2024-04-19

2 thoughts on “В кутията на Пандора остана само надеждата

  1. Докъде ще стигнем по този път?
    by newswriter on 15/02/2011 3:49 PM

    Александър Маринов
    Дневник

    Заглавието на статията не е мое. Заимствах го от политолога Цветозар Томов, който задава този ключов въпрос в статията си „В кутията на Пандора остана само надеждата“, публикувана в списание „Правен свят“.

    Текстът на Томов според мен е изключителен както по своята задълбоченост, така и по изразената загриженост на изследовател и гражданин. Но аз на свой ред пиша настоящия текст, защото имам известни несъгласия с Цветозар Томов и по-точно с неговия песимизъм за перспективите пред страната ни.

    Въпросът е за

    хоризонта на нашия оптимизъм или песимизъм

    или, най-общо казано, до времевите граници, в които очакваме да се случат нещата. Често говорим за двете десетилетия след 1990 г., все едно че става дума за столетия, или поне че сме бродили 40 години из пустинята. Вярно е, че огромното мнозинство от българите са истински измъчени от изпитанието, наречено български демократичен преход, и им се иска то да приключи колкото е възможно по-скоро.

    Но преходът ще продължи дотогава, докато не бъдат изпълнени (докато ние не изпълним!) основните изисквания на трансформацията, които не се свеждат нито до членството в ЕС и НАТО, нито до трансформацията на собствеността от държавна в частна, нито до наличието на политически плурализъм и (външно) демократични институции. Ние обикновено се позоваваме на успешните и бързи преходи, но те са малцинство сред този тип обществени трансформации.

    Нямаме и никога няма да имаме философската рефлексия и търпението на азиатците (Дън Сяопин започна критиката си на маоизма с прогнозата, че само преходът към изграждане на основите на социализма в Китай ще продължи 100 години). Но все пак трябва да обуздаваме нетърпението си.

    Съвсем не е невъзможно българският преход да продължи още дълго време и да има не само периоди на стагнация, но и връщане назад. Достатъчно е да видим какво се случва в Унгария, страна, която бе сочена за „отличник“ във всяко отношение сред приетите в ЕС през 2004 г.

    Така че според мен въпросът е не само дали вървим напред и дори не само накъде вървим, а

    как осъзнаваме „вървенето“

    учим ли се като общност и като индивиди от грешките си. За разлика от мнозина скептици аз не мисля, че българският народ не се учи и въобще не е израснал в двете десетилетия на прехода. Не само хората от моето поколение се понаучиха, макар и на много скъпа цена. Сменят се поколения, младите хора имат други представи, други нагласи, други перспективи въпреки ценностния вакуум, който им стоварихме.

    Те са – макар за съжаление не в мнозинството си – по-образовани, те са поколението на интернет, на мобилните комуникации, на огромните възможности за избор (въпреки че невинаги осъзнават последиците и отговорността на този избор). Тези нови поколения няма да приемат да бъдат управлявани с методи и техники от първата половина на ХХ век.

    Не само и толкова заради ясни идейни и политически подбуди, а защото днешният свят изисква друг тип управление, за да има икономически напредък и социален просперитет. Поради тези – накратко формулирани – съображения аз не смятам историческите аналогии с класическите тоталитарни държави за правилни и продуктивни.

    Това, че има видимо залитане към силовите и в частност – полицейските методи на управление, не означава, че в България се възстановява някакъв вид тоталитаризъм. Това просто не е възможно поради вътрешни и външни фактори, които няма смисъл да изброявам. Известно е, че реставрация в точния смисъл на думата няма, а

    драмите обикновено се повтарят като фарс

    Ако наистина управляващите се ръководят от съзнателно намерение „да превърнат държавата в единна репресивна машина“ (а не просто инстинктивно се хващат за нещо, в което мислят, че са силни), това ще има една-единствена последица – ще паднат от власт по-скоро и по-болезнено.

    Теоретически не е невъзможно да се постигне „напредък“ по този път – невъзможно е да се постигне такова управление, което ще решава и ще създава условия да се решават проблемите на хората. Когато тези проблеми не се решават, а, напротив, се задълбочават, най-вероятно те (всяка група по свой начин) ще започнат да защитават интересите и дори съществуването си.

    Не мисля, че във второто десетилетие на ХХІ век в една държава, член на ЕС (пък била тя и България), е възможен тотален и траен контрол на хората чрез инструментите на „нарастващото обедняване и оскотяване“. Ако се поддаде на изкушението да върви по този път, ако реши да постави голяма част от хората (особено относително по-независимите социални и социопрофесионални групи), правителството няма да пожъне послушание. Може да се спори точно в какви пропорции ще е приготвеният „коктейл“, но според мен той ще е горчив и дори опасен за управляващите.

    На трето място, струва ми се, че се поддаваме на едно

    опростено виждане по въпроса за „безалтернативността“

    на едно управление, в т.ч. и на ГЕРБ. Бойко Борисов и хората му не са „извънземни“, нито са шведи. И партията, и личностите, наречени ГЕРБ, се подчиняват на едни и същи закономерности независимо от променящите се ситуации и емоции.

    Ако се върнем назад в годините на прехода, ще забележим, че с малки изключения „алтернативата“ на управляващите е възниквала не предварително, а след като мнозинството от българите развият непоносимост към тях, т.е. към начина, по който упражняват властта. Мисля, че този път ще се случи същото и че ни очакват някои малки „изненади“.

    Ще дам само един пример. Можем да отправяме едни или други критики към поведението на „Синята коалиция“, но трудно може да се оспори, че необратимото отдръпване на ГЕРБ от нишата на дясното мислене и дясното управление (съчетано с погазването на някои основополагащи демократични принципи и ценности) ще върне към традиционната десница една част от бившите й гласоподаватели. По същия начин ще настъпи

    отлив и към други части от политическия спектър

    Този отлив не може да се компенсира единствено с привличане на нова клиентела. Който не е съгласен с това твърдение, нека проследи историята на краха на НДСВ.

    Цветозар Томов е напълно прав, когато твърди, че има голямо изкушение на предстоящите избори да бъде приложена „простата логика на прехода“ – да бъде капитализирано по безсрамен начин поредното разочарование на хората от управляващите. Но съвсем не е предопределено, че оттук нататък в българската политика ще се раждат единствено такива „проекти“.

    Определено не споделям песисимистичния възглед, че е невъзможно да се роди „надеждна и цивилизована политическа алтернатива на Борисов“. Най-силният ми аргумент срещу опонентите, които питат провокативно „Защо не я посочите?!“, е именно фактът, че не мога – засега – да я посоча така, както те очакват – поименно.

    Това, което настойчиво изисква алтернатива, е начинът на управление, илюзията, че този начин може да даде добри резултати. И – може би най-важното – че единственият начин едно управление да се учи и усъвършенства е методът на пробите и грешките. В ХХІ век доброто управление, добрите елити, добрите лидери (а и израсналият за участие в управлението гражданин) се отличават именно със способността да се учат.

    Макар и по-бавно, отколкото ни се иска, и ние се учим. По този и само по този път ще стигнем на едно добро място, или поне на по-добро.

    *Авторът е доцент по публична администрация в СУ „Св. Климент Охридски“

  2. Много истини казва авторът, но умело заобикаля една:

    както Премиерът, така и опонентите му от всички бои са части от един и същ отбор –

    този на геноцидните унищожители на българското население, получили мечтания от „другарите“ шанс

    да унижават, злепоставят, грабят, елиминират всичко де-що е останало честно и почтено след месомелачката на социализЪма.

    Дали премълчаването на тази основополагаща истина е случайно или преднамерено?

    Та ако Бойко Борисов истински милееше за България и наистина имаше намерение да изпъди от властта подлеците и да накаже геноцидните грабители, той нямаше да бъде жив още след първите 24 часа на власт (пример – случаят Горбачов, изтъргувал неподсъдността на престъпната номенклатура срещу безкръвното сдаване на властта от „комунистите“).

    Случайно ли Генералът беше най-обгрижваният от медиите в течение на десетина години политик? Върхушката на соцноменклатурата старателно изграждаше демагогския му образ, за да може в подходящия момент да го пусне като таран на поредния ешелон продажници, единственият бог на които е финикийският Мамон.

    Облегната на повече от стогодишния си подмолен опит, Партията не се смущава от провала на „някаква си личност“ – тя е подготвила поне няколко конкурентни варианти за подмяна на вече амортизираните авторитети.

    Как другояче да разбираме призива на БСП за „осветяване“ на кадрите на ДС във всички етажи на властта? Много просто. Те вече не са нужни.

    На техните места ще бъдат настанени както онези няколко хиляди свръхсекретни сътрудници, за които предвидливо не са оставени никакви писмени следи в архивите или наличните такива грижливо са заличени, така и гладните за лесна печалба синове, внуци и правнуци на „вчерашните“.

    Преди четири години проф.Янко Н. Янков-Вельовски публикува КУТИЯТА НА ПАНДОРА. Една калейдоскопична визия върху тероризма. – С., „Янус“, 2007.-630 с. Една от главите на книгата е озаглавена „Героичните“ комунисти“. Там изключително релефно е показана продажната същност на носителите на червената идеология.

    А кутията нито е отворена от селянчето от Банкя, нито пък то ще е онзи митичен герой, който ще хукне да спасява разграбеното от аркадашите му и да го връща на законните собственици. Актът на отварянето беше осъществен от един брадат юдеомразец – съавтор на Манифеста на комунистическата партия от далечната 1848 г. – и неговите мизерни следовници.

    Докато населението не узрее за тези прости истини, няма никаква надежда отново да стане народ, да си върне достойнството и да заживее човешки живот.

    Всички други приказки „вокруг да около“ са само приспивни песни на сирените от „Одисея“-та…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *