2024-03-29

13 thoughts on “РЕШЕНИЯ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ НА БЪЛГАРИТЕ В ЧИКАГО

  1. Редакцията на Еврочикаго пак се уреди с връзки и при Д. Бербатов. В темата – Стартира третото издание на „Награди за успелите деца на България” – пише:

    \"Проектът “Награди…” – 2010 се осъществява със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и на UNICEF и с официалното медийно партньорство на: БТА, БГ Радио, FoxLife, в. “24 часа”, Камара за визуална комуникация и защита на околната среда, българския интернет портал http://www.Eurochicago.com, информационните сайтове Vesti.bg и Sportni.bg.\"

  2. Така и не се разбра какво толкова става по тези „погалвания“ по главата от един на друг „участник“ в този наистина по БУЛГАРСКИ форум – нема реални постигнати неща, само преповтаряне на темите от 2001 г. по седянки и субори, а и да не забравя уваjаемия академик Никола Чаракчиев – той милия остава само да седне и да гледа на рука, много му се удава проследяването на родословното дурво.
    Разбирам, че г-н / г-jа Стаматов (а), ще се направят на модератори отново и ще филтрират това, но така или иначе не са по-различни от останалите „участниcи“. За какво толкова ви нграjдават бе хора??????? Напишете си заслугите най-накрая!!!!
    Балгарчето саид:
    Като чета имената на участниcите, според мен нqма никакво двиjение в последните 10 години с изклучение на нqколко нови имена които се променqт всеки пат. Според мен много от хората в Чиcаго нqмат идеа за тиq форуми. Преди бqх на 1-2 сабираниq но нисто састествено не се каза на тези сабираниq. Осте повече че ако не си поканен не моjеш да отидеш т.е. става едно затворено обстество което говори от името на всички БАЛГАРИ в чиcаго. Което според мен е правилно. Но какво да се прави.
    Едно време имаше някои неща за г-н Момчилов, които бяха силно модифиcирани под негово давление – на това май му викат модераторстване или поне вие му казвате така.
    А иначе куде са критериите заради които вие и другите личности биват наградени? Кой ги определя, кой е в комисията за раздаване така безразборно на cенни метали? Разбирам поощрителни награди и потупване по рамото, както винаги е било, но реално погледнато тук има вестниcи, които са от по-дулго време на „пазара“ на нарcисите и най-малкото допринасят далеч повече от всичките там на снимките по-горе за това, нашенеcа тук в Чиcаго, Cанада и западното крайбреjие да буде информиран за субития и мероприятия. Г-н Светлозар Момчилов не бе награден, нито г-jа Лина Кирк. Надявам се няма да ми изнесете на преден показ спортната брочура на г-н Климент Величков и г-jа Кина Буговска, кудето срещу скромно заплащане от страна някой труcк дривер с коjени ботушки се напулваха 2-та листа стенвестник. Или да се хванем за г-н Чаракчиев – велл аз го уваjавам човека, заради постоянството си, наистина – надали има по-голям изявител на нашето jелание да научим проижода си до 9-то коляно, че и последната лекcия, на тема „Как става осеменяването и има ли то почва при нас“, придруjено от припяването на евангелистки свещеник и подлоjено на сумнение от по-вузрастните учатниcи на последната среща на булгаро-булгарската асоcиаcия, последната субота. Сущо така да не забравяме, че училище имаше още преди вие и Боянка изобщо да сте си помислили да дойдете в УСА.
    Разбирам, че cялата суетня и крещене е в посока Булгариа – вие тук така и не моjахте да впечатлите хората, само не знам докога ще виете срещу луната да ви буде отпуснат някой лев($). Това, запушване на устата, което се получи с медалите е мнооого смешно, но това е начин БГ-то да ви каjе, че имате още доста докато се докопате до фондовете.
    Не бих искал да отнемам от вниманието на хората, а и комплексите ми са свурзани с факта, че хора (нарcиси) като вас се разбуяха вурху благодатна почва и мучат угриjения и отруден нашенеc с подобни безпочвени, безcелни и безсмислени мероприятия. Поне по един БГ филм да се проjектираше някуде.
    … пак сум аз. Да не забравя, започнах да списвам книjле, озаглавено „Патагонизми … от Чиcаго“. Става мнооооогооооо интересна :):):):):)
    Струва ми се прелоjих нещо, но както и да. Колкото за скарването – че някуде да сум поискал такова нещо – само голата истина, но както разбирам тя не е на мода. Невероятно!!! Откога близките врузки с прясно снменено cонсулство могат да докарат медали? Или това е остатук от старите врузки??? Интересно. Разбирам, че малко сум ви разтревоjил, но какво да се прави – истината боли. Аз искам доказателства за това, че сте си заслуjили похвалите, а не само, че си разговаряте на ти с някои другари.
    Няма значение, какво е моето мнение. По-голямо значение има какво мислят хората извун тази размяна на мнения. И нима не е истина дето г-н Момчилов и г-jа Кирк не допринасят за булгарското тук в УСА??? Куде остана обективността? Споменавам тях, защото те са на преден фронт, но има толкова много заслуjили, заработили, нарисували, недоспали си хориcа, всеки допринесул с нещичко за това общество. А вие какво имате да споменете??? Хвурляне на прах в очите. Смешно. Анонимността ми е за защита, а вие сте собственик на сите-а – няма анонимност за вас. Вие се пучите да се показвате, ще слушате и критики. Вас (cелия отбор) май скоро не са го критикували,а? Та сега изпадате в уjас, че някой ще зададе вупроси. Нали вие се изявявате като водачи – будете такива, не се оплаквайте, а водете. Много jалко, че толкова енергия отива за нарcисизма. По-добре я насочете в посока, която наистина да е градивна, иначе си оставате комини, пушеще само в едан посока.

  3. От [email protected]

    Здравейте сънародници, колеги и приятели,

    Реших да не пиша повече на български с латиница.
    Призовавам ви да направите същото:

    „Да спрем да грозим българското писмо с латински букви!
    По-добре българско писмо с грешки, отколкото българска реч, написана на латиница.“

    Този призив публикувам и във Facebook. Ето тук разбирате малкото неудобство, че или трябва да използуваме хубави български заместители на чуждиците, които станаха твърде много, особено при хардуерно-софтуерната терминология, или трябва да ги изписваме на английски ако още не сме намерили такива. Що се касае за специфичните английски лични имена и градове, те според мен трябва да се пишат само на латиница. За голямо болшинство от всички останали думи и термини може да се използва подходяща кратка българска дума или да се въведе нова такава както това се прави в английския. Например трудно е да се намери добър заместител на „laptop“, а и „лаптоп“ си звучи много добре и на български и защо да не се добави една нова дума в българския език. За повечето английски термини и думи обаче, си имаме хубави наши думи: „на линия“ вместо „онлайн“, „мрежата“ вместо „уеба“, „сигурност“ вместо „секюрити“, „страница“ вместо“ пейдж“, „муха“ вместо „бъг“ и т.н. На мен лично много повече ми харесва „муха“ вместо английския „бъг“.Както в българския дом влязлата муха е голям дразнител, така тя се явява дразнител и за компютъра. Хайде, че една муха ми забръмча в лаптопа.

    БТ

  4. „пп ами като толкова ти се иска да има български филми в Чикаго, вземи че организирай седмица на българското кино, вместо да чакаш на готово.“

    ще организира, ама друг път. На българина му дай да критикува, а най-добре и анонимно „за защита“. Все едно, че някой е тръгнал да го напада.

    Защо ДАБЧ е отличил Виолета Симов, Цветелина Бойновска, Петранка Стаматова, Кина Бъговска, Динко Динев, Никола Чаракчиев и Климент Величков ? Ами питайте ДАБЧ, може и Божидар Димитров да питате, какво сте се хванали за Пешо, все едно че той сам себе си е наградил.

    Ако вие не бяхте анонимен, може би и вас щяха да наградят, знае ли човек.

  5. този \"bulgarin\", очевидно деен радетел и защитник на българското в Чикаго, не можеше ли поне да се научи да пише български на кирилица?!

    каква е тази бългрска черта да се крикуват хората, които правят нещо от позицията на анонимност респ. неправещ нищо.

    нито познавам този г-н Mомчилов и тази г-жа Kirk, нито ме интересува.

    това, което знам е, че Eurochicago с никаквите ресурси, с които разполага, успя да постигне само за няколко месеца ключови журналистически попадения
    – в официално интервю за пръв път български министър (Божидар Димитров) зае позиция за това българите в чужбина да гласуват за свои народни представители в парламента.
    – 12 парламентарни и извънпарламентарни партии изложиха позициите си по гласуването в чужбина и новия изборен кодекс

    и т.н. и т.н.

    това са крупни постижения за една медия, които дори медии в България с огромен (мафиотски) ресурс не могат да се похвалят да са постигнали.

    стефан

    пп ами като толкова ти се иска да има български филми в Чикаго, вземи че организирай седмица на българското кино, вместо да чакаш на готово.

  6. Пиши братко, пиши.
    Всяко зло за добро.
    Зависта няма почивен ден – как беше в оригинал на латински?

  7. Struva mi se prelojih neshto, no kakto i da. Kolkoto za skarvaneto – che nyakude da sum poiskal takova neshto – samo golata istina, no kakto razbiram tya ne e na moda. Neveroyatno!!! Otkoga blizkite vruzki s pryasno snmeneno consulstvo mogat da dokarat medali? Ili tova e ostatuk ot starite vruzki??? Interesno. Razbiram, che malko sum vi raztrevojil, no kakvo da se pravi – istinata boli. Az iskam dokazatelstva za tova, che ste si zaslujili pohvalite, a ne samo, che si razgovaryate na ti s nyakoi drugari.
    Nyama znachenie, kakvo e moeto mnenie. Po-golyamo znachenie ima kakvo mislyat horata izvun tazi razmyana na mneniya. I nima ne e istina deto g-n Momchilov i g-ja Kirk ne doprinasyat za bulgarskoto tuk v USA??? Kude ostana obektivnostta? Spomenavam tyah, zashtoto te sa na preden front, no ima tolkova mnogo zaslujili, zarabotili, narisuvali, nedospali si horica, vseki doprinesul s neshtichko za tova obshtestvo. A vie kakvo imate da spomenete??? Hvurlyane na prah v ochite. Smeshno. Anonimnostta mi e za zashtita, a vie ste sobstvenik na site-a – nyama anonimnost za vas. Vie se puchite da se pokazvate, shte slushate i kritiki. Vas (celiya otbor) may skoro ne sa go kritikuvali,a? Ta sega izpadate v ujas, che nyakoy shte zadade vuprosi. Nali vie se izyavyavate kato vodachi – budete takiva, ne se oplakvayte, a vodete. Mnogo jalko, che tolkova energiya otiva za narcisizma. Po-dobre ya nasochete v posoka, koyato naistina da e gradivna, inache si ostavate komini, pusheshte samo v edan posoka.

  8. Анонимни господине, защо се срамите да си кажете името?
    Аз имам грешки, но не се срамувам да си ги призная, та камо ли да си крия името. А при вас още първите думи са една неистина и за ваше съжаление при това много лесно доказуема. Ето архива на сайта ни: https://www.eurochicago.com/archive/
    Макар и да не се изобразява добре, съдържанието му е запазено. Отнема време, но мога да извадя от архива всяка тема. Така, че с твърденията си може да заблудите само хора минали от тук случайно. Но повечето посетители са постоянни и отлично знаят дали до сега съм изтрил и един ред.
    Нататък от това дето сте написали не личи, за дългите години в Чикаго, вие лично да сте оставили нещо ценно, по-лошо е, че дори и не се опитвате да предложите нещо конструктивно. Но пък много ясно проличава опитът ви да противопоставите и скарате разни хора. Елементарно!
    А колкото за книгата ви, от заглавието личи, че ще е жълтичка. Е, да днес жълтото е на мода и може би ще бъде търсена. Но няма да ви донесе удовлетворение и успех. Това което е ценно и остава за години напред е зареденото с градивна положителна енергия. Отново ви пожелавам успех и да си намерите по добро призвание от писането по форуми. Ако ви е липсвало внимание – ето обърнах ви, а сега бъдете така добър да спрете, защото не мисля да си губя повече времето.

  9. … pak sum az. Da ne zabravya, zapochnah da spisvam knijle, ozaglaveno „Patagonizmi … ot Chicago“. Stava mnooooogooooo interesna :):):):):):)

  10. Edno vreme imashe nyakoi neshta za g-n Momchilov, koito byaha silno modificirani pod negovo davlenie – na tova may mu vikat moderatorstvane ili pone vie mu kazvate taka.
    A inache kude sa kriteriite zaradi koito vie i drugite lichnosti bivat nagradeni? Koy gi opredelya, koy e v komisiyata za razdavane taka bezrazborno na cenni metali? Razbiram pooshtritelni nagradi i potupvane po ramoto, kakto vinagi e bilo, no realno poglednato tuk ima vestnici, koito sa ot po-dulgo vreme na „pazara“ na narcisite i nay-malkoto doprinasyat dalech poveche ot vsichkite tam na snimkite po-gore za tova, nasheneca tuk v Chicago, Canada i zapadnoto kraybrejie da bude informiran za subitiya i meropriyatiya. G-n Svetlozar Momchilov ne be nagraden, nito g-ja Lina Kirk. Nadyavam se nyama da mi iznesete na preden pokaz sportnata brochura na g-n Kliment Velichkov i g-ja Kina Bugovska, kudeto sreshtu skromno zaplashtane ot strana nyakoy truck driver s kojeni botushki se napulvaha 2-ta lista stenvestnik. Ili da se hvanem za g-n Charakchiev – well az go uvajavam choveka, zaradi postoyanstvoto si, naistina – nadali ima po-golyam izyavitel na nasheto jelanie da nauchim proizhoda si do 9-to kolyano, che i poslednata lekciya, na tema „Kak stava osemenyavaneto i ima li to pochva pri nas“, pridrujeno ot pripyavaneto na evangelistki sveshtenik i podlojeno na sumnenie ot po-vuzrastnite uchatnici na poslednata sreshta na bulgaro-bulgarskata asociaciya, poslednata subota. Sushto taka da ne zabravyame, che uchilishte imashe oshte predi vie i Boyanka izobshto da ste si pomislili da doydete v USA.
    Razbiram, che cyalata suetnya i kreshtene e v posoka Bulgaria – vie tuk taka i ne mojahte da vpechatlite horata, samo ne znam dokoga shte viete sreshtu lunata da vi bude otpusnat nyakoy lev($). Tova, zapushvane na ustata, koeto se poluchi s medalite e mnooogo smeshno, no tova e nachin BG-to da vi kaje, che imate oshte dosta dokato se dokopate do fondovete.
    Ne bih iskal da otnemam ot vnimanieto na horata, a i kompleksite mi sa svurzani s fakta, che hora (narcisi) kato vas se razbuyaha vurhu blagodatna pochva i muchat ugrijeniya i otruden nashenec s podobni bezpochveni, bezcelni i bezsmisleni meropriyatiya. Pone po edin BG film da se projektirashe nyakude.

  11. До този/тези дето се самоопределя като българин и/или българче.

    Като всяка НЕконструктивна критика и в твоите думи има доза истина премесена с много измислици. Най-елементарно мога да ти докажа, че на този сайт до сега не е имало модератерстване. Няма човек, който да каже, че му е изтрит и ред. И това не е само, защото не ме e страх от критика (знам, че не съм безгрешен, и се радвам когато приятелите ми покажат къде бъркам – враговете няма да го направят :)), а защото публиката на Еврочикаго макар и не най-многобройната е подбрана, интелигентна и най-вече честна.
    Ето заради това не се е налагало до сега да трия и една думичка. Честният човек, не само не лъже другите, но и не обича да се самозаблуждава и за себе си. Много лесно си вижда и даже признава грешките. Ето с това качество на сайта е спечелил почитателите си. И макар сега, вече съвсем малък по размер, все пак си остава най-цитираното българско издание зад океана. Не ти харесва – много лесно е да направиш нещо по-голямо. Направи го и по-добро и аз ще ти го призная.
    Иначе ти не ще се различаваш от всички онези, които всеки ден критикуват Бербатов. Тези хора си изливат комплексите от живота върху него, а самите не са способни да изтичат дори 500 метра.
    https://www.eurochicago.com/2010/03/dimitar-berbatov-pishe-v-bloga-si-kam-zavistnitsite/

    А колкото до zatvorenoто obstestvo именно сега наши съмишленици от няколко държави работят по проект как да бъде всичко по-открито (не само в Чикаго) и да се избират най-заслужилите. Излез от анонимност и мога да ти изпратя и на теб материалите. По този начин ще намериш възможност да използваш силите си за нещо по-добро от писането по форуми 🙂

  12. Kato cheta imenata na uchastnicite, spored men nqma nikakwo dvijenie v poslednite 10 godini s izkluchenie na nqkolko novi imena koito se promenqt vseki pat. Spored men mnogo ot horata v Chicago nqmat idea za tiq forumi. Predi bqh na 1-2 sabiraniq no nisto sastestveno ne se kaza na tezi sabiraniq. Oste poveche che ako ne si pokanen ne mojesh da otidesh t.e. stava edno zatvoreno obstestvo koeto govori ot imeto na vsichki BALGARI v chicago. Koeto spored men e pravilno. No kakvo da se pravi.

  13. Taka i ne se razbra kakvo tolkova stava po tezi „pogalvaniya“ po glavata ot edin na drug „uchastnik“ v tozi naistina po BULGARSKI forum – nema realni postignati neshta, samo prepovtaryane na temite ot 2001 g. po sedyanki i subori, a i da ne zabravya uvajaemiya akademik Никола Чаракчиев – toy miliya ostava samo da sedne i da gleda na ruka, mnogo mu se udava prosledyavaneto na rodoslovnoto durvo.
    Razbiram, che g-n / g-ja Stamatov (a), shte se napravyat na moderatori otnovo i shte filtrirat tova, no taka ili inache ne sa po-razlichni ot ostanalite „uchastnici“. Za kakvo tolkova vi ngrajdavat be hora??????? Napishete si zaslugite nay-nakraya!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *