Home » Избрано

“Файненшъл таймс”: Имигрантите вършат черната работа

2013.02.02 Един коментар
Spread the love

Британският финансов всекидневник “Файненшъл таймс” публикува серия от статии, посветени на опасенията на британците от вълна от български и румънски имигранти към Великобритания и на реакциите на тези притеснения.

В редакционна статия, озаглавена “Британски мигранти”, изданието посочва, че българите и румънците ще поемат към Германия, където перспективите за работа са по-блестящи, или към Италия, където се чувстват в културен план повече като у дома, предаде БТА., цитирана от Dir.bg.

Имигрантите идват във Великобритания не да живеят от подаяния на правителството, а да работят. Официалните статистики показват, че само 7 процента от имигрантите получават помощи при безработица в сравнение със 17-те процента от родените във Великобритания хора. Тези хора вършат работа, която британските работници пренебрегват, те прибират реколтата или работят в хотели или в сектора на здравеопазването, където недостигът на работна ръка е голям. Великобритания може да бъде горда от успеха на своето мултикултурно общество, отбелязва изданието.

Полските жени, които дойдоха в страната след 2004 г., допринасят най-много за настоящия взрив на раждаемостта във Великобритания, посочва изданието в статията.

В друга статия пред вестника говори румънският посланик във Великобритания Йон Джинга, който подчертава, че страната му е в началото на икономически подем и затова към Великобритания няма да потегли поток от румънски имигранти. Британската икономика миналата година може би е имала нулев растеж, докато румънската е отчела 2,5-процентен растеж през 2011 г. и 1,7-процентен през 2012 г., посочва посланикът като пример, че румънската икономика се възстановява по-бързо от другите европейски икономики и румънците ще предпочетат да останат у дома.

В трета статия вестникът припомня, че според български експерти българите пък по традиция предпочитат Испания, Гърция, Германия и Италия. Миналата година Ирландия отвори пазара на труда за българи, но те не наводниха тази страна, казват експертите.

От началото на 2014 г. българите и румънците ще имат неограничено право да живеят и работят във Великобритания, съгласно правилата за свободата на движение в Европейския съюз, и служители предупреждават, че това може да доведе до вълна от имигранти. Социологическо проучване по-рано тази седмица показа, че 79 процента от британските избиратели искат да бъдат запазени ограниченията за българи и румънци, отбелязва “Дейли експрес”.

Румъния и България отвърнаха на усилията на Великобритания да разубеди техните съграждани да емигрират към Острова, заявявайки, че са заклеймени като второкласни членове на Европейския съюз.

Източник:  в. “Сега”

One Comment »

  • Мария said:

    Да така си е! Българите и румънците отиват в UK за да работят, а не да живещт на помощи, както правят британците!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.