Home » Авторски страници, българи зад граница

Първият ден на XI Годишна конференция на АБУЧ

2018.07.27 3 коментара

Вчера в зала “Изток” на Народното събрание тържествено бе открита XI Годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). На откриването, освен членовете на Управителния съвет на АБУЧ и десетките делегати – български учители от разни краища на света, присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, депутати от 44-ия парламент, евродепутатът Светослав Малинов, зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк, националният омбудсман Мая Манолова, западно- и средноевропейският митрополит Антоний, председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, председателят на СБУ Янка Такева, представител на вицепрезидента Илияна Йотова, университетски преподаватели в СУ “Св. Климент Охридски”, ПУ “Паисий Хилендарски” и др., представители на издателства, журналисти. 

XI Годишна конференция на АБУЧ се провежда под надслов „Българският език – духовен мост за национално единение“ и е под патронажа на вицепрезидента Йотова и Народното събрание.

Откриването започна с изпълнение на “Многая лета” от мъжки хор “Боили” към ПУ “Паисий Хилендарски”, последвана от народна песен, изпълнена от Джонатан Атанасов, ученик от българското училище в Палма де Майорка.

Митрополит Антоний, чиято епархия е в много добро сътрудничество с АБУЧ, благослови труда и усилията на учителите от българските съботно-неделни училища в чужбина. Той засегна важното значение на просветното дело сред сънародниците, живеещи зад граница, и апостолската роля на учителите, тези “сеячи на словото”, които работят за запазването на българския език сред децата, които растат далеч от родината.

 

В словото си при откриването на конференцията д-р Ирина Ботева-Владикова, председател на АБУЧ, отбеляза големия напредък на Асоциацията, която обединява вече близо 400 български училища по света и 35 000 ученици. Д-р Владикова разказа за трудностите, преодолени благодарение на отдадеността на каузата на българските учители зад граница, в сътрудничество с държавни институции, с Българската православна църква, с други организации. И подчерта, че обстоятелствата днес са много различни от тези преди 20-30 години, че живеем в един различен и много по-мобилен свят, което отправя нови предизвикателства и нови задачи за решаване.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев засегна също в словото си впечатляващите успехи на АБУЧ. Той подчерта, че подкрепата на държавата е „само щипка“ в общите огромни усилия на учителите ни зад граница. Министър Вълчев поздрави учителите и родителите, които полагат големи усилия да мотивират децата да посещават български училища в почивните си дни, за да получат знания за родния си език, история и култура.

Евродепутът Светослав Малинов, който подкрепи от самото начало петицията на АБУЧ в Европарламента, подчерта по време на конференцията, че тази петиция е позната в ЕП като петицията за т.нар. малки езици в Европейския съюз, защото засяга общ проблем за страните членки, не само българския език, заради който в крайна сметка бе направена. Но това, че тази петиция е именно българска и е тръгнала именно от АБУЧ, няма да бъде забравено като заслуга в европейските институции.

Боянка Иванова, директор на БУ “Джон Атанасов” в Чикаго, изнесе от името на УС на АБУЧ доклад за мястото на българския език в образователната система на САЩ. Съдържанието на този доклад може да се види ТУК.

Янка Такева, председател на СБУ, подчерта в приветствените си думи към участниците в конференцията, че зала “Изток” на Народното събрание отдавна не е била толкова оживена и вдъхновена, колкото в този ден, когато се откри XI Годишна конференция на АБУЧ. И залата наистина беше оживена и вдъхновена, изпълнена с толкова много апостоли на българското образование зад граница, прелетели някои стотици, а други хиляди километри, за да се съберат в България.

В края на първия ден от конференцията депутатът проф. Иво Христов каза, че много хора в България са отчаяни и омерзени, и че страната има нужда от тази вече една трета част от своя народ, който е напуснал нейните предели.

Запазването на българския език сред нашите деца зад граница е голямата кауза на АБУЧ още от нейното основаване и в името на тази кауза са положени много усилия и е извървян много път. Съхраняването на езика е и част от стратегия за завръщане на поне част от младото поколение в Родината, част от една надежда и вяра в смисъла на делото, което извършват нашите учители в чужбина.

Конференцията на АБУЧ продължава днес и утре с работни семинари в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

.

3 коментара »

 • Адриана said:

  Мъжкият хор се казва Боили и е на ФИФ към ПУ с ръководител Юлиян Одажиян.

 • Mariana said:

  Публикацията е допълнена.

 • Надежда Георгиева said:

  Мили колеги,изпращам ВИ цялата си обич и пожелания за здраве,сили и нови победи!Много съжалявам,че тази година не бях сред Вас,но духом винаги съм и ще бъда в редиците на АБУЧ!Възхищавам се на всички български учители по церетелия свят,които въпреки трудностите сеят семето на българския дух! Прекланям се пред апостолската дейност на УС на АБУЧ и себеотдаването на българската кауза!
  Отшумяха дните на конференцията и сега сте на заслужена почивка сред своите близки!Съберете сили за още по-високите върхове,които Ви очакват през новата учебна година!

  С много обич и преклонение Надя Георгиева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.