2024-03-28

5 thoughts on “Физикът Георги Котев от АЕЦ Козлодуй към западни посланици: Вие сте последната инстанция, ще започна гладна стачка!

  1. Иване, знаеш ли им имената на мъжете влезли вътре? Разкажи и малко повече за случая – действително трябва да се знае! При това доколкото научих, май руският производител би трябвало да е отговорен…

  2. АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЩЕШЕ ДА ГРЪМНЕ, КАТО ЧЕРНОБИЛ, СПАСИХА ГО ДВАМА!!!
    Защо след откритата тема на Нова телевизия за рециклираното ядрено гориво, журналистите не са разбрали, че последния път когато имаше инцидент в АЕЦ Козлодуй, размерът му и опасността за населението беше прикрита, като нищожен ицидент, а всъщност тройната автоматизирана защита на един от реакторите е отказала и вътре са влезнали двама души, за да вкарат прътите механично и да спрат реактора, за да не избухне, били са на косъм, всичко обаче се потули, а героите, които спасиха БГ и влезнаха вътре сега се борят за здравето си?!?!?!?!
    Скапана държава, прост народ, уродлив елит, измекярски манталитет!!!!!!!!

  3. Най-болният въпрос на ядрената енергетика => ОЯГ (oтработилото ядрено гориво)

    Информация относно съхраняване и окончателно погребване на отработено ядрено гориво (ОЯГ).

    По този въпрос има питания от Иван Иванов, но отгорите са разпокъсани и не дават пълен, ясен отговор на най-големия проблем в ядрената технология.

    1. Окончателното решаване на съхранението- окончателно погребване на ОЯГ оскъпява с НЕИЗВЕСТНА сума цената на ток от АЕЦ. Отчисленията , които се правят няма да стигнат за решаване на проблема. Това може да се моделира и да се докаже, но никой не се наема и не е „осветено“.
    Трябва да се поиска възможен за момента точен разчет на паричните потоци в този фонд за реален период на експлоатация и изграждането и поддържането на такова окончателно съхранение за ЦЕЛИЯ период на съхранение (300-1000! години).
    Към момента това е проблем в световен мащаб. Виси във въздуха предложение за общо хранилище за Европейския съюз).
    На този въпрос едва ли някой ще даде отговор.

    2. ОЯГ от експлоатация на АЕЦ има изпратено в СССР ( Русия). Но вече Русия нямало да приема? Пълен баланс на ОЯГ от 1974 до последната година на експлоатация на АЕЦ Козлодуй, колко в Русия, колко в контейнери в така наречения Сухо Хранилище за Отработено Гориво (СХОГ), което е лимитирано също до 50 години? А след това?

    3. Има ли теоретична разработка как ще се съхранява ОЯГ в това виртуално засега Хранилище?( А това също влияе на цената на окончателното погребване, която как ще се изчисли,, ако не се е започнало моделиране , сценарии и прочие?).

    4. Контейнерите , в които се съхранявана ОЯГ в СХОГ стават ли за окончателно погребване на ОЯГ с тях или ще се изисква третиране и преместване на третирано ОЯГ в други? Това СЪЩО много влияе на цената на погребването, ерго на цената на тока!

    5. Ако няма такава (за погребване на ОЯГ) приета стратегия, как се оценява цена ток натоварена И с необходимия ОГРОМЕН ресурс за създаване на хранилище за окончателно погребване ( final disposal)? А цената за неговия мониторинг за стотици години след това?
    Нарушава се основен принцип да се товарят с проблеми бъдещи поколения. Страните в Европейския съюз са наясно с болезнения отговор на този въпрос а в България?

    6. Кога се предвижда Русия да върне остъклени ОЯГ , получени от България? Има ли отговор, и ако има , за колко време България би могла да реши въпроса в безопасното им окончателно погребване? И пак се връщаме ( затворен кръг – към първия въпрос) – знае ли България колко ще струва окончателното погребване, включително последващ задължителен мониторинг за стотици години?

    Не по-малко важно е съхранението /окончателното погребване/ на така наречените конвенционални радиоактивни отпадъци (РАО), към които ОЯГ не се отнасят. Те също пораждат подобни, на горе написаните въпроси.

    Категорично може да се твърди, ако не се докаже с документ, че в цената на тока от АЕЦ не влизат пълните и РЕАЛНИ разходи за справяне с ОЯГ и РАО- окончателното им погребване.

    А справянето с такова погребване-Final disposal е от порядъка на милиарди (поне 10 !) евро.

  4. Поздрави и на Г. Котев за издържливостта и постоянството!
    Но не забелязвам другите медии къде са??????

    „Фрийдъм хаус“: Медийната свобода в България е на незавидно място в ЕС
    Журналистите продължават да са обект на натиск и сплашване
    29 Април 2010

    България има относително несвободни медии и по този показател тя е на едно от задните места в Европа. Това сочат резултатите от поредния годишен доклад на неправителствената организация ″Фрийдъм хаус″ за свободата на медиите по света през 2009 г.

    В доклада са обхванати 196 държави, а България е на 76-о място заедно с Индия по свобода на медиите.

    Оценката за България, според методиката на ″Фрийдъм хаус, е 36, което праща страната ни на посоченото място. В същото време България е на трето място в района на Балканите – след Гърция и Словения, и на 9-то място в Централна и Източна Европа. На първите осем места са Естония, Чехия, Литва, Унгария, Латвия, Словакия, Полша и Словения.

    Журналистите в България са обект на натиск и сплашване

    В доклада се посочва, че журналистите в България продължават да бъдат подлагани на натиск и сплашвани, за да бъдат защитени определени икономически, политически и криминални интереси. Тези действия често са безнаказани, което води до някакъв вид автоцензура сред журналистите.

    Припомня се, че писателят Георги Стоев, известен у нас като хроникьор на мафията, бе застрелян от двама мъже в София през април 2009 г. Преди това той е казал пред репортери, че желае да свидетелства срещу крупен престъпен бос, но прокурорите показали малък интерес.

    В доклада се отбелязва, че държавните БНТ и БНР често са критични към правителството.

    Пазарът на частните електронни и печатни медии е доминиран от големи чужди медийни компании. Много от традиционните медии поддържат и свои интернет издания. Няма правителствени ограничения за Интернет, който се ползва от 32% от българите.

    В доклада е посочено затварянето на сайта Opasnite.net, тъй като там е била публикувана класифицирана информация, свързана с корупция сред висши представители на полицията и службите за сигурност. Отбелязано е също, че в следващите дни агенти на ДАНС са арестували уебсайт-администратора на сайта Frognews и са го разпитвали за разследващи материали, за които се подозира, че са свързани с Opasnite.net. След това главният редактор на Frognews Огнян Стефанов е нападнат и пребит с чукове от непознати маскирани мъже.

    Свободата на медиите по света продължава да намалява

    Оценките за останалите балкански страни са : Гърция – 29 (63-о място в света), Черна Гора – 37 (78-о място), Хърватска – 38 (82-о), Сърбия – 39 (83-о), Румъния – 44

    (92-о), Босна и Херцеговина и Македония – 47 (98-о и 99-о място), и Албания и Турция – 50 (101-о и 102-о място в света).

    Според доклада на неправителствената организация свободата на медиите по света намалява за осма поредна година през 2009 г.

    В момента само един от всеки шест души в света живее в страна със свободна преса, като подобрения са били регистрирани единствено в Азиатско-тихоокеанския регион.

    Най-големи ограничения на свободата на печата са били наложени в Латинска Америка и в бившия Съветски съюз, се посочва в доклада.

    Повечето страни в Централна и Източна Европа са отбелязали слабо отстъпление в областта на медийните свободи. Русия продължава да е едно от най-опасните места за журналисти, които стават жертви на репресии. Тя дели с Гамбия 176-о и 177-о място в годишната класация на ″Фрийдъм хаус, отбелязва ББС и припомня, че през 2008 г. Русия е била на 175-о място.

    В доклада се посочват десетте страни с най-лоши показатели в медийните свободи, подредени по азбучен ред на английски: Беларус, Бирма, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Либия, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан.

    „В тези страни на практика няма свободни медии. Достъпът на гражданите до информация е силно ограничен, инакомислието се наказва със затвор и като цяло е обект на репресии“, изтъкват от ″Фрийдъм хаус″.

    На първо място в света по свобода на медиите е Исландия.


  5. Георги Котев*: Всички политически сили са свързани с енергийната мафия

    Опасявам се, че атаката срещу ЕРП-тата ще приключи по същия начин, както стана и с прокурорската проверка на проекта “Белене” след сценката с дупката. Някой да е чул коментар на премиера след оповестените резултати от прокуратурата? Не. И никой и не смята да го пита. В същото време тези атаки уронват и малкото останал имидж на страната като добро място за чужди инвестиции. Това заявява в интервю за glasove.com ядреният експерт Георги Котев. И още: Близо година преди да напусна България, предупреждавах агентите на ДАНС за случващото се с горивото в централата и когато се убедих 100%, че горивото наистина е подменено, а те отказаха да предприемат съответните мерки, чак тогава преминах към фаза обвинение.

    Как ще коментирате атаката срещу електроразпределителните дружества, има ли нередности, заради които те трябва да бъдат притискани?

    Развръзката на въпросната атака аха вече да приключи, и вчера нашият премиер взе, че пак ги заплаши. Според мен това не е нищо повече от поредния “кьорфишек” от страна на премиера. Много шум за нищо с единствена цел – поддържане на високия му рейтинг. Иначе как да разбираме подновяването на атаката, когато в същото време тече проверка? Нека приключи проверката и тогава ще разберем, а не всеки ден – бомбастични изказвания. Опасявам се обаче, че и тя ще приключи по същия начин, както стана и с прокурорската проверка на проекта “Белене” след сценката с дупката. Някой да е чул коментар на премиера след оповестените резултати от прокуратурата? Не. И никой и не смята да го пита. В същото време тези атаки уронват и малкото останал имидж на страната като добро място за чужди инвестиции. Казвам всичко това с уговорката, че – да, може би има нередности в приватизационните договори на за тези дружества и начина, по който те се изпълняват, но нека приключат законовите процедури, без да се издават предварителни присъди, както е модно напоследък в България.

    Според вас какви са основните нередности в тези приватизационни договори и възможно ли е те да бъдат преразгледани?

    Когато човек не е чел съдържанието на тези договори, трудно би могъл да гадае кои и какви са техните недостатъци или пък плюсове. А доколкото ми е известно, те не са публични. Със сигурност не са изрядни и това най-добре го усеща крайният потребител, особено в Североизточна България, където хората от години са заложници на некачествената услуга по доставката на електроенергия. Съдържанието на договорите е желателно да се преразгледа, но при добра воля и умерен диалог между държавата и частните инвеститори. От това крайният клиент само ще спечели. Но заявки за такъв диалог досега не се забелязват. Откъдето се налага изводът, че крайната цел не е добруването на клиента.

    Кой е заложил недостатъците в приватизационните договори с ЕРП-тата, чии „лобистки и корупционни интереси” са вложени там?

    Договорите бяха сключени по време на управлението на кабинета „Сакскобургготски”. Този факт дава отговор на част от въпроса за лобистките интереси, прокарвани по времето на министър Милко Ковачев. Но ще бъде късогледо да се твърди, че лобистките и корупционни интереси са оцветени само в “жълт” цвят. Аз лично ги виждам много повече в “оранжев” цвят, т.е. в смес между “жълто” и “червено”. За никого не е тайна, че Сакскобургготски управляваше с кадровата и политическата подкрепа на червената партия. А последната има исторически дълбоки корени в този отрасъл.

    Премиерът Борисов говори за драстичен луфт между цената, на която НЕК продава енергията, и тази, която стига до потребителите на ЕРП-тата? Оскъпява ли се наистина ненужно токът за сметка на потребителите? Как ще обясните това?

    Със сигурност мога да твърдя, че токът наистина необосновано се оскъпява. Най-модерният начин да се прави това е чрез сключването на ненужни, безсмислени и скъпоплатени т.нар. “консултантски договори” с външни компании, а също така и чрез манипулиране на обществените поръчки. И за да не съм голословен, на моя блог http://www.gikotev.blog.bg аз съм посочил конкретен пример, подкрепен с документи, за това как в началото на 2008 година сегашният изп. директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов, тогава главен инженер на блокове V и VІ, е одобрил тръжна процедура за един такъв “консултантски договор”, на стойност 340 000 евро. Напълно ненужен, “кух” и доста скъп контракт с руския научен център “Курчатов институт”. Твърдя това с пълна увереност, защото предметът на договора беше изцяло свързан със служебните ми задължения, а и като участник в тръжната процедура. Тогава своевременно информирах агенти на ДАНС, но реакция нямаше. Нещо повече, вече разполагам и с документи, показващи “изпълнението” на въпросния “консултантски договор” и скоро ще ги пусна в блога си. А този пример е само един от многото други. Подобни схеми се прилагат във всички структури и нива в енергийния отрасъл.

    Каква е ролята на ДКЕВР като регулаторен орган за проследяване на евентуалните нередности? Защо изведнъж се наложи да правят обстойна експертна проверка, това не е ли част от ежедневните им задължения?

    Доколкото схващам, въпросът ви е риторичен. То е ясно, че щом ДКЕВР е регулатор, следователно трябва да регулира ежедневно и ежеминутно. И той със сигурност “регулира”… нещо, но едва ли това е точно в интерес на крайния потребител. Без никакво съмнение този регулатор, както и ядреният такъв – Агенцията за ядрено регулиране – са част от цялостната схема за безпроблемно източване на пари от най-богатия отрасъл – енергетиката.

    Напуснахте България с предупреждението за използване на опасно гориво в АЕЦ „Козлодуй”. Припомнете за какви аномалии и какъв тип корупционни схеми става дума. Продължава ли тази практика?

    По-точно е да се каже “обвинение”, а не “предупреждение”. Близо година преди да го направя, аз предупреждавах агентите на ДАНС за случващото се с горивото в централата и когато се убедих 100%, че горивото наистина е подменено, а те отказаха да предприемат съответните мерки, чак тогава преминах на фаза обвинение.
    Всяка атомна централа по света си има паспорт и той се нарича Техническа обосновка на безопасността (ТОБ). В този основен документ има и раздел, засягащ ядреното гориво. Малко преди да започне поетапен преход от стар към нов вид гориво, в края на 2004 г., съответният раздел в ТОБ-а е заменен с нов, за да обоснове безопасната и предвидима експлоатация на новия продукт. Този нов раздел в паспорта на централата обаче на практика описва съвсем друг вид гориво, нямащо нищо общо с реално доставяното и използвано в Козлодуй от 2004 г. и досега. Тоест реално новият вид гориво е непознат, не е изследван предварително и поради тази причина е непредвидим като поведение. А от този момент (октомври 2004 г.) централата е заприличала на човек с фалшив документ за самоличност .
    Така, от една страна, доставчикът на горивото си спестява скъпите разходи по изследването на новото гориво, което да приведе в порядък документите му, а от друга страна, скрива факта за истинския състав на горивния материал, който на практика е по-евтин, а луфтът на цените се прибира от организаторите на схемата. Така е замислена, въведена в изпълнение и все още реализираща се тази схема. Нещо повече, поради експерименталния характер на въведеното в експлоатация ново гориво по-скоро доставчикът следва да плаща на оператора (АЕЦ “Козлодуй”) за извършващия се експеримент. Но на практика централата си плаща всичко, като по този начин луфтът в разликите на цените нараства до над 100% от всичко заплатено за него от 2004 г. и досега. По груби оценки тази сума е от порядъка на един милиард лева.
    И което е най-странното – вече близо две години, от началото на моите обвинения, нито една българска институция, повтарям – нито една, която по един или друг начин е имитирала “проверка” на подадения сигнал, не си е направила труда да поиска и провери паспорта на обекта АЕЦ „Козлодуй”. Как въобще е възможно да се разследва обект или субект, без преди това да провериш съответствието му със законно издадения му паспорт? Ето така – добре дошли в Абсурдистан!

    Според вас кои са основните причини и персони, заради които толкова години се отлага структурната реформа в енергетиката, отхвърля се либерализирането на пазара и се запазва монополът (държавен и частен)?

    Основната причина са парите. Повече пари води до повече власт и влияние за правене (крадене) на още повече пари. Безгранична алчност. Това сигурно е вид заболяване, както страстта към хазарта при някои хора. Персоните? Практически вече 100% съм се убедил, че персоните са равномерно разпределени из целия политически елит на страната. Практически няма “суха” парламентарно представена днес или някога партия. Само по този начин може да бъде обяснена липсата на воля за либерализирането на този пазар, а също така и липсата на воля за разследване на престъплението, за чието законосъобразно разкриване все още се боря, а иначе на практика то е разкрито.

    Говорите за наличието на „ядрена мафия” в България, кои са нейните основни „капи ди тути капи”?

    Моите наблюдения и анализи на базата на конкретни документи, а не само на медийни изяви, през последните месеци ми подредиха следната мозайка. В България се намира само малък клон на както аз я наричам, ядрената мафия. Истинският й център е в Русия, и по-точно в Москва. За огромно мое съжаление трябваше да се убедя, че клонове на въпросната мафия има и в някои от най-големите и богати западноевропейски държави. Да, за съжаление това е така. На блога си пуснах доказателства за това, как те вече повече от 10 години системно изнасят в Русия отработилото си ядрено гориво, като само под 10% от него се връща обратно под формата на рециклирано гориво за повторна употреба. Над 90% от изнесения от Запада към Русия веднъж отработил материал остава и на практика не се знае какво се случва с него. Много е голяма вероятността именно този материал да се използва за производството на доставяното в „Козлодуй” ново гориво през последните години. Това пък, от своя страна, обяснява нежеланието на доминираните от въпросните държави европейски институции да се ангажират с разследването на разкритата от мен схема. На практика те не по-малко от руско-българската кооперация на мафията се опитват да потулят случая.
    Ако се върнем в България, то аз припознавам в качеството им на capo di tutti capi две възможни персони. Това са президентът Гоце и Р. Овч. Кой от двамата е по-по-най в ядрената мафия, ми е трудно да кажа, но със сигурност и на двамата конците им се дърпат от Москва.

    Кои са основните генератори на корупция в енергетиката? Кои са основните корупционни схеми в ядрената енергетика и в частност в АЕЦ „Белене”?

    Безбройни са генераторите на корупция в енергетиката. Аз се занимавам с горивото, понеже е в обсега на професионалната ми квалификация, но пари се “източват” през много “кранчета” едновременно. И аз неколкократно в свои публикации съм посочвал като пример един от бившите изпълнителни директори на АЕЦ “Козлодуй”, Йордан Костадинов, по-известен сред персонала на централата като Фактурков. По негово време трябваше да доказваме изразходваните от нас средства по социални програми с фактури на подставени фирми. Например, ако за Нова година ни се полагат средства от по 100 лева на човек, идващи от социалния фонд на предприятието, то ние следваше да си купим фактура от подставена фирма за 5 или 10 лева и с нея да отчетем разхода “по предназначение”. Плащанията за почивка по време на годишния отпуск са в размер на стотици левове на човек и тогава цената на фактурата се вдига до 20–25 лева. Също той ни отне и средствата за закупуване на обувки в размер на 150 лв. на човек веднъж на две години и сключи “договор” с производител, който ни достави трандафори, не по-скъпи от 30 лева чифтът. Разликата се прибира. Тогава в централата работеха близо 5000 души. А и не само Нова година е платен празник, но и Великден, а и денят на енергетика. И това е само един от малкото примери. Вземете, ако щете, и столовото хранене, което също е поверено на външна фирма, доставките на оборудване и материали, както казах по-горе, “консултантските договори” и още много, много “кранчета”. Заради тези мои разкрития Фактурков ме титулува “луд”, а той за награда беше произведен в “жълт” депутат.

    Имате ли информация какво е изградено до този момент по проекта АЕЦ „Белене” и колко пари е глътнал досега въпросният проект?

    Имам информацията за изграденото и похарчено по проекта “Белене” само от медиите. Не разполагам с вътрешна информация, но такава и не ми е нужна. Най-вероятно по този проект също се краде, но истината е доста по-прозаична. Не можеш от едно строящо се предприятие да крадеш толкова много, колкото от вече построено и действащо такова, пък било то мандра или тухларна фабрика, а какво да говорим за атомна централа. Ето защо изводът е, че от АЕЦ “Козлодуй” се краде неимоверно много повече, но вниманието на публиката съзнателно се отклонява. Такъв е маниерът на поведение и публична обработка и от настоящато управление на страната.

    Как коментирате реакциите на премиера Борисов и неговите министри във връзка с бъдещето на АЕЦ „Белене”? Защо според вас правителството променя толкова често мнението си и бави своята позиция, докато средствата, които държавата трябва да плаща по консултантски договори и за оборудване, се трупат?

    Без всякакво съмнение е, че се водят задкулисни боричкания за бъдещото на този проект. Затова са и тези чести смени в посоката на вятъра. А за трупащите се разходи изпълнителната власт едва ли има някаква грижа. Нали не ги плаща от джобовете на министрите.

    Според вас какъв е най-добрият подход по отношение на АЕЦ „Белене” – да бъде спрян проектът или да се търсят външни инвеститори, бюджетно финансиране или изцяло пазарен подход?

    Според мен е най-добре да се търсят външни инвеститори, но те в никакъв случай не бива да са свързани с Русия. И за да не ме разберете неправилно, ще ви кажа, че аз нямам нищо против тази голяма и богата в много отношения страна, но с беден народ. Аз самият съм руски възпитаник, завършил в Москва същия институт (вече университет), в който са се дипломирали Р. Овч., повечето бивши и настоящият изпълнителен директор на централата. Владея руски език и с удоволствие го ползвам. Помага ми в професията и в живота. Аз съм против модела на взаимоотношения между нашите две страни. Само толкова.

    Как оценявате закриването на БЕХ? Защо беше създадена тази структура и кой е по-добрият вариант за съществуване на дружествата от БЕХ занапред?

    Оценявам закриването на БЕХ като положителна стъпка. Както всяка енергийна “рожба” на Р. Овч., тя не би могла да бъде полезна за родната индустрия. Няма случай този човек да е създал нещо полезно в енергетиката за България. Не претендирам да съм толкова голям експерт в енергетиката, че да предскажа оптималното преструктуриране на отрасъла, но ако процедурата е публична и прозрачна, всеки би могъл да се включи със съвет и мнение.

    Как оценявате развитието на българската енергетика от гледна точка на европейските принципи за диверсификация на доставките, за енергийна сигурност и за опазване на околната среда?

    Никак. Ама никак даже. Вече повече от 10 години, от времето на Костов, слушам приказки за диверсификация на енергийните доставки и през цялото това време си оставаме почти 100% зависими от Русия. Само дето водата в реките и нискокалорийните въглища не внасяме от тях. Газта, ядреното гориво, а сигурно и голяма част от въглищата са все оттам. Докато не бъде прекъсната тази зависимост, не само енергийният сектор, но на практика и политическият също ще се командва от Москва. Нещата са много прости. Сложното идва от невъзможността човек, който има волята да разплете този възел, да попадне в скоро време на властови позиции.

    За една от последните акции на МВР – „Недосегаемите” – беше наложено внушението, че е насочена към хора от енергийния бизнес. Виждате ли връзка между тази акция, заканата на премиера към ЕРП-тата и закриването на БЕХ?

    Не, казано честно, не виждам, но и не се срамувам от това. Защото си мисля, че ако някой е способен да разгадае скритите ходове на това управление, моментално би станал лауреат за Нобелова премия. Е, аз нямам такива претенции. Виждам само пълен хаос и най-вероятно зад него се разчистват лични и корпоративни интереси. Названието на операция “Недосегаемите” е изпразнено от съдържание, понеже нито един недосегаем не е прибран при нейното извършване. Закриха БЕХ и от тогава всеки ден излиза нова версия за бъдещото структуриране на отрасъла, в това число и нова версия на БЕХ. За каква логика може да става въпрос? Те самите не знаят какво искат. Същото се отнася и за ЕРП-тата.

    Междувременно премиерът Борисов обеща по-евтин ток на народа, вместо да изтичат пари през „БЕХ-МЕХ и други подобни”. Реалистично ли е това според вас?

    За времето на настоящато управление на страната това не ми се струва реалистично. По принцип провеждането на мероприятия, които да доведат до поевтиняването на тока за крайния потребител, са възможни, но тук отново опираме до хората с воля, които да ги извършат. На настоящия български политически небосклон такива лица не се забелязват.

    Георги Котев е работил като главен експерт по реакторно-физични анализи в АЕЦ „Козлодуй”. Името му нашумя през 2008 г., когато предизвика международен скандал, като си взе неплатен отпуск от “Козлодуй”, замина в чужбина и разпространи в Интернет изявление, в което предупреди че ядреното гориво, което се използва в АЕЦ „Козлодуй” е подменено с непознато, не отговарящо на документацията, изпратена от производителя и поведението му може да бъде непредвидимо. Котев е завършил Московския енергиен институт, специалност „Атомни електроцентрали и установки”. В атомната централа е назначен през 1991 г. и е работил там до септември 2008 г.

    С Георги Котев разговаря Димитрина Чернева
    http://glasove.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *