Home » Избрано

Сп. “Тайм”: Упорити протести оспорват статуквото в България

2013.07.27 Няма коментари
Spread the love

Под заглавие “Българска пролет? Упорити протести оспорват статуквото” американското списание “Тайм” публикува статия, посветена на събитията в България.

.

шсп

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След като през февруари свалиха дясноцентристкото правителство, сега българите, подобно на египетските си двойници, се опитват да свалят набързо още едно правителство, този път социалистическо, пише авторката Кати Харис.

В текста се описва как 40 дни поред десетки хиляди демонстранти мирно са настоявали по улиците на София за оставката на кабинета и как на 23 юли вечерта са блокирали парламента, за да не пуснат да излязат от сградата стотина депутати и министри. Въпреки че имаше ранени демонстранти и полицаи, антиправителствените протести продължиха с възгласите “Оставка!” и “Мафия!”, пише “Тайм”.

Според списанието мнозина български граждани смятат, че страната им не е скъсала с комунистическото си минало, независимо от това, че е член на НАТО и ЕС. Освен това те са недоволни от неадекватното правителство, съставено след предсрочните избори през май, както и от корупцията в управлението и стагнацията в политическата система, посочва “Тайм”.

В статията се прави профил на демонстрантите като предимно млади, добре образовани и икономически независими, които са наясно какво искат да постигнат. Цитирани са мнения да демонстранти за целите на протеста: оставка на правителството, промяна в политическата система и върховенство на закона. По-нататък в материала се цитира интервюто на българския премиер Пламен Орешарски за “Уолстрийт джърнъл”, в което той заявява, че няма намерение да подава оставка. Той окачествява като “неприемливи” обвиненията към него, че подхранва корупционни практики, след като заема премиерския пост едва от няколко седмици.

“Тайм” цитира и мнението на един българин, архитект и бизнес мениджър в Сан Франциско, който организира в този град протести на солидарност със сънародниците си в България. Според него “без демокрация и нравствена политическа система нашата страна ще се отдалечи от европейските ценности, което ще застраши интегрирането й в ЕС”.

Списанието констатира, че докато повечето страни в Европа се прекомерно заети с фискалната зараза на икономическите си кризи, в източната периферия хората се борят със заразата на недемократичното си минало, преплетено с връзкарство, злоупотреби и дълбоко недоверие в политическата класа. Също както протестите в Турция бяха предизвикани от планове за строителство, а тези в Бразилия – от повишаване на цената на градския транспорт, така и февруарските протести в България бяха заради високите цени на електроенергията. Този път обаче повратната точка беше назначаването на един медиен магнат със съмнителна репутация за шеф на агенцията за национална сигурност, пише списанието.

Източник:  БТА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.