Home » Избрано

Трети ден на Десетата медийна среща

2014.10.22 Няма коментари
Spread the love
Кметът на Цариброд Небойша Иванов и генералния директор на БТА Максим Минчев. Снимка: БТА

Кметът на Цариброд Небойша Иванов и генералният директор на БТА Максим Минчев. Снимка: БТА

 

Цариброд, 22 октомври /БТА/. Български журналисти зад граница представиха положителни практики как техните издания се финансират в чужбина. Това стана по време на последния панел на Десетата световна среща на българските медии, организирана от БТА и АБМС.

Двете излизащи в Чехия списания на български език – „Роден глас“ и „Българи“, се финансират от тамошното Министерство на културата, тъй като българите са официално признато малцинство. Това ни дава и възможност да кандидатстваме по различни проекти, посочи Камелия Илиева от „Роден глас“.

Хърватия също отпуска средства за издаването на българско списание в безплатен вариант. Това, че не трябва да се борим за финансиране, ни позволява нашето списание да бъде изцяло с образователен характер, да бъде положително и да сме много далеч от политиката, каза Диана Гласнова от сп. „Родна реч“.

Българското списание „Диалог“, излизащо в Холандия, се издържа от абонамент и реклама. Издателката му Даниела Горчева заяви, че не прави компромис с качеството, тъй като според нея има публика за ценни издания, които просвещават българското общество и спазват европейските ценности.

Генералният директор на БТА Максим Минчев отбеляза при закриването на юбилейния световен форум, че за десети път той се организира само с усилия на агенцията и изрази удовлетворение, че вижда желание в участниците той да продължи.

Обобщавайки обсъжданията по време на дискусиите, Минчев посочи, че проблемите опират до липсата на орган, който да защитава интересите на гилдията. Преди две години в Букурещ казахме силни думи за Съюза на българските журналисти, но не с желание да го оглавяваме и превземаме отвътре, а с желание той да бъде организацията, която да защитава правата на журналистическата гилдия, каза той. По думите му самата професия през последните години се е променила мощно. Нека се обединим с апел да бъде възродена професионалната организация, нека бъде такава, каквато ни е необходима на всички нас, каза Максим Минчев.

По време на срещата беше представен сборникът „Държавна сигурност и вражеските радиостанции“. По традиция НДФ „13 века България“ връчи отличие за съхранението и разпространението на българския език и култура по света. Тази година носителят на наградата е Мария Захариева от сп. „Българи“ в Чехия.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.