2024-04-18

12 thoughts on “Сметките за ток

  1. Dannite v tazi statia ne sa verni, ili pone ne sa srednostatisticheski. kakva vi e celta?! Sravneniata sa absolutno bezmisleni. Jivotut v USA e nesravnimo po-dobur kato kachestvo, no tova se dulji na godinite kapitalizum, koito sa go izgradili.V Bg i soc bloka jiviahme v komunizma, dokato falira i sega e trudno durjavata da stupi na krakata si. Jalki fakti, no fakti!

  2. Средна заплата 750 лв, средна пенсия 300 лв? Извинявайте, но в коя реалност живеят НОИ, политиците и въобще хората, поддържащи тези хипотези?!?! Аз живея в малък град при средна заплата 350-400 лв. Аха аха колкото се предполага, че взема един пенсионер. Истината е, че малко са пенсионерите с 300 лева пенсия. В кръга на шегата – това не са пенсионери, това са си баш богаташите и елита сред пенсиите! От една страна си казвам, че тези пенсии от по 150-200 лв са супер мизерен доход – лекарства, лечение, телефон, храна, ток, телевизор, вода, дърва, храна за животни, други разходи. А колко пенсионери се опитват да помагат и на закъсалите си деца с някой лев?? А от друга страна си казвам – стига бе, стига с тези пенсии. Вдигнете заплатите на хората, ама не само на държавните служители, регулирайте по някакъв начин и частния сектор и не да чакаме до 2050 година за 2000-3000 лв заплата, която сигурно и тогава няма да покрива кой знае какви разходи, ама и защо трябва да се примирявам с такава заплата, при все, че за същата работа в друга по-силна и стабилна държава се взема 3000 евро заплата сега. Не знам… Хората не се женели, не създавали деца… Искам да се омъжа, искам и дете, ама как с 800 лв общ семеен доход…??? КАК??? От къде за сватба, за дете, за сметки? И това ли е само? Ние не сме втора ръка хора – и ние искаме ексkурзии, почивки, къмпинг, весели празници с подаръци и много приятели около нас, а не мама да гледа детето, а тате да ходи немил-недраг по чужбина и да не си види как му пораства детенцето. Отчайващо…

  3. Здравейте.Опитвам се да променя нещата,и знам какво правя в даден момент. В ЕДИНОМИСЛИЕТО има доста голяма енергия и ще е нужно малко време,за да се разбере това от хората.Работя по въпроса и ми е необходимо съдействие,при пълна информация,контрол,власт и отговорност за всеки.Все си мисля,че успехът на дадено начинание,е в пряка зависимост от процентното съотношение между вяра и съмнение.Нужно е само,да се намери първопричината за сегашното състояние на нещата в света и се натиснат съответните лостчета.Това разбира се е тема на друг разговор,но ще се зарадвам да разбера,ако някой си даде труда,да помисли за момент и погледне в бъдещето.А то е на всеки.Светът е една обща къща,и взаимодействието между обитателите и е наложително.Бъдещето Ни,се решава сега и има отношение към всеки един от хората. [email protected]

  4. Не забравяйте, че тези ниски стойности на ел. енергията и нефтените горива в САЩ се дължат на следните два фактора:

    1. Военен бюджет от $729 милиарда за 2012 г.;
    2. Десетина ядрени самолетоносача от клас Нимиц, които щъкат по планетата, в готовност да нашляпат всеки, който не си дава нефта изгодно (за САЩ).

  5. Айде сега авторите да сложат и една бележка колко е данъка на това жилище като сме тръгнали да сравняваме.
    Иначе тази „шокираща“ новина едва ли изненадва някой, че в Щатите доходите са по-високи, a цените на много стоките и услугите по-ниски.
    Общо взето това сравнение е като да дам данни за доходите и цените в Етиопия и да описвам колко сме добре в БГ спрямо тях.

  6. Отговор до Радослав Нинов:
    Казвате – „тази статия е пълна с некоректни(извадени от частни случаи) данни“.
    Никой не е казал, че статията важи за цяла Америка, но все пак се отнася за българско семейство, което живее в същия климатичен пояс при същи температури, като тези в България. Хайде нека проверим заедно дали е некоректна:

    Пишеш: „Не всеки в САЩ живее в газифициран дом… повечето хора използват климатични отоплителни(охладителни) системи. В къща със същата квадратура ние плащахме $280 на месец ток, което се равнява на около 410лв, далеч повече от посочените 254лв. Това е при работа на климатичната инсталация 24/7 и разлика от 20С между температурата в дома и тази навън.“

    Разбира се, че сметката е различна ако използваш само ток за отопление и все дори да е 2 пъти по-голяма, тя остава малко перо от разходите на едно семейство, а в България дори ако получаваш средна заплата ти живееш под социалния минимум – справка:

    Виж тук: http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=category&id=64&Itemid=96
    И сравни с тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0

    Казваш: „Не смятам че е коректно да се сравняват оптимален вариант за енергоефективно отопление/охлажане на жилище в САЩ с жилище в България.“

    Ето какво плаща една добре известна журналистка с оптимално енергоефективно отопление в България: “ Съпоставка – у нас, моето тричленно семейство за ток и газ за месец януари заплати 340 лв. – средна температура в дома ми 21-22 градуса! И доходи… няма да споменавам, защото ме е срам!“

    Казваш: Да се говори за средна заплата от $100 000 в Чикаго е абсурдно! Заплатите на счетоводителите са средно по $50 – $55 000, на работещите в банки $55 000, на мениджъри на магазини $50 000, на адвокати – $75 000.“

    Говорим не за Чикаго, не за черните южни квартали, а за предградие в което живее средна класа – служители, инженери, счетоводители и хора с малък бизнес. И говорим за доход на семейство от 100 хил., а не от по стотачка на отделен човек. Данните за цените на жилищата и получаваните заплати в този квартал сa осреднени от zillow.com и от други сайтове с цени за жилищата и за бизнеса.

    Казваш: Не разбирам какво удоволствие доставя на хората да правят така, че и без друго неприятната действителност в тази държава да изглежда още по – тежка. Това по някакав начин кара ли ви да се чувствате по – добре. Или може би хиперболизирането на нещастието ни прави по – щастливи?

    Не ни прави по-щастливи и за съжаление нещата в България стоят по-лошо дори от това, което ние сме си го представяли отвън (идвайки си само на екскурзия). Ето един от многото подобни имейли каквито получавам по пощата – само, за да не сгъстявам чернилката не ги публикувам:
    “ Петре, за човек, който е бил малко нещо и журналист, да го кажа така, е непростимо, че не си знаел това, че пенсионерите в БГ НЕ МОГАТ да живят само с пенсията си. А някои имат пенсии от по 150 лв.
    Не може да се живее само с тях.
    Човек плаща със себе си, когато няма пари
    със здравето си, дори и с достойнството си
    или почва да краде…
    В София, впрочем, от няколко години има пенсионери – просяци. Не роми с челядта си, не традиционния контингент, така да се каже, а възрастни българи, жени и мъже.
    но стига толкова
    Не е твоя вината за това положение тук.“

    Да ти кажа честно след това писмо се почуствах виновен, че до днес малко съм направил да се изменят нещата. Да, моя е вината, че съм зарязал държавата си, но Бог ми е свидетел, че съм го направил единствено поради страх за бъдещето на децата ми. За да не ми се налага да пиша и аз като тази майка по-горе: „Деца мой, радвам се, че сте далече от мен!“.

  7. Стига сте ни съжалявали затова, че сме избрали да си живеем живота достатойно. Аз съм млад българин, образовал се в чужбина и завърнал се България за да се боря един ден и моите деца да имат шанса да живеят тук, а не да ги наричат имигранти.

    Стига сте писали глупости по форумите, а мислете какво може да направите и Вие за родината от чужбина както са правили поколения България заточени в Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

    И за бога сложете си кирилица на компютрите!

    Поздрави

  8. Напоследък да са се прехласнали по това да изтъкват „неосъзнавани“ до този момент негативни факти за българската действителност. Това „добре“, но тази статия е пълна с некоректни(извадени от частни случаи) данни.
    Не всеки в САЩ живее в газифициран дом… повечето хора използват климатични отоплителни(охладителни) системи. В къща със същата квадратура ние плащахме $280 на месец ток, което се равнява на около 410лв, далеч повече от посочените 254лв. Това е при работа на климатичната инсталация 24/7 и разлика от 20С между температурата в дома и тази навън. Не смятам че е коректно да се сравняват оптимален вариант за енергоефективно отопление/охлажане на жилище в САЩ с жилище в България.
    Да се говори за средна заплата от $100 000 в Чикаго е абсурдно! Заплатите на счетоводителите са средно по $50 – $55 000, на работещите в банки $55 000, на мениджъри на магазини $50 000, на адвокати – $75 000.
    Не разбирам какво удоволствие доставя на хората да правят така, че и без друго неприятната действителност в тази държава да изглежда още по – тежка. Това по някакав начин кара ли ви да се чувствате по – добре. Или може би хиперболизирането на нещастието ни прави по – щастливи?

  9. ZA JALOST V GARCIA NE6TATA SA PO ZLE I OT BALGARIA.AZ JIVEIA V ALEXANDROUPOLI V APARTAMENT 70KVADRATA.TYK TOKA SE PLA6TA NA 2 MESECA.DOIDE MI SMETKA OCTOMVRI-NOEMVRI 300EVRO,A DECEMVRI-IANUARI 670EVRO.OTOPLIAM SE S KLIMATIK,NO IKONOMICHNO YJ…….DA SPOMENA 4E V MOMENTA ZAPLATATA NA MAJA MI E 680EVRO,A MOIATA 450……..

  10. Az jiveya v 4 staino jilishte v Barcelona, koeto struva okolo 150 hilyadi evro predpolagam v momenta.

    Smetkite, za parno sa: 70 evro na mesez, za tok: 40 evro na mesez. Cenite v Bulgaria na fona na Evropa sa absurdni i nedopustimi!!!Muchno mi e za rodinata mi i za horata v neya…a i za vischki emigranti, koito sa napusnali stranata, za da tarsyat normalen jivot po sveta.

    Nadyavam se protestite da promenyat neshtata!!!

  11. Малцина получават пенсия над 300 лв, а равносметката е дадена за повече….
    Красива ни е страната , но са ни алчни управниците и ни съсъпаха като народ, а скоро и като нация ще ни потулят.

  12. За жалост истината е такава.Колкото си по далече от България толкова по добре.Жалко много жалко зо красивата ни страна най вече за хората които живеят там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *