2024-03-29

1 thought on “Ядрената гилотина

  1. Държавно програмиран форсмажор

    Deutsche Welle

    Юлската авария, оставила без ток за повече от ден десетки хиляди по Черноморието, бе последвана през август от серия по-малки аварии и режим на тока. За причините и отговорностите е анализът на Ясен Бояджиев:

    За да се избегнат евентуалните искове за обезщетение, събитията бяха определени като форсмажор. Тоест, обективни, непреодолими, непрогнозируеми, непредотвратими и независещи от замесените лица и институции обстоятелства.

    Така вината и отговорността отидоха най-напред при влажния, ветровит и ерозиращ металите морски климат. После при неизвестни злосторници, по чиито неоткриваеми следи се впуснаха тайните служби. След това вината бе приписана на невижданите жеги, неразумното потребление, презастрояването.

    Алчният чуждестранен частник

    И накрая, както можеше да се очаква – на електроразпределителното дружество краен доставчик на ток до потребителите. Удобен „виновник”, набеден още пролетта от премиера, че мами с инвестициите и надува цените, и заплашен с одържавяване. Обвиненията не се потвърдиха, но образът на алчния чуждестранен частник си остана.

    Този път той се оказа виновен, че е спазвал задължението си по закон, като е пускал ток на безбройните нови хотели, покрили като природно бедствие брега с благословията на държавата. Тези обяснения разчитат на неосведомеността на публиката и пропускат някои съществени факти.

    Първо, всички проблеми възникнаха не в мрежата на електроразпределителното дружество, а единствено и само в тази част от пътя на тока, която е собственост и отговорност на държавната Национална електрическа компания, по известна като НЕК.

    След това – неблагоприятното стечение на обстоятелствата точно в този момент е може би случайно и непреодолимо, но отдавна е било прогнозируемо, зависещо от волята на замесените и затова – предотвратимо. Защото, както се оказа, електропроводите на НЕК в този, както вероятно и в много други райони на България, са на преклонна за подобни съоръжения възраст. Освен обаче, че са недопустимо остарели и амортизирани, те са и недостатъчни.

    „Мегаавантюри“, финансирани с измама

    По думите на самия директор на компанията, „през последните години не е построен нито километър нова мрежа, инвестиционните разходи за ремонт и поддръжка на преносната мрежа са били насочвани към АЕЦ „Белене” и „Цанков камък””. „Къде са стотиците милиони, заделени за инвестиция в тази мрежа“, реторично пита директорът. „Милионите са изтекли в мегаавантюрите ни”, обяснява министърът на енергетиката.

    За да е съвсем ясно, да го кажем и инак. Под формата на фиктивни разходи за поддръжка на мрежата тези милиони са били включени в цената на тока. Тоест, взети са от всички нас с измама, извършена по нареждане и с мълчаливото съгласие на държавата с цел да се финансират нейните „мегаавантюри”.

    „Както нашите клиенти, така и ние вече сме забравили тази грозна авария и гледаме напред. Нашите клиенти, обществото не ги интересува кой не си е свършил работата”, успокоява ни с вярата си в бъдещето директорът на държавната компания.

    За информация на досегашните и потенциалните бъдещи жертви на „грозни аварии”, които все пак не са забравили и се интересуват, отговорността е на държавата, години наред подготвяла и програмирала неблагоприятните „форсмажорни” обстоятелства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *