2024-04-24

2 thoughts on “Долу олигархията! ли казахте?

  1. „Но както демокрацията може да мутира в олигархия, запазвайки процедурната си обвивка в лицето на политическото представителство, така и олигархията може да мутира в диктатура, принасяйки благото на мнозинството в жертва на твърде ограничен брой частни интереси.

    Но не точно това се случва в днешния свят. Мисля, че през последните десетина години проектът на неоконсерваторите се трансформира в нещо, което в никакъв случай не отговоря на политическото понятие за диктатура, а по-скоро прилича на ПЛУТОКРАЦИЯ“

    Макар и „с половин уста„, авторът казва една истина, на която отдавна наблягам:

    Престанете да говорите за „олигархия„, когато всичко сочи, че у нас, а и в заобикалящия ни западен и източен свят, сме изправени пред ПЛУТОКРАЦИЯ – власт на престъпно забогатяло и забогатяващо малцинство чрез и над зомбирано болшинство (не мнозинство!), заблуждавано целенасочено, че е Народ – а всъщност е само население-електорат.

  2. Никаква оставка обаче няма да реши основния проблем: България е страна, в която всички, от тракториста до философа, от милиционера до премиера са склонни да вярват, че човек може да стои прав единствено, ако изправен го държат някакви „големци” и ако „играе парата”.
    Именно за да бъде решен този проблем е изключително важно протестите да продължават – всеки ден хиляди хора да ходят по улиците прави, без да са държани от някой друг. Така те дават онзи личен пример, който вбесява всички, според които естественото човешко състояние е вегетирането на колене. Вбесява ги не само ходенето прав, но и характерната за изправения човек харизма.
    Тази харизма е съдържанието на формулата „протестиращите са умни и красиви”. Изправеният човек е красив човек. Както пише философът Роджър Скрутън, изследвайки митологиите, развивани по повод на англичаните: „Чужденците ни смятат за по-високи от средното. Според статистиката, обаче, англичаните сме доста по-ниски от холандците. Онова, което ни кара да изглеждаме високи е, че ходим изправени. Чужденците са убедени, че сме синеоки, но според статистиката германците са три пъти по-синеоки от нас. Онова, което кара хората да мислят, че сме синеоки е, че гледаме с открит и честен поглед.” И така нататък.
    Красотата на протеста вбесява онези, които отказват да приемат идеята, че човек може – и следователно трябва – да стои изправен сам. Но пак тази красота, като всяка красота, привлича. Убеждава все повече българи, че е възможно – и добро – да стоиш изправен. Че е унизително, докато си стоиш на коленете, да развиваш конспиративни теории, според които всяка изправеност е илюзия.
    Единственият мост, който е възможен между коленичилите и изправените е – все повече коленичили да се изправят. Да излезнат от тъмната дупка на конспирацията и да застанат в светлината на действителността такава, каквато е: сложна, понякога плашеща, но разнообразна и прекрасна, даваща всичко, от което имаш нужда.
    Днес не мога да стоя прав. Боли ме дископатията, следствие от удар в бъбреците с ръба на полицейски щит. Но утре ще ми мине и отново ще ходя изправен. Могат ли обаче това да направят всички онези, които трескаво си измислят конспиративни светове, в които да се скрият от необходимостта да ходят изправени?
    Убеден съм: България ще тръгне трайно в правилната посока едва тогава, когато и те ще могат – и Мая Манолова, и Станишев, и Орешарски, и СДС-гербистите, и самите гербисти, и водещите на БНР, и социалните психолози, и висшите милиционерски чинове, и всички знайни и незнайни следовници на конспиративните теории във всякоя възраст, класа, пол и занятие.
    Само в изправено положение можеш да живееш в света на човеците. Защото само човеците ходят изправени. Толкова ли е трудно това да се разбере – дори от гореизброените?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *