Home » Е-Списание

Сметките за ток

2013.02.13 12 коментара
Spread the love

Редакцията на Еврочикаго откликна на обръщението на колеги от български медии, което звучеше така:

Нека всички, които живеят в чужбина, си публикуват сметката за ток (без личните данни, разбира се)!

Сметките на едно семейство, живеещо в САЩ, за месец януари 2013 г. са приложени по-долу и са съответно:

– за електричество – $69,87
– и за газ – $104,40.

Те са с обща сума от $174,27, което преведено в български пари по днешния курс, е около 254 лева.

tok2013

gaz2013

Това са сметки на българско семейство, живеещо в къща с площ от 170 м2 в северно предградие на Чикаго. Там средната цена на домовете е 364 хил. лв. ($250,000), при среден доход на семейство от 145,5 хил. лв./год. ($100,000) или над 12 хил. лв./месечно. Така в най-тежкия за отопление и осветление месец това семейство заделя по-малко от 3% от месечния си доход, за да живее на топло и светло.

От направените изчисления и приравнявания се вижда, че крайната цена (с всички такси и пр.) за използваното електричество е 0,154 лв. за 1 kW/h, а крайната цена за използвания газ е 0,339 лв. за 1 m3

Сега всеки може сам да ги сравни с цените в България, а ние само ще добавим какво написа, преди два дни на своите деца емигранти, една българска пенсионерка:

“Пенсия – 342 лв.
150 лв. ток
105 лв. лекарства
12 лв. телевизор
20 лв. вода
15 лв. телефон
Остават 40 лв. за храна и за всичко останало.
Знам, че ако бяхте наблизо, животът щеше да ми е по-лесен, но виж ми акъла – да се радвам, че вие сте далече и сте се спасили от тоя живот в България.”

 

Еврочикаго

12 коментара »

 • Валери said:

  За жалост истината е такава.Колкото си по далече от България толкова по добре.Жалко много жалко зо красивата ни страна най вече за хората които живеят там.

 • Абориген said:

  Малцина получават пенсия над 300 лв, а равносметката е дадена за повече….
  Красива ни е страната , но са ни алчни управниците и ни съсъпаха като народ, а скоро и като нация ще ни потулят.

 • Elisa said:

  Az jiveya v 4 staino jilishte v Barcelona, koeto struva okolo 150 hilyadi evro predpolagam v momenta.

  Smetkite, za parno sa: 70 evro na mesez, za tok: 40 evro na mesez. Cenite v Bulgaria na fona na Evropa sa absurdni i nedopustimi!!!Muchno mi e za rodinata mi i za horata v neya…a i za vischki emigranti, koito sa napusnali stranata, za da tarsyat normalen jivot po sveta.

  Nadyavam se protestite da promenyat neshtata!!!

 • Galya Arapidi said:

  ZA JALOST V GARCIA NE6TATA SA PO ZLE I OT BALGARIA.AZ JIVEIA V ALEXANDROUPOLI V APARTAMENT 70KVADRATA.TYK TOKA SE PLA6TA NA 2 MESECA.DOIDE MI SMETKA OCTOMVRI-NOEMVRI 300EVRO,A DECEMVRI-IANUARI 670EVRO.OTOPLIAM SE S KLIMATIK,NO IKONOMICHNO YJ…….DA SPOMENA 4E V MOMENTA ZAPLATATA NA MAJA MI E 680EVRO,A MOIATA 450……..

 • Radoslav Ninov said:

  Напоследък да са се прехласнали по това да изтъкват “неосъзнавани” до този момент негативни факти за българската действителност. Това “добре”, но тази статия е пълна с некоректни(извадени от частни случаи) данни.
  Не всеки в САЩ живее в газифициран дом… повечето хора използват климатични отоплителни(охладителни) системи. В къща със същата квадратура ние плащахме $280 на месец ток, което се равнява на около 410лв, далеч повече от посочените 254лв. Това е при работа на климатичната инсталация 24/7 и разлика от 20С между температурата в дома и тази навън. Не смятам че е коректно да се сравняват оптимален вариант за енергоефективно отопление/охлажане на жилище в САЩ с жилище в България.
  Да се говори за средна заплата от $100 000 в Чикаго е абсурдно! Заплатите на счетоводителите са средно по $50 – $55 000, на работещите в банки $55 000, на мениджъри на магазини $50 000, на адвокати – $75 000.
  Не разбирам какво удоволствие доставя на хората да правят така, че и без друго неприятната действителност в тази държава да изглежда още по – тежка. Това по някакав начин кара ли ви да се чувствате по – добре. Или може би хиперболизирането на нещастието ни прави по – щастливи?

 • Костадин said:

  Стига сте ни съжалявали затова, че сме избрали да си живеем живота достатойно. Аз съм млад българин, образовал се в чужбина и завърнал се България за да се боря един ден и моите деца да имат шанса да живеят тук, а не да ги наричат имигранти.

  Стига сте писали глупости по форумите, а мислете какво може да направите и Вие за родината от чужбина както са правили поколения България заточени в Сърбия, Гърция, Румъния и Турция.

  И за бога сложете си кирилица на компютрите!

  Поздрави

 • Pesho said:

  Отговор до Радослав Нинов:
  Казвате – “тази статия е пълна с некоректни(извадени от частни случаи) данни”.
  Никой не е казал, че статията важи за цяла Америка, но все пак се отнася за българско семейство, което живее в същия климатичен пояс при същи температури, като тези в България. Хайде нека проверим заедно дали е некоректна:

  Пишеш: “Не всеки в САЩ живее в газифициран дом… повечето хора използват климатични отоплителни(охладителни) системи. В къща със същата квадратура ние плащахме $280 на месец ток, което се равнява на около 410лв, далеч повече от посочените 254лв. Това е при работа на климатичната инсталация 24/7 и разлика от 20С между температурата в дома и тази навън.”

  Разбира се, че сметката е различна ако използваш само ток за отопление и все дори да е 2 пъти по-голяма, тя остава малко перо от разходите на едно семейство, а в България дори ако получаваш средна заплата ти живееш под социалния минимум – справка:

  Виж тук: http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=category&id=64&Itemid=96
  И сравни с тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0

  Казваш: “Не смятам че е коректно да се сравняват оптимален вариант за енергоефективно отопление/охлажане на жилище в САЩ с жилище в България.”

  Ето какво плаща една добре известна журналистка с оптимално енергоефективно отопление в България: ” Съпоставка – у нас, моето тричленно семейство за ток и газ за месец януари заплати 340 лв. – средна температура в дома ми 21-22 градуса! И доходи… няма да споменавам, защото ме е срам!”

  Казваш: Да се говори за средна заплата от $100 000 в Чикаго е абсурдно! Заплатите на счетоводителите са средно по $50 – $55 000, на работещите в банки $55 000, на мениджъри на магазини $50 000, на адвокати – $75 000.”

  Говорим не за Чикаго, не за черните южни квартали, а за предградие в което живее средна класа – служители, инженери, счетоводители и хора с малък бизнес. И говорим за доход на семейство от 100 хил., а не от по стотачка на отделен човек. Данните за цените на жилищата и получаваните заплати в този квартал сa осреднени от zillow.com и от други сайтове с цени за жилищата и за бизнеса.

  Казваш: Не разбирам какво удоволствие доставя на хората да правят така, че и без друго неприятната действителност в тази държава да изглежда още по – тежка. Това по някакав начин кара ли ви да се чувствате по – добре. Или може би хиперболизирането на нещастието ни прави по – щастливи?

  Не ни прави по-щастливи и за съжаление нещата в България стоят по-лошо дори от това, което ние сме си го представяли отвън (идвайки си само на екскурзия). Ето един от многото подобни имейли каквито получавам по пощата – само, за да не сгъстявам чернилката не ги публикувам:
  ” Петре, за човек, който е бил малко нещо и журналист, да го кажа така, е непростимо, че не си знаел това, че пенсионерите в БГ НЕ МОГАТ да живят само с пенсията си. А някои имат пенсии от по 150 лв.
  Не може да се живее само с тях.
  Човек плаща със себе си, когато няма пари
  със здравето си, дори и с достойнството си
  или почва да краде…
  В София, впрочем, от няколко години има пенсионери – просяци. Не роми с челядта си, не традиционния контингент, така да се каже, а възрастни българи, жени и мъже.
  но стига толкова
  Не е твоя вината за това положение тук.”

  Да ти кажа честно след това писмо се почуствах виновен, че до днес малко съм направил да се изменят нещата. Да, моя е вината, че съм зарязал държавата си, но Бог ми е свидетел, че съм го направил единствено поради страх за бъдещето на децата ми. За да не ми се налага да пиша и аз като тази майка по-горе: “Деца мой, радвам се, че сте далече от мен!”.

 • Румен said:

  Айде сега авторите да сложат и една бележка колко е данъка на това жилище като сме тръгнали да сравняваме.
  Иначе тази “шокираща” новина едва ли изненадва някой, че в Щатите доходите са по-високи, a цените на много стоките и услугите по-ниски.
  Общо взето това сравнение е като да дам данни за доходите и цените в Етиопия и да описвам колко сме добре в БГ спрямо тях.

 • Emil Teofanov said:

  Не забравяйте, че тези ниски стойности на ел. енергията и нефтените горива в САЩ се дължат на следните два фактора:

  1. Военен бюджет от $729 милиарда за 2012 г.;
  2. Десетина ядрени самолетоносача от клас Нимиц, които щъкат по планетата, в готовност да нашляпат всеки, който не си дава нефта изгодно (за САЩ).

 • Захари Геров said:

  Здравейте.Опитвам се да променя нещата,и знам какво правя в даден момент. В ЕДИНОМИСЛИЕТО има доста голяма енергия и ще е нужно малко време,за да се разбере това от хората.Работя по въпроса и ми е необходимо съдействие,при пълна информация,контрол,власт и отговорност за всеки.Все си мисля,че успехът на дадено начинание,е в пряка зависимост от процентното съотношение между вяра и съмнение.Нужно е само,да се намери първопричината за сегашното състояние на нещата в света и се натиснат съответните лостчета.Това разбира се е тема на друг разговор,но ще се зарадвам да разбера,ако някой си даде труда,да помисли за момент и погледне в бъдещето.А то е на всеки.Светът е една обща къща,и взаимодействието между обитателите и е наложително.Бъдещето Ни,се решава сега и има отношение към всеки един от хората. [email protected]

 • Elitsa Maleva said:

  Средна заплата 750 лв, средна пенсия 300 лв? Извинявайте, но в коя реалност живеят НОИ, политиците и въобще хората, поддържащи тези хипотези?!?! Аз живея в малък град при средна заплата 350-400 лв. Аха аха колкото се предполага, че взема един пенсионер. Истината е, че малко са пенсионерите с 300 лева пенсия. В кръга на шегата – това не са пенсионери, това са си баш богаташите и елита сред пенсиите! От една страна си казвам, че тези пенсии от по 150-200 лв са супер мизерен доход – лекарства, лечение, телефон, храна, ток, телевизор, вода, дърва, храна за животни, други разходи. А колко пенсионери се опитват да помагат и на закъсалите си деца с някой лев?? А от друга страна си казвам – стига бе, стига с тези пенсии. Вдигнете заплатите на хората, ама не само на държавните служители, регулирайте по някакъв начин и частния сектор и не да чакаме до 2050 година за 2000-3000 лв заплата, която сигурно и тогава няма да покрива кой знае какви разходи, ама и защо трябва да се примирявам с такава заплата, при все, че за същата работа в друга по-силна и стабилна държава се взема 3000 евро заплата сега. Не знам… Хората не се женели, не създавали деца… Искам да се омъжа, искам и дете, ама как с 800 лв общ семеен доход…??? КАК??? От къде за сватба, за дете, за сметки? И това ли е само? Ние не сме втора ръка хора – и ние искаме ексkурзии, почивки, къмпинг, весели празници с подаръци и много приятели около нас, а не мама да гледа детето, а тате да ходи немил-недраг по чужбина и да не си види как му пораства детенцето. Отчайващо…

 • V. said:

  Dannite v tazi statia ne sa verni, ili pone ne sa srednostatisticheski. kakva vi e celta?! Sravneniata sa absolutno bezmisleni. Jivotut v USA e nesravnimo po-dobur kato kachestvo, no tova se dulji na godinite kapitalizum, koito sa go izgradili.V Bg i soc bloka jiviahme v komunizma, dokato falira i sega e trudno durjavata da stupi na krakata si. Jalki fakti, no fakti!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.