стоичков, председател на образователната комисия в НС.

Темата на днешния форум е дали имаме всички законови условия българските висши учебни заведения да са конкурентоспособни на чуждите и да обучават студенти, идващи извън страната ни, каза омбудсманът Константин Пенчев.

Имаме идея да либерализираме приема на чуждестранни студенти и да улесним легализирането на дипломите на младите хора, получени в чужбина, посочи в изказването си министърът на образованието Сергей Игнатов.

Имаме добра законодателна система, която пази българския образователен пазар, допълни той.

Игнатов призна, че българи с дипломи отвън, от престижни университети, трудно се легализират у нас.

Време е вече България да се присъедини към една световна практика и наши висши учебни заведения да могат да създават свои структури в чужбина, особено в партньорски държави, продължи той.

България има какво да даде като интелектуален и образователен продукт и е крайно време да се замислим за българското лоби в чужбина, отбеляза министърът.

Висшето образование е и бизнес, в близките години не можем да очакваме “златен дъжд” от него, но не бива и да го пренебрегваме, заключи министърът.

Източник:БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.