2023-03-28

1 thought on “Преброяването като IT тест за българина

 1. Парламентарната шефка Цецка Цачева се изказа днес за това, за онова… и за гласуването по Интернет.

  Няма да го бъде.

  Така разчетох посланието в подсукания израз: „…Хубаво да опитаме и да започнем с един определен вид избор като експеримент, след което времето да покаже дали е възможно това, пренесено за нашата географска ширина и на степента на зрялост на нашето общество“.

  Какъв е тоя експеримент и кога ще започне? Това да не ти е пробно преброяване. Или има гласуване по Интернет – или няма.

  Какво й е на нашата географска ширина? Да не би да няма Интернет на нея, че да не може да се пренесе?

  За каква зрялост на обществото говори Цачева? Всеки, навършил 18 години, има избирателни права. Или се опасява, че тези хора не са достатъчно зрели, за да знаят за коя партия да гласуват? Е, тогава да променят Конституцията до необходимата на ГЕРБ зрялост.

  Кой всъщност се страхува от електронното гласуване?

  Най-напред се страхуваха БСП и ДПС. Толкова, че не пуснаха дори на първо четене законопроектите на ДСБ и ОДС, които предвиждаха възможност за електронно гласуване. Добра идея била, ама не й било дошло времето.

  Сега не са управляващо мнозинство. Сега се страхуват пак същите – плюс управляващите ГЕРБ. Това вече си е квалифицирано мнозинство. Никакъв шанс.

  Разбирам страховете на БСП и ДПС, като гледам профила на основната им маса гласоподаватели. Но нали за ГЕРБ гласуват „хората в активна трудова възраст, живеещите в градовете – областни центрове, хората със стандарт на живот около и над средния, както и високообразовани респонденти“ (според социологически проучвания).

  Като не идват хората до урните, как ще си броят по списъците кой е гласувал и кой не и ще ходят да ги дирят по къщята или да ги разкарват с автобуси с временни удостоверения за гласуване…

  А за СДС и ДСБ, които все си предлагат електронното гласуване – гласуват „предимно млади, високообразовани, живеещи в столицата…“

  На някои обаче им се привиждат сини таласъми. Плашат ли се…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *