2024-04-24

3 thoughts on “22 февруари в историята на българо-американските отношения

  1. Още няколко думи как историята бе покрита и закрита. Това което пиша би трябвало да се види от вестниците от това време. Но с Наредба -закон тези вестници бяха забранени с тежки наказания и надали могат да се намерят в нашите библиотеки. Имаме много историци, които ползват турски източници и вероятно тези събития може да се намерят в турските библиотеки . По времето на Багрянов, когато обяви неутралитет в България, фронта беше отворен в Франция. При нас беше останала съвсем незначителна част от Вермахта. Повечето бяха болни или с повредени и изоставени коли. Те не представляваха никаква опасност за България или Русия. Мисля генерал Маринов спря изпълнението на решението на правителството на Муравиев, за положение на война, за да има някакъв предлог за преврата на девети. Никъъде нямаше съобщения, български яойник да е убил съветски войник. Руснаците с американски камиони бяха посрещани с цветя. Но въпроса не бе военен, а превръщането на европейска България в азиатско крепостнически сателит.

  2. Убажаеми г-н Терзиев,

    Благодаря, за оценката Ви. Съжелявам, че вместо мен, имаме толкова „историци“ в БАН и къде ли не. Те можеха да го напишат много по добре. Но устата на много е все още запечатана. Колкото до Вашето допълнение за положението на война Вие сте прав, но не съвсем. Аз помня много добре как вестниците писаха за решението на правителството на 2 септември, че е взето рещение за обезоражаването на хитлеритските войски, което бе акт на война, но българските генерали, като големи „патриоти“ и „борци“ за защитата на българите саботираха изпълнението на това решение до извършването от „специлистите превратаджии “ на ЗВЕНО на „народното възстание“ на 9 септември. Звенарите стнаха генерали. Колкото до генерал Стойчев, който имаше връзки с Америка участието на България в последната фаза на войната бе насочено за да признаят България като ПОБЕДИТЕЛ а не победена. Такова бе и желанието Джордж Кенан. За обратния наложен резултат от Москва и до днес се мълчи за единствените бойни действия на Българската армия на страната на съюзниците. Колкото до жалоните на окупатора и „вечната признателност“ и днес е активна и добре известна.

  3. Хубава статия, но все пак е необходима малко уточнение/корекция – в правителството на Багрянов все пак има министри-Германофили, а и не е вярно, че правителството на Муравиев обявява война на Германия. Последното вероятно е щяло да стане на 9ти септември, но не би…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *