2024-04-19

2 thoughts on “Плевнелиев: Българите в чужбина не са мъртви души

  1. поправка: лошо съм прочел, „или адрес на пребиваване на територията на съответната секция“. Това означава, че избирателите в чужбина също могат да участват в гласуването по Интернет. Това все пак остава малко вероятно, ако вземем пред вид че броя на избирателните секции в България е над 20 пъти по-голям, от броя на тези секции в чужбина. Можем все пак да се надяваме, че жребият ще определи поне 1 (една) секция в чужбина, в която да можем да гласуваме по Интернет. Но и това не е сигурно.

  2. За съжаление, Президента е забравил да ни каже, за какви избори става дума и за колко човека става дума

    § 113. (1) При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. се създава възможност за електронно гласуване по интернет чрез интернет терминали.
    (2) Гласуването по ал. 1 се произвежда в до 20 избирателни секции. Избирателните секции за гласуването се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий по приета от комисията методика не по-късно от 5 дни от датата на насрочване на изборите. Избирателите, които участват в гласуването, трябва да отговарят на условията по чл. 3, ал. 2 или 3 и да имат постоянен адрес или адрес на пребиваване на територията на съответната секция.

    Така записана, поправката в ИК за 2014 г НЕ СЕ ОТНАСЯ до избирателите в чужбина, доколкото постоянният адрес на всички избиратели е само в България. По-малко лицемерният превод е: ще има експериментално гласуване по Интернет в 20 изборни секции в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *