Home » Избрано

Репортери без граници: Климат на насилие и сенчеста собственост в българските медии

2014.10.22 Няма коментари
Spread the love

Климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за 2014 година. Това коментира говорителят на „Репортери без граници“ Оливие Базил днес пред БНР.

.

Оливие Базил. Снимак: Mediapool

Оливие Базил. Снимка: Mediapool

Той подчерта, че причините са „същите като миналата година, но доста по-концентрирани“. В последната класация на „Репортери без граници“ България заема 100-но място и бележи падане с цели 13 позиции. Това я прави най-зле поставената страна член на ЕС, макар Гърция да заема 99 място (спад от 15 позиции спрямо 2013 година).

През 2013 г. България се срина с осем позиции до 87-о място.

„Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск“, каза говорителят на международната организация.

Според „Репортери без граници“ съществува и проблем с рекламата в медиите, която не само усложнява въпроса с финансовата им независимост, а и го прави доста труден за проследяване.

„Лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка, просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години“, каза Оливие Базил.

Той коментира и огромната разлика между България и Румъния, защото северната ни съседка е класирана на 45-то място. „Нивото на насилие, на което е подложена румънската преса, не може да се сравнява с това в България“, каза говорителят на „Репортери без граници“. Той допълни, че оплакванията, които се получават от нашата страна, са много повече.

През 2006 година България отбеляза рекордно високата 35 позиция в класацията и имаше еднакъв резултат с Австралия. За осем години успя да се свлече с 65 позиции надолу. Тази тенденция съвпада с възхода на „Нова българска медийна група“ на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, както и нарояването на множество интернет медии с неясна собственост. Тежък проблем със собствеността има и в много печатни медии.

Извън това полицията не е успяла да разкрие нито един автор на покушение или заплахи срещу журналист.

Сега България се намира не само на последното място в ЕС, а е на предпоследно място на Балканите. По-зле е само Македония, която е на 123-та позиция. По-напред са дори Косово (80-то място) и Албания (85-о). България е изпреварена и от бедни африкански държави като Либерия, която има близо 40 пъти по-нисък БВП и на практика няма социални системи.

Източник:  Mediapool

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.