Home » Авторски страници, българи зад граница

Вълнуваща българо-японска изложба в Берн

2015.10.14 Няма коментари
Spread the love

DSC2

На 1 октомври 2015 г. в Японския информационен и културен център в Берн бе открита изложба на автентични български народни носии и на японски кимона, която преминава под надслов “Да се срещнем с източните култури!”.

DSC12

Изложбата се провежда по инициатива на Посолството на Република България в Швейцария, съвместно с Посолството на Япония в Швейцария. Идеята за съвместна изложба е резултат от ползотворното сътрудничество между посолствата на България и Япония в Швейцария.

DSC4

Експозицията бе открита лично от посланика на Япония в Швейцария, г-н Рухей Маеда, както и от посланика на Р. България в Швейцария, д-р Меглена Плугчиева. На тържественото откриване, в знак на взаимно уважение, посланик Плугчиева бе облечена с японско кимоно, а съпругата на посланика на Япония – с българска носия. Поздравителни и благодарствени думи, както и информация за представяните колекции, бяха поднесени от г-жа Маеда, съпругата на
посланика на Япония, и от авторката на тези редове.

DSC5

На откриването на изложбата присъстваха видни представители на швейцарската общественост, на дипломатическия корпус, българи, живеещи в Швейцария, и др. За изработката на поканата за изложбата, българската художничка Любов Желев, живееща в Швейцария, специално нарисува картина, символизираща толерантността към японската и българската култура.

DSC17

На изложбата се представят две частни колекции. Първата колекция включва оригинални японски кимона и аксесоари към тях, притежание на г-жа Маеда. Втората колекция съдържа автентични български народни носии и накити, които съм наследила от родовете си или съм получила дарение от възрастни хора или наследници. Заедно с колекцията от традиционни костюми от всички етнографски региони на България, на изложбата представяме Калоферска дантела, Копривщенско кене, стари и нови образци на българска шевица. До всяка една от изложените носии е поставен текстови и снимков материал, разказващ на посетителите за историята на български селища и родове, за жените, изработили и носили някога тези традиционни дрехи.

DSC7

Още преди официалното откриване на изложбата, гостите имаха възможността да погледнат японската и българската колекция, както и да видят филмова презентация за България. През това време посетителите така добре бяха “изучили” информацията от флайерите относно българската колекция, че с нетърпение очакваха да привърши официалната част, за да поемат отново към залите и да задават въпроси. Така например, много от гостите питаха защо в малката ни България има такова изобилие на носии, кройки и багри. Други искаха да узнаят нещо повече за внасяните навремето от Истанбул мъниста и сърма, на редки платове от Англия, за производството на коприна в Берковица и износа на копринени платове за Европа. Трети се интересуваха от виното и търговците във Ветрен, от съхраняването на старите дрехи, впечатляваха се от снимките и описаните истории, ръчната работа по носиите и много други.

DSC6

Колекцията от японски кимона бе също толкова привлекателна, колкото и българската колекция от носии. В “японските” зали присъстваше богатство от цветове и фини копринени платове. Научихме за различните видове кимоно и за това, че то се изработва както от копринени, така и от памучни, ленени или вълнени платове, като за жените е в светли или ярки цветове, а за мъжете – в тъмни. Тази Т-образна дреха има яка и дълги ръкави, тя винаги се увива от ляво надясно, при това коланът е особено произведение на изкуството. Макар и присъстващите гости да узнаха, че обличането на кимоно, по традиционната японска процедура, трае часове, те пожелаха по бърз начин да бъдат нагласени с истинско кимоно и държейки грациозно чадърче в ръка, се запечатваха със своите камери. Свързано също с много емоции, бе и обличането на българска носия. Една от жените, облякла носия, дори сподели, че вече с поставените пафти се чувства като българка.

DSC13

Изложбата в Берн ще продължи до 18 октомври 2015 г., а аз от своя страна бих искала да изразя още веднъж своята благодарност към посланик Плугчиева, г-ца Елица Пеева и на целия на екип на Посолството на България в Берн за поканата, за топлото гостоприемство и за голямата подкрепа. Паралелно с това желая да подчертая голямата ангажираност относно изложбата не само на Посолството на България в Швейцария, но и на посланик Маеда, на мадам Маеда, на екипа на Посолството на Япония в Швейцария, както и на г-н Танака – директора на Японския информационен и културен център в Берн и неговите колеги. Реализацията на българо-японската изложба стана възможно благодарение на общите усилия.

DSC11

Може би някои от вас ще попитат: “Установихте ли паралели между японското кимоно и българската носия?”. Ще ви отговоря веднага: “Да, установихме“. За това ще разкажем друг път. Но сега ще завърша с думите: Където и да са хората по света, при каквито и условия да живеят, сътворяват красота.

 

Ваня Велкова,

основател на българското училище в Хамбург, член на АБУЧ

DSC3

Още снимки от изложбата:

DSC15

DSC8

DSC16

DSC10

DSC9

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.