Home » Авторски страници

“Сготвена” ли бе кметицата на “Младост”? Коментари на показния арест

2018.04.17 6 коментара

Снимка: Фейсбук

“При акцията, извършена на бул. “Васил Левски” в центъра на София във вторник, белезници щракнали на ръцете и на заместничката на Иванчева – Биляна Петрова, както и на посредници за предаването на подкупа. Заедно с тях е задържан и посредник по сделката. Иванчева не бе откарана веднага в ареста. Тя и заместничката й стояха часове наред закопчани с белезници на улицата. Заради продължилия с часове наред оглед на част от задържаните им прилоша. Донесоха им столове и вода.
Районът около Министерството на спорта, където кметицата бе задържана, остана отцепен с часове, което затрудни трафика. Междувременно разследващи влязоха и в сградата на общината в “Младост”. Пиарът на района Петър Кърджилов написа във Facebook, че в сградата има полиция, а на работещите в общината не се позволява да излизат. Малко по-късно пред камерите Кърджилов заяви: „Това е активно мероприятие, нарочно нагласено и поръчано, тъй като г-жа Иванчева и нейният екип засягат интересите на сериозни предприемачи, свързани с управляващата коалиция. Подхвърлен е този сак с пари и се цели тя да бъде елиминирана като кмет на район Младост и от политическия живот като цяло”.
Разследването е на Специализираната прокуратура съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). На мястото на ареста беше и ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.” – из информация на Нова ТВ.

КОМЕНТАРИ ВЪВ ФЕЙСБУК НА ПОКАЗНАТА АКЦИЯ

 Публикувано от администратор на ФБ стената на Десислава Иванчева:

“Сготвена” ли беше Иванчева? Неудобна ли беше?“, „Няма ли вероятност да е “поръчана”? Всеки може да ти сложи в колата сак с пари и да те причака на пътя с полиция..“ – това са само част от коментарите в страницата на Десислава Иванчева, зелен и почтен кмет на „Младост“.

Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарий за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички „кротки и корумпирани управляващи?“ Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея, ти намират бързо и лесно „цаката“ – донос, куфарче в багажника и публичен арест.

Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район „Младост“, по повод днешния показен арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се оборят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно, Иванчева спря десетки строежи в „Младост“ и спря плановете на инвеститори за милиони.

Питаме случайно ли е това показно задържане на кмета Иванчева, на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като „озеленени площи за широко обществено ползване“ и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона.

Питаме защо година и половина ще отстоява интересите на обществото, ще я бутат в калта по разни строежи през нощта, ще спре десетки строежи и точно днес ще мине на страната на беззаконието, с което се бори ежедневно.

 

Проф. Николай Слатински:

Наистина не разбирам вече мнозинството хора!
И то не донякъде – напълно не ги разбирам.

Въпросът не е имало ли е подкуп или не е имало. В демократичните държави това се доказва от компетентните институции за доказване и се наказва от компетентните институции за наказване.

Въпросът в момента е друг. Така, както направи днес властта, не се прави! НЕ СЕ ПРАВИ – в демократични държави. В авторитарни се прави. В тоталитарни се прави, в управляеми демокрации (сиреч де юре демократични, де факто не демократични) се прави. В псевдодемокрации (сиреч фасадно-процедурни имитации на демокрация) се прави. Но в демократични държави не се прави.

А демокрацията, уви, е като бременността. Или си, или не си. Или си демократична държава, или не си. Малко демократична държава не е демократична държава, поради простия факт, че когато си малко демократична държава, значи си много недемократична държава.

Държава, която прави това, което не се прави в демократична държава, не е демократична държава. Тя е нещо друго – може да е авторитарна, може да е тоталитарна, може да е с управляяема демокрация, може да е псевдодемократична държава. Във всичките тези държави в една или друга степен е без значение има ли вина, там на практика всеки може да стане жертва на подобна разправа, да бъде унижен, да бъде смазан, да бъде репресиран, да бъде унищожен. Важното е само едно – на кого ще се спре рулетката на насилието. И няма никаква гаранция, че утре тя няма да се спре на всеки един от нас – тези, които не се нравят на властта, не я устройват, не спират да й казват истината в очите или просто не й се подчиняват.

Днешното недемократично безобразие не оставя никому оправдание – не чух, не видях, не разбрах, това за мен не се отнася, с мен това не може да се случи.

Предупредени сме. После да няма олеле!
Олеле, я….

Снимка: bgnews.host

Galina Slaveeva:

Кметицата ни, Десислава Иванчева, била арестувана с подкуп. Сайтове гърмят, снимки от “местопрестъплението” с белезници. Екшън “на живо”.

Предвид последните активности на Иванчева обаче, аз, като една стара кримка, подлагам на голямо съмнение мероприятието на КОНПИ-то:

Иванчева си позволи да сезира президента и да иска налагане на частично вето върху новия Закон за устройството и застрояването на Столична община. А това са ог-ром-ни интереси. Огромни. Преди това се опита да спира строителства на спорни терени.

И просто беше наказана показно!
Както само ченгеджийницата в БГ може да го направи.
Всичко може да ти бъде подхвърлено и да те обвинят във всички смъртни грехове.

Може и да не съм права, но едва ли.
А и като видя подготвени камери и обилно количество моментни снимки, ме втриса.

Kiril Kirilov:

Значи Иванчева, кметът на “Младост”, е правила това, за което са я избрали хората – основно се занимавала с недопускане на строежи. Заради това й спретват една показна акция.
Кадиев се пробвал да й влияе, не успял и я заклеймил публично, че нищо не става от нея.
Значи, политик върши ли това, за което са го избрали, ще гледат да го вкарат в затвора. Забрави ли какво е обещал, кариера ще му се отвори.

.

Христо Комарницки:

Не знам дали кметицата на „Младост” е виновна или невинна.
Знам със сигурност, че е много удобна жертва.
Понеже е „ничия”, няма кой да я пази.
Зловещо е в Територията.

—————————————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Утре в 9:30 ч. местно време пред сградата на БТА в София се събират граждани, подкрепящи кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и зам.-кмета Биляна Петрова. А от 10:00 часа ще започне пресконференция на Сдружение “Зелен Младост” на тема “Зелените площи в София пред застрояване”. Пресконференцията може да бъде гледана в сайта на БТА тук. Десислава Иванчева е запипасана като участник в тази пресконференция на сайта на БТА, както и Биляна Петрова, но едва ли кметицата на “Младост” ще може да участва в нея.

.

6 коментара »

 • Mariana said:

  “Знаете ли, че всеки един строеж трябва да има задължителен процент озеленяване – обикновено 30 или 40%. Тоест от имота една трета трябва да е райграс и дървета, останалото сграда. Ако видите такова нещо някъде из града, моля пратете ми го на снимка. Архитекти и кметове приемат обекти без този процент озеленяване. Иванчева им иска постигане на процента озеленяване. Без никакъв компромис. А инвеститорите в „Младост” са били толкова сигурни, че ще им се разпише срещу съответната сума, че са строили плътно на парцела, без дори да си помислят да постигат озеленяването. И в момента, в който на хората им писна и избраха Иванчева строителите се видяха в чудо как да преправят сгради.
  Знаете ли, че на една среща г-жа Фандъкова заяви, че няма как да се обезщетяват собственици на реституирани парцели, за да не строят в междублокови пространства и паркинги. Нямало как да се намерят толкова пари от бюджета. Фандъкова забрави, че много от терените всъщност са разпродадени на парче от Столична община…
  Няколко думи за самото активно мероприятие. Уж била следена с месеци, а прокурори и следователи се появиха със списък, подписан с вчерашна дата, за преписки за 10 строежа, част от които дори не са в конфликтни точки и са приключени отдавна. Не, че нещо, но едната преписка е от 2014 година. Хванаха ги да разкарват кашони с пачки, върху служебната кола, изложиха ги на витрината, медиите Му да поснимат точно ден преди да бъде направена пресконференция, на която Иванчева и Петрова да разяснят как партиите дружно гласуваха да падне защитата на зелените площи в София.”

  https://www.bulnews.bg/article/321171

 • Raiko said:

  В никакъв случай не съм адвокат на Фандъкова, но тази статия прехвърля проблема “от болната глава – на здравата”.Все пак, заловената с подкуп не е фандъкова! Има други медии, които подробно описват случая и потвърждават,че има престъпление.Самият Домусчиев е признал,че той е дал подкупа. Ако заловената с подкуп беше Фандъкова, сигурно тази статия щеше да е актуална, но не е.А това пък потвърждава и мнението,че журналистите жонглират с фактите,според поръчката, която им е дадена.Едва ли има някой,който вярва,че в България има поне един журналист,който да не пише по поръчка от някоя партия или лоби….

 • Mariana said:

  Не знам кой материал коментирате – този, от който има цитат като коментар под публикацията, или самата пуликация. Защото в самата публикация са цитирани коментари за показния арест на кметицата на “Младост”. И тези коментари не са на журналисти.

  Освен това, в България има и журналисти, които не са купени от системата. И вместо да вините само журналистите, помислете и за собствениците на медиите.

 • Andrewsaavarl said:

  Я ваще такова не видел!!!это круто!!

 • Raiko said:

  Спецапеалативният съд остави за постоянно в ареста кмета на ж.к. “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Те бяха арестувани по разследване за подкуп.

  Решението е окончателно и беше взето след заседание, продължило няколко часа. Заседанието се забави заради внесените от прокуратурата нови 13 тома доказателства.

  Решението си да остави постоянно в ареста и тримата съдът мотивира и с високата им обществена опасност.

  Съдът прие доказателствата, че тримата са изнудвали и поискали от инвеститор 250 000 евро подкуп и са взели 70 000 евро първа вноска на 17 април.

  Според прокуратурата, Иванчева и Петрова са взели парите от строителния предприемач Александър Ваклин, за да му издадат документ за строеж.

  Съдът отбеляза, че Иванчева системно е бавила преписки.

  Спецапелативните съдии се съгласиха с голяма част от мотивите на първата инстанция. Магистратите са на мнение, че ако тримата обвиняеми са на свобода, може да бъде оказано влияние върху свидетели.

  Интересен факт от разпитите е заявеното от секретарката на Иванчева пред прокуратурата, че е получила обаждане от кметицата в 12,55 ч. на 17 април (деня на ареста), в което Иванчева й казала да извади преписката на Александър Ваклин – инвеститора, от когото според обвинението бил искан подкупът.

 • Mariana said:

  Коментар на днешното решение на съда на Петър Кърджилов:

  “Aпелативният наказателен специализиран съд реши да остави мярката задържане под стража на Десислава Иванчева и Биляна Петрова без нито едно доказателство, eдинствено обосновани върху лъжесвидетелските показания на Ваклин, съпругата му, главната му юристконсултка и Петко Дюлгеров. Съдийките отказаха изобщо да разгледат нагласеното светене по външната част на ръцете като доказателство.

  В България отдавна е ясно, че не можем да разчитаме на правосъдие!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.