Home » Авторски страници

12 политически партии отговарят на българите зад граница – обобщение, изводи, нови въпроси

2010.08.29 9 коментари
Spread the love

Партиите са единодушни, че са необходими значителни изменения в новия изборен кодекс, но ще има ли политическа воля да се приеме българите в чужбина да гласуват за свои народни представители?


Автори: Мила Симонова (ОАЕ, Дубай), П.Стаматов (САЩ, Чикаго)


Подготвяният в Народното събрание нов изборен кодекс бе основният акцент на публикациите* в www.Eurochicago.com през последния месец. Редакцията се обърна към лидерите на най-влиятелните партии в България, като им зададе 5 еднакви, принципни въпроса, свързани с изборите, с елекронното гласуване и адекватността на държавната политика спрямо българите зад граница.

Поводът
за тази спонтанна анкета станаха запитвания на много читатели и сигнали, че най-важният политически закон** на България се подготвя без нужната обществена информираност и при явно неспазване на редица поети от депутатите обещания в посока прозрачност на работа на комисията, която го изработва, публична отчетност и диалог. На 26 юли 2010 година от Граждански форум за нов изборен кодекс също алармираха – “Работата по новия Изборен кодекс влезе в глуха линия”:
“Проследяването на процеса се затруднява, защото комисията от 4 май 2010 г. не е имала открито заседание. Нито медиите, нито неправителствените организации знаят какво се случва, какви предложения се разглеждат, какви са аргументите на различните политически партии.” Горното се допълва от факта, че: “От тогава, повече от два месеца, комисията официално не заседава, работи се в работни групи, с което на практика се блокира възможността на представители на неправителствени организации да осъществяват граждански контрол и мониторинг на процеса по изработване на нови изборни правила, както и да правят предложения към кодекса”.

Целта
на анкетата на Еврочикаго бе да се изяснят принципните позиции на парламентарните групи, при това – официално, още преди внасянето на готовия текст на закона за разглеждане в Пленарна зала (планувано за началото на втората декада на септември). След като миналия понеделник, 23 август, публикувахме отговорите и на управляващата партия ГЕРБ, днес можем да направим

обобщение на резултатите.
Отговориха ни 12 политически партии. Практически сред тях са всички онези, които през последните 10 години са имали парламентарно представителство. Само от ПП “Атака”, макар да се самоопределят като национално отговорни субекти, не взеха отношение по изпратените им 5 въпроса, засягащи към 4 милиона българи в чужбина, от които над 1 милион с избирателни права. Оставяме интелигентните читатели сами да си направят заключение.
Единствено ще уточним, че умишлено първо събрахме позициите на всички запитани партии от НС, а едва след това започнахме да ги публикуваме, една по една – целта ни бе всички да бъдат поставени при равни условия и да няма такива, повлияли се или ориентирали се по предходните отговорили.

5-те въпроса,
с точната им формулировка, можете да намерите в нашата публикация от 17 юли (линк). За улеснение при табличното им представяне сега ги предоставяме в синтезиран вид – ето как изглеждат същите въпроси, обобщени в едно изречение:
1) Подкрепяте ли регистриране на избирателни листи и независими кандидати в отделен 32-ри МИР „чужбина“ – по примера на районите в страната?
2) Подкрепяте ли въвеждането на гласуване по интернет в страната и в чужбина?
3) Подкрепяте ли откриване на избирателни секции извън дипломатическите представителства?
Четвърти въпрос сме го разделили на 2 части (първата част е включена в таблицата, а  отговорите по втората част са обобщени отделно под нея):
4а) Подкрепяте ли едно закъсняло създаване на Национален съвет за българите в чужбина, както предвижда законът, приет 2000 година и неспазен до днес?
4б) За държавната политика спрямо българската диаспора
5) Бихте ли подкрепили да отпадне конституционната забрана българските граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители?

Отговорите
на въпросите от 1 до 4а обобщаваме за прегледност в следващата таблица, в която оценките от плюс 2 до минус 2 означават:
+2 = Твърда подкрепа
1 = Подкрепяме, но при определени условия
0 = Неутрални или да се запази статуквото
-1 = Не подкрепяме, но с условности
-2 = Твърдо не подкрепяме
? = Неуточнен отговор

Име на политическата партия
Отг.

1

Отг.

2

Отг.

3

Отг.

Брой депутатски места в НС
1 ГЕРБ -Граждани за европейско развитие на България ? 2 1 ? 117
2 БСП -Българска социалистическа партия 0 1 2 2 40
3 ДПС – Движение за права и свободи 1 1 2 1 37
4 Атака Не са отговорили 21
6 РЗС – Ред, законност и справедливост 2 0 -1 2 8
5a СДС –  Съюз на демократическите сили 2 2 2 2 8
5b ДСБ – Демократи за силна България 2 2 -1 1 6
7 НДСВ – Национално движение за стабилност и възход 1 2 1 2
8 Зелените 2 1 2 1
9 Другата България 2 2 1 2
10 Движение Гергьовден 2 2 1 2
11 ВМРО -Вътрешна македонска революционна организация 0 2 -1 2
12 Земеделски народен съюз 2 2 2 2Оценките на отговорите
в горната таблица ясно индикират, че партиите изразяват своето принципно положително и почти единодушно желание в посока реализиране на благоприятно разрешение на проблемите, залегнати в нашите 4 въпроса. От получените общо 46 отговори ще откриете само 3 отрицателни стойности, което е по малко от 7%.

Изключения от общото правило
има, но те са само по трети въпрос, касаещ откриването на избирателни секции извън дипломатическите представителства. Несъгласни са ДСБ, РЗС и ВМРО. В ДСБ смятат, че само в рамките на дипломатическите и консулските служби може най-добре да се гарантира честен изборен процес, докато не се въведе интернет гласуване. Другите две политически сили изразяват несъгласие с идеята за разкриване на нови изборни бюра извън дипломатическите представителства на РБ, аргументирайки се с “чудовищни фалшификации на вота в чужбина” и в частност с доказаните такива в Република Турция при избори за български парламент (РЗС) и с това, че “въпреки че избирателната активност на българите по света наистина нарастна 4 пъти, то тя продължава да бъде в пъти по-малка от избирателната активност на турските граждани, имащи български паспорти.” (ВМРО).

Държавната политика спрямо българската диаспора
бе засегната във втората част на четвърти въпрос – 4б. Пълно е единодушието на всички отговорили парламентарно-представени днес или в близкото минало партии, че политиката на българската държава спрямо нейните граждани, установили се зад граница, се нуждае от значителни изменения. От ДСБ дори упоменават 10-те най-належащи и до сега останали нерешени проблеми пред българската емиграция.

Отмяната на конституционната забрана
за българските граждани с двойно гражданство да бъдат избирани за народни представители се оказа темата, по която партиите отговаряха най-нееднозначно. Поради тази причина обобщението ни по въпрос 5 публикуваме в отделна таблица –линк.

Заключение:
Таблицата с отговорите впечатлява с почти пълно единодушие в официалните позиции на 12 различни български политически партии и ни оставя с усещането, че в новия Изборен кодекс с огромна положителност можем да очакваме да видим отразени следните 4 важни момента:
– нормативна възможност за създаване на отделен 32-ри МИР, условно наречен „чужбина“;
– въвеждане на алтернативно гласуване в интернет-среда при упражняване на вот и в страната, и в чужбина;
– възможност за откриване на избирателни секции извън дипломатическите представителства на РБ;
– практическа инициатива в посока създаване на Национален съвет за българите в чужбина.

Проектозаконът на новиия Изборен кодекс,
който ще бъде внесен за разглеждане в НС около 11 септември ще публикуваме по-късно днес на следния адрес – линк.
Целта ни е читателите сами да сравнят резултата от работата на Временната парламентарна комисия на НС, с изводите, които обобщихме в настоящия материал. Така всеки ще може да даде сам отговор на един

основен въпрос:
Праволинейни ли са законотворците в НС в защита на нашия интерес и доколко думите им се покриват с делата им?

––––––––––
* Всички материали по темата ще откриете в нашия обзор (линк).
** Изборният кодекс е внушителен документ от около 300 члена. Това е един от най-сложните и безспорно е най-важният български политически закон” – проф. Михаил КОНСТАНТИНОВ, член на ЦИК пред в-к Труд (август 2010г.)

9 Comments »

 • Lubo said:

  Като планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще иде при планината …
  Българите в чужбина вършат работата на народните представители от Временната комисия за изработване на изборен кодекс. Едно голямо благодаря на EUROCHICAGO и всички участници в анкетите. Без тях нямаше да знаем какво мислят политическите партии по ключови въпроси интересуващи емиграцията.

  Какво излиза ? На хартия всичко е добре, но проекта за изборен закон си е стария (пременил се Илия, и пак в тия).

  за Френско-български форум
  Любомир Гаврилов

 • Наблюдател said:

  Без съмнение, най-значимият и до известна степен неочакван резултат е оформилият се категоричен консенсус по обособяването на избирателен район „чужбина“ със свои кандидат-депутатски листи (въпрос 1)!
  Партиите са съгласни, че живеещите ивън страната над 1,5 млн. български граждани с избирателни права, трябва да могат да гласуват пряко за депутати, които да ги представят в българския парламент. Нещо повече, някои от тях възприема изцяло предложението на проф. Гаврилов и д-р Mанов за окрупняване на избирателните райони и сформиране на район „чужбина“.
  Това е политически пробив от първостепенно значение за българската политика и общество. На този фон буди недоумение фактът, че, въпреки че конкретен текст в този смисъл беше предложен във Временната комисия по изработването на изборен кодекс от дългогодишния член на ЦИК и експерт по изборно законодателство, проф. Mихаил Константинов, то той не е залегнал в проекта, който е приведен отделно.
  Ето един хубав български парадокс: кому не стига смелост да защити в парламента своята позиция, изказана в интервю? Или едно е да отговоряш пред сайт на българи в Чикаго, а друго – да понесеш отговорност в страната?

 • Stephan said:

  много интересно е предложението на ДСБ – да се гласува само в консулства и посолства. сега да видим на практика какво означава това.
  на последните избори за народно събрание, юли 2009, в Инстанбул и в три други близки турски града (разстояние под 50 км), гласуваха близо 30 000 избиратели. Интересно, как ДСБ, РЗС и ВMРО биха организирали чисто технически вота на близо 30 000 дущи, за които едва ли ще е проблем да се струпат на изборите за президент следващата година пред българското генерално консултство в Инстанбул ?!
  Цирк !
  единственото решение не „турския проблем“, не е да се ограничава вота на българите в чужбина, а напротив – той да се насърчи. вкл. гласуване по интернет. така ще се повиши броя на гласували и оттам свали значимостта на контролирания вот.

  напомням, че вече повече от 15 години българите по света могат да гласуват за народни шредставители в секции извън дипломатическите представителства. нима ГЕРБ и другите български партии-членки на ЕНП ще решат да върнат часовника на времето в епохата на Жан Виденова България ?!

 • Veni said:

  Da se izolirat Turtsite !! da se spre tjahnoto glasuvane !!

  \"…живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. \"

 • ideyazabulgaria.org said:

  Предварително се извинявам за откровеността, която ще изразя тук направо!
  Г-н Стаматов, вие жестоко се заблуждавате и без да искате (вярвам в невинността ви) заблуждавате българската емиграция, че дори и в новия избирателен кодекс да са приети исканите от вас 4 момента, те ще заработят и емиграцията може да очаква да бъде избирана по демократичен път и честно в Българския парламент.
  Партиите, които сте питали са ви отговорили „положително”, защото въобще не ги вълнува този въпрос, знаят, че той ще се реши само по „партиен път” без ничие мнение да е взето пред вид.
  А от страна на емиграцията, макар да са се писали „независими” ще бъдат „избрани” само такива кандидати ,които са верни на една или друга партия, т.е техни верни хора.
  По простата причина, че избирателния кодекс- и стария и новия продължава да оставя избирателния процес изцяло в ръцете на партиите- те да ръководят, управляват, контролират и самоконтролират избирателния процес.
  Това става чрез бетонираното в избирателния кодекс на избор на ЦИК-(Централна избирателна комисия) на партийни шуробаджанашки квоти от партиите в Парламента.
  ЦИК от своя страна назначава районите комисии пак на партиен щурабаджанашки начин, а те пък също назначават местните комисии по партиен шурободжанашки начин!
  Това положение е останка от старата тоталитарна държава и е бетонирано в Лукановата от 1990 г. посттоталитарна конституция.
  Новия избирателен кодекс не представлява нищо по различно от стария- той бетонира старото посттоталитарно положение в избирателния процес и ПАРТОКРАЦИЯТА- изборите да стават под ръководството на партиите и намалява до минимум възможността България да стане правова държава.
  Да не говорим, че там няма закон за правене на избирателния списък и по неизвестни начини и причини в последните три избори имаше над 1 милион „мъртви души” в избирателния списък, сложени съвсем съзнателно.
  Населението на България е точно отчитано в Националния статистически институт(НСИ). То е декември 2008 г. 7 200 милиона души и включва емиграцията, от него избирателни права имат само 5 900 милиона души, като всяка година намаля с 33 000 души. Незнайно защо в списъка месец юни 2009 г. в парламентарните избори имаше 6 900 000 гласоподаватели.
  Да споменем още, че няма никакъв софтуер, нито компютъризация на избирателният процес и свързване на секциите в компютърна мрежа, всичко есе върши на ръка, на хартиен носите и примитивно.
  Но най-важното е партийния принцип в избора на ЦИК, която и в стария и в сега новия избирателен кодекс няма никакви права и задължения, но пък ЦИК върши най важните неща сумира крайните резултати и всичко това върши ”на тъмно”?!
  Ето къде е зарита томахавката, 1 милион \"мъртви души\", съзнателно сложени за да може ЦИК накрая „на тъмно” да размества пешките на шахматната дъска чрез тях и да определя крайния резултат.
  Според изнесените данни за населението на страната на НСИ без „мъртвите” души, в последните избори са гласували 30 % от всички избиратели, но избирателната активност бе изкуствено завишена на 60%.- ето я голямата фалшификация и това може да се докаже на всеки международен съд, цялата ни сегашна система ще се счете там за КРИМИНАЛНА.
  Нашият народ това знае много добре, знае че ще му подменят вота и за това не отива да гласува в изборите, ходи „за гъби”.
  И ви искате при наличието на тази фактори да се избират честно кандидати от чужбина или да проработи интернетното гласуване?
  Блажени са верующите!
  Партиите извършват фалшификации и подмяна вота на избирателните!
  Новия избирателен закон по никакъв начин не променя стария, запазва старото статукво и прогнилото и позорна статуквото на политическата система на България, родено през прехода
  За това те с такава охота партиите ви отговарят положително, знаейки, че нищо няма да се промени!
  Защо ходите да питате партиите? Защо не питате гражданското общество, а не партиите?
  Г-н Стаматов, ако партийно- управлявана избирателна система има в САЩ, то такава няма в Европа, по простата причина чех демократичните модели на САЩ и Европа коренно се различава.Този на САЩ с представителната демокрация се намира в юношеска възраст спрямо „реалната демокрация” на Европа.
  България е в Европа и трябва да се движи по европейски правила, а не американски!
  В високоразвита демократична Европа старите членки на ЕС е забранено политизация на избирателния процес, понеже е въведено и действа от 200 години много ефективно РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ , за това избирателната система, като едната власт( законодателната) е отделена от политическата власт!
  РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ е в основата на правовата държава. Няма ли такова, държавата е тоталитарна или фашистка.
  В България до сега не е имало въведено РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ понеже Балканите целия 20 –ти век живеят в авторитарни фашистки и тоталитарни режими и са поне с 200 години назад от другата Европа.
  Вкараха ни с „чисто политическо решение” в ЕС, за да се доберем до сърцето на старите европейски демокрации и приложим опита на развита Европа ,за да станем като тях правова държава.
  Вече 20 години преход няма обаче помен от правова държава в България понеже родените 5 олигархично корпоративни партии и заели Парламента следват пътя на БКП и не въвеждат разделението на властите, карат си по старому!
  В старите членки на ЕС няма ЦИК, няма районни комисии, там избирателния процес се извършва от изпълнителната власт, която е отделена с антикорупционо законодателство от политическата власт. Там изборите се вършат от ГРАО ( Национала административна служба) с подкрепата на МВР. И със закон са деполитизирани. Тези правила са влезли и в директивите на Европейската комисия, но никоя от управлявалите до сега през прехода партия България не иска да ги прилага, защото така им е удобно- тяхното статукво не може да се мръдне и те не могат да бъдат изкарани от Парламента, нито там да влязат нови политически партии, които да искат да променят статуквото.
  Според директивите на ЕК и в старите демокрации на Европа наличието на мъртви души и купуване на изборите е криминализирано, което ще рече, че е окачествено като мащабна политическа корупция.
  В България обаче това не е така, напротив, вече 20 години се толерира купуването на гласове и наличието на мъртви души, а съдебната система ,която не е въведено разделението на властите и живее под политическа шапка, нехае и не обръща внимание на тези явления.
  ИЗВОДИТЕ:
  1.Вашите предложения за независими кандидати няма да работи, там ще бъдат избирани ,макар и писали се „независими”, само хора на настоящите партии, техни рожби като „емигрантите с куфарчетата”, „великденците”, Чобановци и други дегизирали се верни техни служители!
  2. Интернетното гласуване дори и да се въведе, резултатите от него пак бъдат поправяни накрая на „на тъмно”!
  3. Проф. Михаил Константинов не е капацитет и трябва да се престане да се дава пример с неко като най -меродавен по въпроса. Като може да е добър математик, но това е една посттоталитарна фигура, която е поддържа изцяло сегашното позорно политическо статукво.
  Лично самият М. Константинов е изнесъл факта на наличието на „мъртви души”, а нищо не предлага за премахването им, говори за това .
  То даже се е превърнал във вредна фигура, спираща промяната на избирателната система по демократичен път..
  РЕШЕНИЕ/
  Аз не искам в никакъв случай да омаловажавам инициативата ви, тя е похвална- но съм уверена че ТЯ НЯМА ДА РАБОТИ.
  За да проработи, вместо да се иска промяна на конституция в глава „за допускане двойното гражданство”, трябва да се иска ПЪРВО въвеждане в нея на РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ и ДЕполитизиране на избирателния процес с премахване на избора на ЦИК на политическа квота и чак тогава могат да се въведат и работят вашите предложения.
  ВЪПРОСИ КЪМ ВАС:
  1. Извинете г-н Стаматов, моля да не се обиждате, но аз не виждам не изповядвате европейско демократично мислене, защо сте кръстили своя сайт „Eurochicago.com”?
  2. Вие лично ще се кандидатирате ли в изборите и от чия партия, ако се приеме новия избирателен кодекс в настоящия си недемократичен и ретрограден вид?
  Написала Дора Апостолова , ДРД „Идея за България” Хелзинки
  http://www.ideyazabulgaria.org

 • Pesho said:

  Уважаема Дора, благодаря за коментара ви! Чудесно е, че знаете успешните формули за България. Аз признавам, не съм голям специалист в обществените науки, все пак съм инженер, но като такъв съм учил, че за да промениш нещо, някакво състояние, тряба да се приложи усилие. Знам че също може от няколко посоки да се прилагат усилия, важното е резултантната от всички тях да е в правилната посока. За съжаление държавата ни е на това дередже, защото всеки предпочита да е кормчия в нашата обща лодка, вместо да си плюе на ръцете и да се хване за греблата. При нас обикновено един гребе, а десет му сочат посоката. Убеден съм, че вашата посока е вярната, но само със сочене на спасителния фар не можем да се приближим до него. Това е. И без вас съм наясно, че не съм най-умелият гребец, особено в политическото море, (даже характерът ми не е подходящ :)) и заради това вече съм отхвърлял предложения за партиина кариера. Никога не съм бил член на българска партия (или кандидат-член, като Ив.Костов) . В същото време съм бил вероятно единствен чужденец в руския (през 1988-89 година все още съветския) «Демократически съюз» на Валерия Новодворская, която и до ден днешен уважавам, защото при нея няма разминавания между думи и дела, което се среща така често сред политиците. Това разбирам аз под професионализъм.
  Колкото до името Еврочикаго, когато го избирах не съм смятал да правя информационен сайт. Имахме бизнес идеи, за които говори и името на фирмата ни Бизнеспартнес. Започнахме да го ползваме НЕ по предназначение, когато Кадафи осъди медицинските ни сестри на смърт. От тогава до днес все разни причини ни заставят да останем в информациоонното пространство. Не са финансови, защото не съм взел лично и долар от реклама. И тези въпроси към партиите не са ничия поръчка, а са за ваше улеснение, професионалистите. Отговорите им да ви служат за опорна точка, от която да ги натиснете. Аз бях до тук, предавам щафетата във вашите надеждни ръце. Вие сте на ход и повече не ме питайте мене, а тях. Поздрави!

  –––––
  Още утре може да го направите – ето новината:

  Утре, 02 септември, от 16:00 ч. ще се проведе работна сесия на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс с дневен ред: Обсъждане, приемане и гласуване на Доклад за работата на Временната комисия за изработване на Изборен кодекс.

  Източник: parliament.bg

 • ideyazabulgaria.org said:

  Здравей Пешо,
  Винаги съм те считала за приятел, с който ми е било винаги интересно да дискутирам. Ни най малко не се стремя да те обидя или дискредитирам в очите на емиграцията. Намирам твоята инициатива за много похвална и нужна сега за емиграцията и България.
  Зададох ти тези два последни въпроса малко провокативно( но доброжелателно) с едни цел, да ти докажа какво ще си помисли човек, който има ясна представа за причините за покварената и недемократична българска избирателна система, след като чуе твоите предложения:” Абе този господин ясно иска да се нареди на трапезата на управляващите партии( всички там в НС)” Може да ти звучи цинично, но така в подсъзнанието ще си помисли българския индивид.
  Защо считам твоята инициатива за похвална и нужна- защото показва, че единствено българската емиграция търси решения за излезе от това посттоталитарно състояние на българското общество, наложено от всички управлявали партии през прехода и които не се различават по между си , дори и по муцунките.
  Няма да срещнеш такива дискусии и предложения сред българската интелигенция в България, там се появяват като „нови месии” фигури като М.Константинов- тартор за всичко и предлагат „нови решения” ,които се приемат веднага с разтворени обятия от несведущата българска публика, която не знае нищо за този Запад , освен лъскави картинки от Цюрих, Хелзинки, Париж, Лондон , Кьолн, Чикаго , Ню Йорк и прочее без да е разбрала същността му -т.е обществената система на тези държави от запада, нито техния демократичен модел което е светоглед, мироглед всеобхватна ценностна система- но тя не се разбира от Българите, защото си живеят без развито демократично обществено съзнание и изолирани от Европа от Втарата студена война след 1989 г, там на Балканите. Разделението на властите ,което и в основата на демократичния модел” реална демокрация” на западноевропейците е приложено при тях още 1793 г с раждането на теорията на Шарл дьо Ментеско за разделение на властите. Но на Балканите разделеното на властите не е познато все още, за това аз казвам че Балканите се движат с 200 години по назад от Европа. Поради липса на знания за Запада българската публиката стои със превръзка на очите и не може да разбере, че тези „нови решения” са само „хватки” не партиите да държат избирателната система в свои ръце и чрез нея да държат и политическата власт вечно.
  Българската емиграция е много по –будна, тя вече е живяла във високоразвити страни с развити демократични модели, усетила и видяло истината и иска да промени нещата в България по техен образ и подобие ,за да се завърне в родината и живее нормално като другите европейци.
  Дискусии за избирателната система се срещат само в средите на Българската западна емиграция и показват ,че тя е най –напредничавата част от българската общество от средите на българската интелигенция по света и у нас. Емиграцията единствена се бори срещу позорното статукво установено в позорния ни преход на България и иска неговата пълна смяна. ЗА ОГРОМНО СЪЖАЛЕНИЕ за сега САМО Я СЕ БОРИ. Българите в България си нямат помен от тази борба, защото са със превръзка на очите олигархичните и зависими медии не им дават правилната информация за света и те не знаят как да се борят! За това ние се обърнахме с апел към българската емиграция така” България тъне в огромна национална катастрофа, донесена от всички управления през прехода, народът ни живее в пълна тъмнина и зомбиране от олигархичните медии и предава България, а олигархията се опитва да ви отнеме избирателните права! Българската емиграцията трябва да се превърне в духовния водач на българското общество в борбата му за истинска демокрация.
  Повторете подвига на хъшовете ни през Възраждането- донесете идеите на развита и демократична Европа, образовайте народа си, за да извоюва отново свободата си! Ваша „Идея за България”
  Приеха ни в Европейския съюз не с „геополитическо стратегическо решение”, а с чисто политическо решение – да се доберем до сърцето на развитите европейски демокрации, да научим техния напредничав опит и го приложим в обществото си за развитие на демокрацията в него и да скъсим пътя си към истинската демокрация.
  ЕС и Европа разчита за развитието на демокрацията в едно общество предимно на неговите вътрешни сили, на узряване съзнанието на обществото. Европа и ЕС нямат навика да правят войни и внасят от вън демокрации насила. Резултатите от такива насилнически действия са ясни в днешното състояние на Виетнам, Ирак и в бъдещето на Афганистан.
  Западноевропейски те развити демокрации в последното време приеха всички „двойното гражданство” и свързват тази политика с друга генерална политика –„за развитие на човешките си ресурси”. Един от нейните моменти е приобщавана и връщане на старата си емиграция от началото на 20 -ти век и дори трето нейно поколение вън от техните граници и най вече от САЩ, Канада, Австралия и прочее. Така дават възможност трето поколение от тази своя емиграция да вземе тяхно гражданство и да гласува където се намира по света в техните избори и да дойде и представлява общността в техния национален парламент.
  Ще ти обясня технически какво представлява избирателната система на развитите демокрации от западна Европа и стари членки тя е еднаква във всички и ще дам РЕШЕНИЯ
  to be continue tomorrow
  Дора

 • Pesho said:

  Дора, извини ме, както казах аз за политик не ставам, защото бързо се паля, но по-близките ми ме знаят – не съм злопаметен 🙂
  След като прочетох думите ти:
  „Зададох ти тези два последни въпроса малко провокативно( но доброжелателно) с едни цел, да ти докажа какво ще си помисли човек, който има ясна представа за причините за покварената и недемократична българска избирателна система, след като чуе твоите предложения:” Абе този господин ясно иска да се нареди на трапезата на управляващите партии( всички там в НС)” Може да ти звучи цинично, но така в подсъзнанието ще си помисли българския индивид.
  Защо считам твоята инициатива за похвална и нужна- защото показва, че единствено българската емиграция търси решения за излезе от това посттоталитарно състояние на българското общество, наложено от всички управлявали партии през прехода и които не се различават по между си , дори и по муцунките.
  Няма да срещнеш такива дискусии и предложения сред българската интелигенция в България, там се появяват като „нови месии” фигури.“

  чак тогава осъзнах провокацията.
  Поздрави и очаквам продължението.

 • Slavi said:

  Браво за въпросите и взетите мнения. За българските политици – нищо ново. Едно приказват, друго вършат. Нямат доблестта да изкажат истинската си позиция. Все пак има светлина в тунела.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.