Home » Авторски страници, българи зад граница

“Спорни казуси в българския език” – книга, лекция и дискусия в Чикаго

2018.04.10 Няма коментари
Spread the love

На 7 април 2018 г. в Eisenhower Public Library, Harwood Heights, Салон за българска култура и духовност представи книгата на Николай Стефанов „Български език – спорни казуси“. Както той казва, предназначението на книгата е да помогне на “възможно най-широк кръг от хора, като сподели своята писателска логика и експертиза“, както и да улесни “обикновения човек, който се колебае да пише заради комплекс, причинен от вътрешна несигурност откъм владеене на езика“. Това, което автърът предлага, може спокойно да се нарече езиково помагало. То е плод на неговото желание, на базата на научните изследвания на специалистите и утвърдени имена в областта на българското езикознание, да ни представи в лесен и достъпен вид употребата на някои спорни казуси в българския език.

Николай Стефанов

Вложил много труд и отделил не малко време, авторът ни запознава с новите промени и езикови правила, наложени от научните среди. Според мен, книгата е предназначена не за тези, които не боравят добре с българския език, а напротив – за тези, които го познават и владеят, и биха искали да го усъвършенстват. Защото само тези, които познават сложната структура на формообразуване на отделните граматически категории, знаят колко е сложен езикът ни.

Снежана Галчева

Авторът предоставя научни факти за етимологията на думите, морфологичната им структура, както и синтактичната им употреба, като части на изречението. След лекцията последва интересна дискусия, в която бяха обсъдени спорните казуси – 1, 17, 22, 25, 26 и други, както и образуването на форми за множествено число на някои съществителни имена от мъжки род; съчетаване на прилагателно име с повече от едно съществително и други интересни примери от нашето ежедневие. В предговора на книгата авторът казва, че това е „труд, създаден с наистина алтруистичен порив“, и затова на всички присъстващи той предостави безвъзмездно по един брой от книгата си. За мое голямо съжаление, на тази толкова необходима лекция и дискусия не присъства нито един преподавател по български език и литература от училищата в Чикаго.

.

Снежана Галчева,
председател на Салон за българска култура и духовност – Чикаго

Снимки: Иван Хараланов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.