2024-04-26

1 thought on “Войната за съзнанието и как да я спечелим

  1. Google IO 2013

    от Иван Ванков

    (май 15, 2013)

    Конференция още тече и това което мога да кажа се описва от мима “Не искам да живея на тази планета повече”. Не, не ме разбирайте погрешно, не съм хейтър, но google почват да удрят фундаментални човешки умения заради които сме стигнали дотук. Но за това след малко….

    Разбира се, нещата които показаха са меко казани впечатляващи, от технологична гледна точка, няма да влизам в детайли, ако искате ще прочетете по милионите блогове, които ще ги възхвалят. Но сега вече наистина разбрах какво имаше предвид Лари Пейдж като каза “Goole now е бъдещето, и сме насочили всичките си усилия там”.

    Ако не знаете какво е Google Now, това е нещо като ваш личен асистент с добри способности за гледане в бъдещето. Примерно имате самолетен полет след 2 часа, google now вижда къде сте, изчислява колко време ще ви отнеме да стигнете до летището, къде има задръствания и ви казва, че трябва да тръгнете след 20 минути, или ще закъснеете. Това важи за срещи, резервации, музика, храна, спорт, филми….. Накратко google now се опитва да предвиди какво вие ще направите и ви подсеща да го направите в правилното време/място. Или пък ви дава съвети какво да ядете, видите, гледате, слушате… мисля, че схванахте идеята

    Въпроса е, че това да работи google трябва да знае доста информация за вас. Тук не говоря за името ви, какъв пол сте или с кого си лягате. Той има нужда от всяка една възможна информация за вас, хората около вас, приятели, колеги, семейство, навици, заболявания, интереси, кога какво сте яли, пили, пели, слушали….. всичко. Не, тук не говоря за проблем с privacy. Privacy вече мъртво. Дори и да се кача в планината без ток и електроника, отново е съмнително, че мога да кажа, че съм запазил уединението си. Тук говоря за това, че всичко което показаха на тази конференция е насочено ние да нямаме избор освен да качваме тази информация в облака на google. Пряко или косвено, ако искаме да ползваме дори и една тяхна услуга на 100% , ние трябва да започнем да споделяме всичко това. И разбира се, това никога не се изтрива.

    Също така тази информация се използва вие да бивате продавани като стока (таргетирана реклама) и най-гадното, цялата система е направена така, че големите компании в екосистемата ще стават по-големи, а малките могат само да се молят в един момент някой от големите да ги погълне.

    Но да не се отклонявам много по дъфкани отдавна въпроси.Къде е проблема някой да знае какво ям, с кого си лягам, каква музика слушам. Аз няма какво да крия, нали? Проблема идва от отговора на простичкия въпрос: Кой взима решението. До момента, в цялата история на човечеството човек е взимал решението. Какво да прави, кога да го прави. Може да е бил длъжен да го направи, може друг да му е казал, няма значение, винаги човек е взимал решението. С развитието на технологиите получавахме отговори и информация много бързо, което страшно улесни взимането на решения, примерно виждаме какво ще е времето, къде има задръстване, коя храна е вредна, какво са тенденциите с дадена сфера, но винаги за цялата история ние сме изисквали конкретна информация, и спрямо нея НИЕ сме взимали решенията.

    Това вече не е така. Сега серия компютърни алгоритми започват да взимат решенията вместо нас. Може би харесваш тази музика, или този филм, или този ресторант. Пътувай до там, но не и до там. След 20 минути трябва да си на автогарата…… Google now обръща този фундамент, кой взима решението. Да, ние може да не се съобразим, и да си мислим, че ние контролираме нещата, но вярвате ли си. Тази технология ще навлезе толкова дълбоко в живота ни, че няма и да се усетим кога сме станали толкова закърнели, че не можем да извадим елементарно причинно-следствена връзка.

    Глупости, ще кажат някой от вас. Помислете, спомнете си как общувахте с хората преди 10 години. Вижте как общувате сега. Технологията на мобилните телефони така е навлезла във всеки аспект на живота ни, че е практически невъзможно да се откажеш от нея. Не и без много сериозни жертви, които повечето хора не искат или просто не могат да направят.

    Същото нещо ще се случи и тук. С автоматично организирано ежедневие, хората масово ще спрат да се грижат за това. Младите въобще няма да знаят какво е да организираш в главата си докато си в многозадачен режим. Основни умения на които човечеството е разчитало за своето развитие и оцеляване ще станат ненужни. Споменете си какви игри играхме като деца. На какво ни учиха? Без тези игри щеше да ни е много по-трудно да се оправим с живота си. Човек не трябва да губи умението да разпознава, следи и анализира околната среда, да взима решения спрямо тази информация, и да се опитва да предвиди какво ще се случи. Това е нещото което ни различава от маймуните……

    Лари Пейдж имаше много вдъхновяваща реч в която каза “Ние правим технологии, които помагат на хората, и правят живота им по-лесен”. Така е г-н. Пейдж. Ако направите механизъм, който позволява на сакат да ходи, ако направите машина която помага на фермера, на строителя…. на всеки, който се занимава с някаква физическа работа сте добре дошъл. Но технологията НЕ трябва да се бърка във такива фундаменти. Тя трябва да бъде пасивна и само при поискване. Ами ако алгоритъма направи грешка? Кой е виновен? Когато аз направя грешка, аз нося отговорност. Помислете си как ще се променят нещата, ако за всяка една грешка имаме легитимен субект който да обвиним, и той да поеме вината. Аз се плаша при картината която съзнанието ми опива.

    Помислете си, и учете децата си да мислят, да взимат сами решения и да носят последствията си от решенията.

    А как точно стават тези “предложения”? Ами спрямо това което сте правили, и това което хората около вас (или масите) правят. Всички трябва да правим едно и също ли, да харесваме едно и също ли, да получаваме едни и същи отговори на едни и същи въпроси? Къде е индивидуалността, при условие, че това да работи разчита на масите. Как децата ще се научат да тълкуват отговорите, при условие, че някой вече ги е изтълкувал, сдъвкал, смлял, и им ги дава на готово.

    Най-големия прогрес на цивилизацията е бил тогава, когато са откривани механични заместители (бронз,лък, барут,парния двигател…) в следствие на което човек е имал повече свободно време, а най-големите спадове са били, когато на хората им са давани еднакви отговори (средновековието). Хората трябва да взимаме решенията, независимо колко глупави са. Това ни прави хора!

    Ot: gatakka.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *