Home » Е-Списание

Преброяването като IT тест за българина

2010.09.04 Един коментар
Spread the love

Поместваме тези два материала на вестник “Монитор”, като доказателство, че българинът узрява за интернет гласуването, за което говорим в темата: Избори, изборно законодателство и българите зад граница (линк)

Пробното преброяване и по-конкретно онази част от него, която става през интернет, се оказа истински IT тест. Чрез него много успешно се видя доколко е напреднал българинът в информационните технологии и най-вече знае ли как да ги ползва в ежедневието си, така че да си облекчи живота.
Изводът е, и то още от първите няколко дни, е, че очевидно знае. При това го прави доста успешно. И ако има някой скептик по въпроса, по-добре първо да се запознае с фактите. А те говорят следното.
Само за първите два часа от отварянето на системата за онлайн броене по 10 домакинства на всяка минута я тестваха как работи.
Дядо владика също шашна преброителите, защото без грешка се справи с анкетната карта и се отчете пробно онлайн. Но изненадите не свършват дотук. Напротив, започват с всички над 70-годишни хора, които също са се преброили през интернет.
Така че ако не друго, поне едно стана ясно – у нас вече има широк мегдан за онлайн услугите – като започнем от преброяването, минем през пазаруването и стигнем чак до гласуването. Българските компании трябва сериозно да се замислят как да се продават онлайн. Така хем ще дърпаме икономиката, хем няма да убиваме нацията техническа.

Владика се преброи първи в интернет

Великотъновският митрополит Григорий е един от първите, които успешно се преброиха в интернет, съобщиха от местното статистическо бюро. Дядо владика, който отдавна е на „ти” с компютрите и информационните мрежи, чинно спазил всички стъпки на процедурата и попълнил сам и без грешка анкетната си карта. Сред първите преброили себе си и семейството си беше и зам.-кметът на Велико Търново д-р Иво Найденов, на когото пък му се наложило да си купи рулетка, за да измери и изчисли сам квадратурата на жилището си. От статистиката във Велико Търново съобщиха още, че за първите 24 часа от преброяването в информационната система са били регистрирани 6800 души. Успешно са попълнили картите си 2950. Преброилите се по интернет са основно лица между 30- и 39-годишна възраст, но има и 271 човека над 70 години. Първият успешно попълнил анкетната карта във Велико Търново се казва Иван. Той е приключил попълването на електронната анкетна карта за 20 минути. Електронното преброяване ще приключи на 7 септември в 8,00 часа, когато ще се затвори системата и преброителите ще тръгнат по домовете на хората.

Автор: Иван Първанов
Източник: Монитор
http://www.monitor.bg/

One Comment »

 • Емилия Милчева said:

  Парламентарната шефка Цецка Цачева се изказа днес за това, за онова… и за гласуването по Интернет.

  Няма да го бъде.

  Така разчетох посланието в подсукания израз: “…Хубаво да опитаме и да започнем с един определен вид избор като експеримент, след което времето да покаже дали е възможно това, пренесено за нашата географска ширина и на степента на зрялост на нашето общество”.

  Какъв е тоя експеримент и кога ще започне? Това да не ти е пробно преброяване. Или има гласуване по Интернет – или няма.

  Какво й е на нашата географска ширина? Да не би да няма Интернет на нея, че да не може да се пренесе?

  За каква зрялост на обществото говори Цачева? Всеки, навършил 18 години, има избирателни права. Или се опасява, че тези хора не са достатъчно зрели, за да знаят за коя партия да гласуват? Е, тогава да променят Конституцията до необходимата на ГЕРБ зрялост.

  Кой всъщност се страхува от електронното гласуване?

  Най-напред се страхуваха БСП и ДПС. Толкова, че не пуснаха дори на първо четене законопроектите на ДСБ и ОДС, които предвиждаха възможност за електронно гласуване. Добра идея била, ама не й било дошло времето.

  Сега не са управляващо мнозинство. Сега се страхуват пак същите – плюс управляващите ГЕРБ. Това вече си е квалифицирано мнозинство. Никакъв шанс.

  Разбирам страховете на БСП и ДПС, като гледам профила на основната им маса гласоподаватели. Но нали за ГЕРБ гласуват “хората в активна трудова възраст, живеещите в градовете – областни центрове, хората със стандарт на живот около и над средния, както и високообразовани респонденти” (според социологически проучвания).

  Като не идват хората до урните, как ще си броят по списъците кой е гласувал и кой не и ще ходят да ги дирят по къщята или да ги разкарват с автобуси с временни удостоверения за гласуване…

  А за СДС и ДСБ, които все си предлагат електронното гласуване – гласуват “предимно млади, високообразовани, живеещи в столицата…”

  На някои обаче им се привиждат сини таласъми. Плашат ли се…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.