2024-04-19

1 thought on “Разумна версия за нелепия избор на Пеевски

  1. Нещата са малко преизопачени. Първо, важно е да се спомене, че България е една от седемте държави, които са започнали тази инициатива. Това ме води до няколко заключения, като едното ми лично предположение е, че целта в случая е да се понижи нивото на престъпност, за да се спазят изискванията за Шенген. Допускам също така, че с подобна заповед някой от чужбина ще може да следи чуждите политици, тъй като подобна заповед изглежда съшита специфично за политически случаи.

    Второ, вече са отправени нужните предупреждения към съответните европейски институции, че този закон има сериозния потенциал да предоставя твърде много власт в ръцете на редовните полицаи, които могат съвсем тривиално да влошават живота на обикновените хора. Виван Рединг (Еврокомисарят за Justice and Home Affairs) е казала, че ще се погрижи заповедта да спазва Хартата за основни човешки права. Ако не друго, то на ЕС може да се разчита, че това ще бъде свършено. Редовните изисквания за пропорционалност и прозрачност ще присъстват, като за всяка заповед ще може да се проследи кой я е издал, какви са му били причините, какви мерки е предприел и какво се е случило.

    Трето, заповедта ще е основана на принципа на взаимно разбирателство, който е в корените на европейското наказателно право (макар като цяло да се твърди, че Държавите-членки си имат наказателно право, а ЕС – не). Въз основа на този принцип, съдебните институции на една Държава-членка са длъжни да разпознаят съдебна заповед, издадена от съдебната институция на друга Държава-членка. Целта е да се подсили доверието между Държавите-членки в наказателните дела, макар до момента успехът на този принцип да идва на цената на много невинни хора, пострадали от злоупотребата с подобна изпълнителна власт. Последното се отнася предимно за Европейската Заповед за Арест, която постановява, че обвиняемият ще бъде арестуван и изпратен на изслушване в държавата, в която са го арестували. След това съдията може да реши дали да екстрадира съответния обвиняваем (макар в ЕС да не го наричат екстрадиране, а ‘предаване’) или не. Реално погледнато, обвиняемият няма голяма дума в това решение, затова е и най-критикуваният европейски закон по цял свят (от Южна Америка особено са много против, както и в Обединените Нации).

    Та, колкото до Европейската Заповед за Разследване, тя наистина предоставя доста сериозни правомощия – достъп до банкови сметки, всякакъв тип телекомуникации, да арестуваш, да разпитваш, да влизаш в дома на хората и да конфискуваш… Сериозни правомощия наистина.
    Но силно ме съмнява номерът с Пеевски да е чак толкова изпипан… Според мен цялата идея беше да му дадат достъп по законен начин (колкото и да се мрънка срещу това, законът бе променен именно за да може Пеевски да стане шеф на ДАНС) до най-строго секретните файлове. Ако наистина е чак такъв медиен магнат, за какъвто всички го раздуват, а не просто пионка, подобна информация би била полезна за рекети например. Достатъчни са му 2 седмици в ДАНС с най-високи правомощия, че да извлече нужната полза. Поне така мисля аз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *