Home » Авторски страници

Гълъби и ястреби

2018.03.30 Няма коментари
Spread the love

ИЛИ ОЦЕЛЯВАНЕ НА СЪПРИЧАСТНИТЕ

Военните действия никога на правят живота
на обикновените хора по-добър.

Новак Джокович, US Open ‘2013, Ню Йорк

Източник: Рixabay

В „Произход на видовете“, публикувана през 1856 г., Чарлз Дарвин създава основите на съвременната еволюционна биология – оцеляването и стабилността на една социална група в голяма степен зависят от сътрудничеството на отделните членове помежду им и с членове на други групи. „Това сътрудничество трябва да бъде изградено на основата на алтруизъм и съпричастност“ – каза Ернст Маир на лекцията си в Стокхолм.*

Източник: Кostas.blog.bg

През 1982 г. Джон Мейнард Смит публикува книгата „Еволюция и теорията на игрите“. В нея той обяснява защо за представители на един и същ животински вид – с изключение на човека – не е характерно да се убиват един друг при решаването на конфликтни ситуации. Внимание, той пише, че за спорещите страни е най-добре да избягват ескалацията на конфликти. Това е концептуализирано от Мейнард Смит като еволюционно стабилна стратегия (evolutionarily stable strategy).

Източник: Stefanklein.info

Накратко, съпричастността – не агресията – прави по-стабилно човешкото общество. С термините на еволюционната теория, оцеляване на най-хубавите (survival of the nicest – не в козметичния, а в смисъла на съпричастността) е по-ефективна – и желана – стратегия, отколкото оцеляване на най-приспособените (survival of the fittest).

Източник: Тherealdeal.com

Българските ястреби обаче не мислят така – тяхната стратигия е оцеляване на най-въоръжените (survival of the most armed). Те са съавтори на тази антихуманна политическа доктрина. По време на войната в Афганистан и Ирак те пропагандираха за участието на България. В Ирак бяха убити повече от 650 000 мирни иракчани и повече от 15 000 иракски, американски и от други армии войници, включително 13 българи.

Тези дни, лидерът на ястребите – алфа ястребът – верен на нрава си, изрече: „С Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Това е ключът за преговорите – колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен.“ Вежливо въоръжение – какво лицемерие на дипломатическия език! (Когато две думи се срещнат за първи път, се получава метафора. В случая с „вежливото въоръжение“ обаче може да се получи опасен конфликт).

Любовта, смирението и прошката са ценности на християнството. Дресурата – на политиката. Чрез нея цели народи вървят по моркова-и-тоягата на великите сили. Книгата Might Is Right or Survival of the Fittest (“В силата е правото или оцеляване на най-приспособените”), публикувана през 1890 г. в Англия, описва една от най-аморалните политически доктрини. Един от изводите е, че “ние трябва да сме по-силни, за да се борим със силния” (we have to be mighter to fight might). Когато това се прилага в политиката, става опасно.

България от векове е мишена на „правото е на силния“ – на 13 юли 1878 г. в Берлин Великите сили най-безцеремонно Я разкъсват. През 1945 г. България е разпъната на кръста на СССР, Англия и САЩ, през 1944-1989 г. – на Съветския съюз. През последните 28 години – на САЩ, ЕС, НАТО и Русия.

Време е да кажем: стига толкова на тези ястреби и ястребки – локални и прелетни! По Via Pontica (черноморски път) и Via Aristotelis (задбалкански път, описан още от Аристотел) трябва да летят бели гълъби и щъркели, а не ястребите на НАТО и Русия.

И да помним, че най-големият недостатък на човек е устойчивата аморалност – написано от Достоевски в “Записки от подземието”. Когато се проявява от един много ерудирани ястреб, устойчивата аморалност става много опасна за България. Научни изследвания показват, че бедните „ястреби“, са по-разумни от богатите.**

И, че гълъбите продължават да пеят (песните на Джон Ленън):

All we are saying is give peace a chance
All we are saying is give peace a chance
All we are saying is give peace a chance
All we are saying is give peace a chance

 

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————————————————————————————————-

* На 23 септември 1999 г. Шведската кралска академия на науките връчи Крафурдовата награда за биологични науки – по един златен медал и по 200 хиляди щатски долара – на Ернст Маир (САЩ), Джон Смит (Великобритания) и Джордж Уилямс (САЩ) – за „техните фундаментални приноси за концептуалното развитие на еволюционната биология“. Холгер Крафурд е шведски индустриалец – през 1980 г. той завещава богатството си за ежегодни награди за астрономия, математика, геология, биологични науки и за лекуване на ревматоидния артрит, от който самият той е боледувал. Така са уважени и други научни постижения, за които Алфред Нобел не е дал от наследството си.

** Brienza JP, Grossmann I. Social class and wise reasoning about interpersonal conflicts across regions, persons and situations. Proceedings of the Royal Society B 2017; 284: 20171870. DOI: 10.1098/rspb.2017.1870.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.