Home » Е-Списание

Регулатор не е одобрявал АЕЦ “Белене”, 2 млрд. пръснати! Само толкова ли?

2010.08.31 Няма коментари
Spread the love


Инвестиционният проект за изграждането на АЕЦ “Белене“ не е бил включен в одобрените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) планове на Националната електрическа компания (НЕК), информира Mediapool.bg. Близо 2 млрд. лв. е платила държавната компания за ядрения проект до сега без реална полза. Ще повярваме ли на физика от АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев, който продължава да се намира в Белгия в готовност за стачка пред Европейския съвет, заради загробени пари в нашата “Първа атомна”.

Председателят на комисията Ангел Семерджиев във вторник коментира пред журналисти за провеждания в момента регулаторен одит в държавната компания, която за момента е единственият инвеститор в ядрения проект, оценен на 9 млрд. евро от енергийния министър.

Извършва се анализ на инвестиционните програми на компанията за последните три години, за да разбере дали те са съобразени с поддържане на сигурността на електропреносната мрежа, каза Семерджиев.

“Най-обезпокоително е, че фокусът на инвестиционните програми е в създаване на нови мощности и то по бизнес план, който не е одобрен от ДКЕВР, а не в инвестиране в мрежата“, коментира регулаторният шеф.

Както Mediapool писа, в периода юли 2007-юли 2009 г. ДКЕВР е одобрявала и вкарвала в цените на електроенергията инвестиции за поддръжка на мрежата високо напрежение, а НЕК е пренасочвала средствата по инвестиционните проекти за строежа на АЕЦ “Белене“ и хидровъзел “Цанков Камък“. Близо 2 млрд. лв. е платила държавната компания за ядрения проекта до вземането на решение за замразяването на плащанията по него до намирането на нови чужди инвеститори. Това се очаква да стане най-рано след година, но в същото време НЕК трябва да намери до средата на септември 280 млн. евро за заплащане по поръчката на първия реактор за АЕЦ “Белене“.

“Сега от НЕК се очаква да предостави на регулатора бизнесплан според лицензионния си договор, а също и десетгодишен бизнес план. Един от най-несигурните елементи в десетгодишния бизнес план е изграждането на АЕЦ “Белене” и затова се подготвят варианти“, каза още Семерджиев.

Така той за пръв път повдига въпроса, поставян често от екоорганизации за това, че НЕК няма лиценз, който да й позволява да участва в ядрен проект, както и че регулаторът не е разрешавал компанията да инвестира в АЕЦ “Белене“.

Решението за строежа на втората атомна централа у нас бе взето от Министерския съвет през април 2005 г. по същество, след като през ноември 2004 г. Министерството на околната среда и водите одобри доклад на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на “леководорна технология” за изграждане на нови реактори с валидност три години. После се проведе търг за избор на изпълнител, спечелен от руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ) през 2006 г. Дни преди влизането на страната ни в Евросъюза бе подписано принципно споразумение с руснаците за проекта, а предварителният договор бе парафиран през януари 2008 г. Той изчита в края на септември 2010 г. и НЕК трябва да се споразумее с АСЕ за основния контракт, в който да са фиксирани индексациите при поръчките.

От думите на Семерджиев става ясно, че направените досега инвестиции от държавната електрическа компания са правени без ясен бизнес план и без одобрение от регулатора.

За подобно безотговорно отношение, но което е още по опасно, в действащата ни централа алармира и физикът от АЕЦ Козлодуй Георги Котев, но кой ли чува. Ядрения специалист, обявил гладна стачка преди почти 2 месеца край Европейската комисия в Брюксел, в последствие бе арестуван и принуден от полицията да напусне градинката, в която беше разположил палатката си. От тогава до днес, въпреки обещанията, никой от българските отговорни органи не го е потърсил. Държавни и контролни органи, правителство и медии са глухи и слепи за фактите изнесени от Котев, който уличава няколко ръководства на АЕЦ за милиардни злоупотреби. До кога?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.