Home » Избрано, политика

Тайна стенограма, разкриваща неродено правителство на БСП и СДС

2013.07.27 2 коментара
Spread the love

Гражданските революции през зимата на 1997 и лятото на 2013 г., предизвикани от задкулисие и порочни политики – четем на страниците на Faktor.bg, където за първи път можем да се запознаем с пазена в тайна стенограма от заседание на Координационния съвет на СДС отпреди повече от 15 години. Следва пълният текст на статията и линк към стенограмата.

Българската политика прилича на един лош сън с познати сюжети, лица и следствия, който ни преследват вече две десетилетия, а обществото трудно може да се спаси от внушенията и натрапчивите отговори. За кошмара, който се повтаря, свидетелства един непознат до днес исторически документ – стенографски протоколи от заседание на Координационния съвет на СДС.

То е проведено на 14 януари 1997 г. в Културния дом „Красно село” в столицата. Сините лидери заседават само четири дни след паметния 10 януари 1997 г., когато няколко хиляди гневни граждани от политиката на червеното правителство на Жан Виденов атакуваха Народното събрание, а по-късно бяха разпръснати с репресии и полицейска сила.

За тази прословута стенограма десните политици говореха често през годините, но тя винаги оставаше като част от някаква синя мистерия, в която е стаен грях към демокрацията и гражданите.

Faktor.bg получи копие от документираните разговори. С тях разполага и лидерът на ДСБ, който преди дни влезе в задочен дебат с режисьора Евгений Михайлов по темата политическо задкулисие. Стенограмата от преди 16 години е фактологично потвърждение, че гражданските протести през лятото на 2013 г. си приличат страшно много с бунтовете от зимата на 1997 г. Общият им произход идва от задкулисието, на което е подчинен целият български преход и склонността на политиците за тайни договорки и пренареждане на властта зад гърба на избирателите.

На 14 януари 1997 г. сините обсъждат две основни теми. По първата се дебатира за съставяне на експертно правителство с мандат на БСП в рамките на съществуващия парламент или недопускане на никакво съглашателство с бившите комунисти и предсрочни избори. И втора точка – определяне на дата за 9-та Национална конференция на СДС. Сред основните играчи в дебата протичат имената на Иван Костов, Муравей Радев, Александър Йорданов, Иван Сунгарски, Павел Шопов, Иван Будонив, Евгений Михайлов, Красимир Момчев, Иван Лазаров, Светослав Лучников, Едвин Сугаревн, Петър Стоянов, Филип Димитров, Йордан Соколов, д-р Карев, Стоян Райчевски, Валентин Василев, Иван Лазаров, Красимир Момчев, Свободка Стефанова, Георги Боздуганов, Иван Сотиров, Васил Гоцев, Христо Бисеров, Иван Глушков и др. Някои от тях са покойници, други са скъсали с политика или са преминали във управляващи днес формации като „Атака” и ДПС.

Най-често повтаряните през 1997 г. проблеми са все едно копие на днешния дебат – оставка на Виденов, промяна на Конституцията, подготовка за национална стачка, валутен борд, предпазване от провокатори на протестите, противодействие на полицейското насилие, дали и кога СДС да се върне в парламента, поправка на бюджета, срещи с чужди посланици, налагане на политически компромиси, приемане на спешни социални закони и т. н. В цели 117 страници е отразен пулсът на времето.

Публикуваме целия стенографски запис, без коментари и внушения. Всеки читател може сам да си направи изводите за политиките на политиците.

Този своеобразен син роман обаче задължително трябва да се прочете от хората, които днес са решили да градят новото дясно. Защото, ако не изчистим задкулисията на миналото, бъдещето ще остане винаги техен заложник.

Тази непрочетена до сега стенограма сигурно ще отвори много стари рани, ще предизвика много въпроси и отговори. Faktor.bg е готов да предостави своята територия за дебат, мнения и коментари, без цензура.

Вижте ТУК пълния текст на стенограмата.

2 коментара »

 • facebook2013 said:

  Радан Кънев и Евгений Михайлов се „дуелират” във Фейсбук

  Двамата десни дебатират, кой и кога се е договарял с БСП

  Лидерът на ДСБ Радан Кънев и синият активист Евгений Михайлов кръстосаха словесни шпаги във Фейсбук. Наследникът на Иван Костов съзря задкулисни договорки между гербери и социалисти:

  „Да бъда съвсем ясен: БСП и ГЕРБ (представени снощи от Премянов и Евгени Михайлов, а днес от Борисов и Станишев) си подават топката с една долна лъжа:

  БСП имало интерес от ‪#‎РеформаторскиБлок‬ , който да ѝ партнира, затова искала избори чак през пролетта, за да се “подготвим за избори”.

  Първо, никога и при никакви условия няма да партнираме на БСП.

  Второ, ако някой е готов за избори, това сме ние – целият дебат за:

  а) бюджета и икономиката;

  б) изборните правила и медиите;

  в) промяната в правосъдието

  се води около нашите сигнали и предложения, около експертизата на нашите експерти и партньори. БСП нескопосано опровергават разкритията ни, ГЕРБ несръчно ги повтарят, като внимават да не засегнат интересите на общите за парламентарните партии спонсори.

  Трето – име ние поискахме още на 15 юни избори тази есен и сме последователни и непоколебими в това искане. Същото искаме и на улицата, заедно с протестиращите граждани.

  Четвърто – ние сме всеки ден сред хората на протеста ‪#‎ДАНСwitme‬ и нямаме причина да се страхуваме, там се чувстваме сред приятели, колеги и съмишленици. И не крием какви политически позиции защитаваме, не слугуваме потайно на хора, които не смеят да се появят там.

  Не хабете телевизионното време, за което спонсорите ви са платили толкова много от крадените пари на данъкоплатците. Тази лъжа няма да мине, измислете нещо по-добро, нали за това ви плащат”, атакува директно лидерът на новия реформаторски блок.

  Малко по-късно кинорежисьорът отвръща на удара с интересни разкрития, за които вече 16 години се носят само слухове. Михайлов твърди, че много от причините за днешното състояние на политиката, а и на държавата имат своите корени и причинно следствени връзки в миналото.

  „Според мен е важно да сме наясно с миналото си за да градим честно и достойно бъдещето си!

  Не можем да живеем в непрекъснат “Туйн пикс”, в който нищо не е така както изглежда…

  Ако намериш време прочети тези 100 страници.

  Ще видиш как на четвъртия ден след 10 януари,на четвъртия ден от шествията,блокадите и митингите пред храм “Ал Невски”,зад гърба на хилядите протестиращи се договаряше програмно-експертно правителство на СДС и БСП(на Костов и Първанов).

  И тогава и сега с Едвин заемахме принципна позиция,но нещата бяха предрешени от съглашателството на Костов и комунистите.

  Въпреки това Филип Димитров, Георги Боздуганов, Едвин, аз и още 2-3 успяхме да обърнем гласуването и това да не мине с няколко гласа.

  В разгара на протестите се договаряше съглашателство, но хората не знаеха какво правят тези, на които бяха делегирали доверие….

  Същите аргументи се използват и днес:

  Чуждите посланици…приемане на бюджет…финансова стабилност…национално съгласие…консенсус…

  И от всичко това следва полза най-вече за БСП, ДС и “НИЕ ПАК СМЕ ТУК”!!!

  Но младите хора тогава не знаеха за това…

  Не го знаят и сега…

  Не знаеха и ,че това което не стана на 14 януари го заложиха в Споразумението от 4 февруари! По този начин Костовите и Първановите се разбраха да не си търсят отговорност, да си разпределят приватизацията и театърът да продължи…

  През есента на 1996 същият тип правителство бе договорено с Луканов, но убийството му провали плана…Цялата хиперинфлация също беше режисирана…

  Сега поне знаем последствията от тогава!

  Трябва да се разкаже истината за историята за да не бъдат обречени отново, сегашните искрено протестиращи млади. Вече трето поколение…!

  Вярвам,че ще проявиш политическа мъдрост и достойнство да публикуваш Стенограмата на сайта на партията, която ръководиш. Така ще бъде честно към хората, които досега безпрекословно следват съветите и политиката на основателя ви. Нека всеки прецени за себе си кой казва истината. И кой, кога и защо е заемал определени политически позиции, които в крайна сметка са обслужвали най-вече БСП”, отговаря Евгений Михайлов.

  Малко по-късно авторът на култовия запис с бившия президент Петър Малденов и танковете, благодари на лидера на ДСБ, че е получил електронния му адрес и му е изпратил любопитната Стенограма от заседанието на СДС.

 • Peter S said:

  Още мнения по стенограмата:

  Ал.Йорданов: Аз пък си мисля за бай Илия Минев
  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/11350-az-pak-si-mislya-za-bai-iliya-minev.html

  Иво Беров: Как Евгений Михайлов разобличи Петър Стоянов
  http://www.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/11373-kak-evgenii-mihailov-razoblichi-petar-stoyanov.html

  Г. Боздуганов: Огледало за обратно четене
  http://www.faktor.bg/novini/top-ot-novini/11606-ogledalo-za-obratno-chetene.html

  Кр. Момчев: Чрез СДС Костов подари националното богатство на комунистическата номенклатура и руската олигархия
  http://www.faktor.bg/poltika/hlyab-i-pasti/11717-chrez-sds-kostov-podari-natzyonalnoto-bogatstvo-na-komunisticheskata-nomenklatura-i-ruskata-oligarhiya.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.