Home » Авторски страници

Изследване на Харвард-Харис: Фалшивите новини в основните медии

2017.06.19 Един коментар
Spread the love

65% от американските избиратели не им вярват.
А в България какъв е процентът?

Коментар на Григор Лилов

11

Според социологическо изследване от края на май на авторитетния Харвард-Харис, 65% от американските избиратели не вярват на основните медии. Те смятат, че проблемът с фалшивите новини е основно в тях.

Не е изненада, че 80 на сто от републиканците поддържат това мнение. Изненадата е, че 60 процента от безпартийните и над половината от демократите – 53% го споделят.

Пълните резултати ще излязат тези дни и ще информирам за тях по-подробно.

Друго проучване – годишното на “Галъп” установи, че само 32% от американците имат доверие в пресата.

Poll: Majority says mainstream media publishes fake news

А в България как е?

Подозирам, че въпреки много по-лъжовните, заблуждаващи и прикриващи медии у нас, процентът е далеч по-нисък.

——————————————————–

В началото на XXI век основно правило от етичния кодекс на американската журналистика беше погребано, без да се шуми: поне две различни становища по даден проблем + коментар на редакцията. Последваха и други негативни промени.

Една от причините за това намирам в концентрацията на капиталите в световните медии, които девалвираха стойностите на тяхната независимост и обективност, включително и в най-авторитетните.

През 2012 г. Форбс съобщи, че само 6 компании притежават всички основни медии в САЩ, а през 2016 г. информира, че всички такива медии са собственост на само 15 милиардери сред тези компании.

Но въпреки това днес се радваме на неподозирано широка свобода на избор и достъп до информацията.

Причината е в експанзията на социалните мрежи и Интернет.

Възможностите за търсене и избор на факти, позиции, гледни точки са огромни и не могат да търпят дори сравнение с традиционната система за информиране на обществото чрез каналите на пресата, радиото и телевизията.

.

One Comment »

  • Atanasov said:

    Нека да погледнем пряко на бизнеса. Цената на хората, които пишат новините се определя от колко глави ще ги прочетат и колко време ще напълнят. Колкото по вече глави толкова повече пари от реклама. Мярка за верност няма. Има мярка за интелегентноста на читателите. Високата интелегентност е малка, но броя на глупаците не е огромен. Работата е, че ако “новините” не са верни и четящите глави ще намалеят. Баланса е малко лъжи, колкото може да не се забележат. Който не внимава остава вън. Всички го знаят.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.