Home » Е-Списание

Видео и фотосвидетелства от падането на Челябинския метеорит

2013.02.15 Няма коментари
Spread the love

Метеорит се разби в завод в Челябинска област около 9:30 ч. на 15.02.2013 г. Жители на Свердловска област са съобщили за Интерфакс, че са паднали няколко летящи обекта. Хората са уплашени, а около 400 от тях имат рани от счупените стъкла (няма съобщения за убити). Метеоритът е минал над Казахстан през южната част на Тюменска, Курганска и Свердловска област в Русия.
Заедно с метеорита-убиец са паднали и по-малки парчета.

Основната част от него е паднала в езеро до гр. Чебаркуль, а друго парче е разбило сградата на завод (на снимката по-долу).

Видео от днес:

„Количеството енергия, която се отдели при взрива, беше около 300 килотона. Взривът беше на височина 20-25 км.”, обяви на пресконференция специалистът от меоритното подразделение към Центъра за космически полети на NASA Бил Кук.

Преди това руските експерти бяха оценили мощността на взрива на 50 килотона. Взривната вълна беше засечена от няколко пункта за следене, предназначени за контрол върху ядрените опити.

Според експерта Бил Кук, диаметърът на Челябинския метеорит е бил около 15 метра, а скоростта около 18 км/сек. Благодарение на това, че той е летял под малък ъгъл – около 20 градуса е станало възможно и наблюдението на час от полета му. „Това е най-мощният болид, който пада върху Земята от времето на тунгуската катастрофа.”, отбелязва ученият. Той отново подчерта, че няма връзка между метеора в Урал и прелетелият преди няколко часа покрай Земята астероид 2012 DA14.

По последни данни от ударната вълна по време на метеоритният дъжд над Урал са били повредени почти 3 000 сгради, пострадали 1145 души. 50 от тях са в болница. Двама са в тежко състояние. 52-годишна жена ще бъде доставена за лечение в Москва, тъй като има две счупвания на гръбначния стълб.

Източник: Блиц и lenta.ru

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.