Home » Авторски страници, българи зад граница

Ден на народните будители в Нейпървил

2016.11.09 Няма коментари
Spread the love

snimka-2

На 5 ноември 2016 г. в Ново българско училище в Нейпървил се проведе открит мултимедиен урок, пoсветен на народните будители. По традиция всяка година преподавателката по история Камелия Попова представя пред всички ученици, техните родители и приятели на училището увлекателно и вълнуващо какво се е случило по българските земи преди близо два века и половина. Тя успява да предизвика любопитството на малките възпитаници на училището с разкази за живота на бележити българи, придружени с откъси от филми и богат снимков материал от нейния личен архив.

prezentatsiya

Тази година денят на будителите бе отбелязан със специална историческа разходка до Атон, Хилендарския и Зографския манастир. Камелия Попова ни пренесе в атмосферата на онези дни, в които Паисий Хилендарски наред с църковните си задължения на монах, се е занимавал и с книжовна дейност. Малките слушатели и гостите в залата разбраха, че Атон се е превърнал в духовен център, който е играл важна роля в живота на балканските народи. Всички видяха Паисиевата кула в Хилендарския манастир, където Паисий започва да пише своята „История”.

11

Децата успяха да видят и първия препис на книгата, направен от Софроний Врачански и се възхитиха от изключително красивата калиграфия. Те задаваха въпроси, повтаряха с внимание и старание новите имена и исторически дати. Камелия Попова завърши открития мултимедиен урок с послание към нейните ученици, че народните будители са онези българи, които активно пробуждат народното самосъзнание като изтъкват необходимостта от знание и употреба на майчиния език, и познаването на родната история.

prezentatsiya-4

Преподавателката продължава своята нелека мисия да задържи вниманието на подрастващото младо поколение българчета в чужбина със съвременни методи на преподаване и активно използване на мултимедийно обучение в часовете по история.

Следват поредица от открити уроци, които ще бъдат посветени на живота и делото на Христо Ботев и още много други бележити българи и исторически събития, които се провеждат на адрес: 1140 Raymond Drive, Naperville, IL 60563 в Ново българско училище в Нейпървил.

 

Мария Христова

Нейпървил, Илинойс

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.