Home » Авторски страници, българи зад граница

Цифров ТВ сигнал продължава да не стига до българите в Босилеград

2013.11.19 Няма коментари
Spread the love

Съобщение на Културно-информационния център на българското национално малцинство “Босилеград”

.

Лилавата линийка на тази карта свързва София с връх Бесна кобила край Босилеград. Илюстрация: forum.predavatel.com

Лилавата линийка на тази карта свързва София с връх Бесна кобила край Босилеград.  Илюстрация: Forum.predavatel.com

Във връзка с информациите, които се появиха в българските медии, че проблемът със свободен достъп до български цифров сигнал за българите в Западните покрайнини е решен или предстои да бъде решен, и че те ще могат свободно и безплатно да гледат 10 или 11 български телевизионни програми, Културно-информационният център на българите в Босилеград приветства усилията на НУРТС, СЕМ, КСР и други български държавни органи и институции, които помагат проблемът с цифровия сигнал да се реши, и същевременно информира, че сигналът е все още слаб и не може да се осъществи качествен ТВ прием.

На 06.11.2013 г. екип на НУРТС направи замервания и на различни точки в Босилеградско бе установено наличието на слаб цифров сигнал. В следващите дни цифровият сигнал се появи в центъра на града, с изключение на крайните квартали, и може да се гледа само с употребата на усилвател. В околните села, с малки изключения, цифров сигнал все още няма. Основната идея беше, именно на тях да се осигури български цифров сигнал, защото те нямат никаква, включително и сръбска телевизия. Самият Босилеград има и кабелна телевизия, която реемитира български телевизионни програми, които са на свободен достъп. Според местните електронни инженери, за да има качествен прием на български телевизионни програми в Босилеградско, трябва да се използва по-мощен предавател поне с приблизителна мощност, която бе използвана по времето на пробният сигнал от март до август.

П.С. От 16 ноември изчезна и този слаб цифров сигнал, който се хващаше в центъра на Босилеград!

.

Иван Николов,

Председател на КИЦ “Босилеград”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.