2024-03-29

6 thoughts on “Забравеният ДЕН на ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

  1. В България има разбира се доста потомци на бялата емиграция след идването на болшевиките на власт в Русия, съответно Съветския съюз. Но Николай Михайлов Гусев не е от тях. Впрочем, името Николай/Никола идва от Нике, древногръцка богиня на победата. Т.е. то има гръцки произход. А името Михаил идва от древноеврейската дума מִיכָאֵל (Mika’el), означаваща „който е като Бог“.

  2. Драги Пендо, имената на новото поколение българчета са руски (и русофилията в България расте), защото те са потомци на смесени българо-руски бракове още от времето на заселилите се в България през 19-ти век старообрядници-казаци, през 20- ти век белогвардейци и на по-късен етап руснаци по линия на социалистическото ни братство, а след 1989 г. на новата вълна руснаци – демократи 🙂 Усмихвам се, защото не съм сигурна дали правилно ги определих като такива, но в момента не мога да намеря по-точно описание.
    Както е казал народът: “ Кръвта вода не става „. Това е моето обяснение за Дмитри, Николай и прочие.
    Вероятно повече от една трета от българското население към днешна дата са с руско потекло.
    По отношение на г-н Николай Михайлов Гусев, чиито материали чета с удоволствие, смятам че той е потомък на руски имигранти ( и трите му имена са руски ):)

  3. Драги Гусев, съвсем съм далеч да отричам многото истини които чета с твоето име. Явно името ти Николай ти го е дал някой друг. Кой защо и как го е направил има много обяснения, но аз не губя почитта си към смелоста ти да казваш истината в очите. (Ако това те тревожи). Аз говоря за последните години. Не за Враждебна от преди девети. Защото забелязах, че много с удостоверения давани на Никола станаха изведнаж Николаевци по собствен почин през послевдните десетина години. Вече почти не може да се намери името Никола. Официално Никола стана Николай след като паднаха комунистите. Трудно е да се обясни, освен с забравата за човешките права, които сполучливо напомняш. Очаквах хората да намерят връзката.
    Колкото до името Пендо, то е защото убития автор на смеха в България създаде своите Пижо и Пендо, чийто глупави въпроси искам пак да съживя. Колкото до моето име сигурно го има из досиетата на ДС и техните наследници, и който има връзки там ще го намери. Аз не претендирам да съм по умен от един шоп като Пендо, който ми допада повече.

  4. „Може би отговора е много труден, и ще бъде пратен за разрешение от някой математик, който изследва сложните орбити на движенията в космоса.“

    А бре Пендо, от всичко което прочете това ли те впечатли най-силно?

    Що не съм Никола или по-скоро защо съм се прекръстил на Николай…

    Може би знаеш, че децата в България получават кръщелните си имена до няколко дни след раждането си? Знаеш, знаеш…

    Та кръстникът дядо Никола и кръстницата баба Екатерина суверенно решили – както си му е редът от памтивека в Царство България – да кръстят първия внук на името на дядо му Никола. Но по съображения, за които няма как да знам днес, 74 години по-късно, добавили и едно „й“. „Пред кум вода се не гази“, вярвам да си чувал?

    Е, това е суверенното решение на кръстниците. Не ми е идвало и наум да го опровергавам – например, да се прекръствам на „Никола“, или пък на „Никълъс“, защото някого го бодяло в очите или пък бил фен на новия Голям брат.

    А ти, „Пендо“, по всичко личи, че въобще не си Пендо. Достойно ест да си заставаш с името си, когато – меко казано – критикуваш другиго.

    Така де…

    Николай Гусев

  5. Когато на българите по право или без право, бяха отнети нивите, лозята, горите, парите, професиите, паспортите за чужбина, избора за местоживенето, мислите, шегите и какво ли не, беше оправдано хората да се огъват и да се прекланят на тези които „даваха“. Защото никой нямаше нищо, и тези които не се пречупваха ги счупваха. Така се народиха многа деца с имена като Альоша, Бригадир, Татяна, Уляна, и всякакви Славита и Слави. Това го разбирам, но не мога да разбера, когато уж се възстановиха отнетите „права“, когато натиска за смяна на имената изчезна, изведнаж старите български или балкански имена като Димитър, Никола и други станаха проруски като Дмитри, Николай. Как вятъра от Москва духна чак в България без никакв „натиск“ Уж българските академици филолози не се назначаваха по вече от ДС. Уж станаха „европейски“. Уж историята с промена на имената на помаците се разобличи като комунистическа, фашистка, реакциона, руска или както да я кръстят. Сигурен съм, че в кръщелните, училищни, или каквито стари свидетелства имат, тези които сега са Николаевци са били Николовци. С пълната ми почит към Никола Гусев, който казва много истини, бих очаквал да обясни как смяната на имената бе узаконена, защото и даже той стана „Николай“. Може би отговора е много труден, и ще бъде пратен за разрешение от някой математик, който изследва сложните орбити на движенията в космоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *