Home » Избрано

Двама загинаха в нападение срещу парламента на Канада

2014.10.22 Няма коментари
Spread the love

canada20141022Канадски войник загина от раните си, а нападателят бе застрелян в сградата на парламента на Канада в един от най-сериозните подобни инциденти от много години насам.

Трети човек е пострадал от стрелбата, при която между 30 и 50 изстрела са дадени пред вратата на зала, в която премиерът Стивън Харпър разговаряше с депутати от своята партия.

Центърът на Отава е блокиран, всички сгради са затворени, а на служителите е наредено да не излизат, да не стоят до прозорците и да не излизат по покривите, докато полицията и части за борба с тероризма претърсват района.

Малко пред 10 часа неизвестен мъж е прострелял войникът на почетен пост до Мемориала на загиналите във войните, който се намира на метри от парламентарния комплекс. След това той е влязъл в централната сграда, в която всеки може да попадне, дори ако носи оръжие или експлозиви, разказва „Ройтерс“.

Едва вътре в сградата има няколко полицаи, които проверяват документите и тогава е започнала стрелбата. Любителски видео кадри, разпространени от местен репортер, показват хаотични сцени и коридори, кънтящи от изстрели. Нападателят е бил застрелян от началника на охраната на парламента.

Всички федерални сгради в района незабавно бяха блокирани, а по уредбата на парламента наредиха никой да не напуска помещението, в което се намира и да заключи вратата или да я барикадира с каквото намери под ръка.

Премиерът Харпър е бил изведен от сградата спешно от охраната. По-късно той е разговарял с президента Барак Обама, който е предложил помощ.

Няколко пресечки в центъра бяха отцепени от полицията и към 16 часа улиците в района бяха пусти.

Полицията не отговаря на въпроса има ли и други нападатели и само казва, че продължава осигуряването на безопасността в центъра. /Dnevnik.bg/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.