Home » Авторски страници, политика

Среща на външни министри в Претория. Над 25 хил. българи живеят в Южна Африка

2018.03.30 Няма коментари
Spread the love

Един от приоритетите на външната ни политика е да възстановим традиционните си и дългогодишни отлични отношения с държавите в Африка. Имаме 25 000 сънародници в Република Южна Африка, които са мост между нашите две страни. Надявам се и контактите между бизнеса да станат още по-интензивни. Това бе посланието, което вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отправи към г-жа Линдиве Сисулу, министър на международните отношения и сътрудничеството на Република Южна Африка, с която се срещна в Претория, съобщи пресцентърът на МВнР.

“През годините, търсейки нови партньорства, което е нормално, като че ли малко позабравихме старите, традиционните. И целта ми е да възобновим и да имаме повече и по-силна роля в африканския континент, защото много държави правят бизнес тук. Мисля, че нашият бизнес е достатъчно силен, мисля, че имаме много интереси да увеличим търговията, да привличаме инвестиции. Важно е и да възстановим също традициите, които имахме в образованието на чуждестранни студенти в този континент”, каза Захариева. В момента южноафрикански студенти се обучават в Пловдив, предстои младежи от РЮА да започнат следване и в Стара Загора.

“Много хора от моята партия – Африканския национален конгрес, са завършили в България. Моят покоен съпруг, кениец по произход, също е учил политически науки в София и покрай него знам много неща за вашата страна. Някои от нашите посланици говорят отлично български език, защото са се дипломирали у вас”, сподели министър Сисулу. Тя благодари много за интереса на България да обучава студенти от нейната страна и изтъкна, че в момента изпитват голяма нужда от специалисти по земеделие, които да приложат най-новите тенденции в обработката на земята.

Министър Захариева даде за пример и навлизането на няколко инвестиционни фонда от РЮА, които през 2017 година придобиха три търговски центъра в София. Южноафрикански капитали преговарят за още три мола в София и притежават терени с разрешение за строеж на молове в Пловдив и Варна.

Друга голяма южноофриканска инвестиция е в Мусачево, където над 450 български работници произвеждат тапицерия за луксозни модели на BMW, която се изнася за германските фабрики на автомобилния гигант.

Министър Захариева и министър Сисулу размениха покани за двустранни посещения, а българският първи дипломат изтъкна предимствата на страната ни в туризма и ИТ сектора. РЮА също вече е интересна туристическа дестинация и за българските граждани.

По време на срещата Екатерина Захариева повдигна въпроса за 6-годишното българско момиченце, което остана пълен сирак, след като на 12 февруари т.г. двамата й родители бяха убити в дома им в Кейптаун. Молбата на българската страна е българските паспорти на детето и на доведения му 27-годишен брат да бъдат върнати и на момиченцето да бъде разрешено да отпътува за родината, където да бъде приютено при роднините. Към момента момиченцето е настанено в близко на майка й семейство и е под наблюдението на социален работник, докато чака решение на южноафрикански съд по дело за попечителство.

“Много съжалявам. Приемете моите най-искрени съболезнования по случая. Моите служители ще се заемат с него веднага”, каза министър Сисулу и разпореди на юридическия си съветник да проучи цялата документация.

Министър Захариева постави въпроса и за трима български граждани, които от няколко година са с мярка за неотклонение “задържане под стража”, докато по наказателните производства срещу тях няма движение. Българската страна помоли и за съдействие българската общност в РЮА да получи по-бързо разрешение за строеж на църква, която ще е първият български православен храм в Африка. За него има осигурени средства.

Екатерина Захариева и Линдиве Сисулу обсъдиха още борбата с нелегалната миграция, трафика на хора и речта на омразата, както и редица въпроси от международния дневен ред.

Дипломатическите отношения между Република България и Република Южна Африка са установени през февруари 1992 г. на равнище посланици и неотдавна бе отбелязана тяхната 25-а годишнина.

За това сравнително кратко време са изградени отлични отношения. През 2001 г. РЮА подкрепя кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2002-2003 г., а през 2006 и 2010 г. България гласува за избирането на РЮА за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периодите 2007-2008 г. и 2011-2012 г.

Последната визита на български външен министър в РЮА бе през 2009 г. Тогава министър Ивайло Калфин посети Претория в рамките на обиколка на шест африкански държави. През 2011 г. на посещение в София бе министърът международните отношения и сътрудничеството на РЮА госпожа Маите Нкоана-Машабане.

Двете страни развиват интензивни търговско-икономически отношения.

Стокообменът през 2016 г. е стигнал 96,7 млн. щатски долара, като България е с положително салдо от 56,3 млн. долара. За първите шест месеца на 2017 г. стокообменът е 43,3 млн. долара, от които 21,6 млн. долара са български износ за африканската страна.

В РЮА живеят между 25 000 и 30 000 българи, главно в Йоханесбург, Претория, Кейптаун и Дърбан. В страната има три български организации – на общностите в Претория и Йоханесбург, в Кейптаун и в Дърбан.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.