2024-03-28

3 thoughts on “Доклад за работата на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс

  1. Темата е достатъчно сериозна, но четейки края на последния коментар, че: „Посочено беше, че ако се въведе задължителното гласуване може да се стигне до сформирането на нова политическа сила – тази на празните пликове и белите бюлетини“, ми дойде на ум един стар виц. Политиците и в частност тези в ГЕРБ не са далече от истината по повод празните пликове и белите бюлетини, ако гласуването е задължително. (Колкото до вица, той е следният: „Потъващ кораб. Помощник капитанът се оплаква на капитана, че не може да убеди всички пасажери да скочат в спасителните лодки в бурното море. Капитанът ги обикаля и те скачат всичките. На въпроса на помощника му как е успял, отговаря: „На американците казах, че да скочат е патриотично, на немците, че е задължително, а на българите – че е забранено“.) Задължителното гласуване едва ли ще се върже наистина с т.анар. народопсихология.

    ––
    Доколкото разбирам, впрочем, от този текст, в проекта за нов избирателен кодекс не се предвижда оделен избирател район за българските граждани, които гласуват от чужбина. Що се отнася до местните избори, ДПС примерно продължава логично да се противопоставя на принципа на уседналост. Колкото до Фидосова, тя обещава разни неща, дали ще бъдат изполънени, предстои да видим.

  2. Ето още нещо интересно в доклада:

    Коментирана беше и темата относно задължителното гласуване, което е въведено само в четири държави- членки на Европейския съюз. Парламентарната група на ПП ГЕРБ заяви позицията си против задължителното гласуване, тъй като избирателят не трябва да се задължава със закон, а с политика, поведение и действия. Посочено беше, че ако се въведе задължителното гласуване може да се стигне до сформирането на нова политическа сила – тази на празните пликове и белите бюлетини.

  3. По настояване на Институт за развитие на публичната среда, подкрепено от Гласуване без граници, председателят на комисията г-жа Фидосова се ангажира комисията да публикува доклада, придружен cъс списък на 11 експерта, работили към комисияа, списък с имената на организациите, направили предложения и коментари в процеса на изготвяне на проекта, текстовете на експертните становища и изготвяните от експертите справки по различни въпроси, както и всички становищата на НПО и извънпарламентарни партии, внесени в комисията.

    Докладът трябва да бъде публикуван на сайта на Народното събрание с всички приложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *