Home » Избрано

СБХ и Камарата на дизайнерите в България не приемат новото българско лого

2013.02.02 Няма коментари
Spread the love

rrrr-rsrrrsrs_86bdecbead

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Часове след като Съюзът на българските художници (СБХ) изрази неодобрението си към новото туристическо лого на България, същото направиха и от две професионални обединения, свързани с графичен дизайн – Камара на дизайнерите в България (КДБ) и Национална асоциация за дизайн и реклама (НАДР), предаде Стандарт нюз.

В отворено писмо до президента, премиера, икономическия, културния и строителния министри, от двете асоциации коментират, че елементите в “Бранд България” “затвърждават впечатлението за съдържащата се в него вяла и безлична посредственост”.

“Ние, професионалните художници и дизайнери в България, изразяваме категоричното си възмущение и несъгласие с крайния визуален продукт”, се казва в отвореното писмо. Според експертите логото е с “естетически и смислови недостатъци”.

“Заявяваме твърдата си позиция, че налагането на новото туристическо лого е в ущърб на националната графична идентичност и традиции, както и на културните, естетическите и академични норми и ценности”, продължават дизайнерите.

От професионалните обединения на дизайнерите настояват и за отмяна на използването на представения знак и организирането на нов конкурс, резултатите от който да станат ясни при пълна прозрачност и с участието на професионалните гилдии в България.

От СБХ също определиха туристическото лого като “некомпетентно и посредствено”.

Преди няколко дни икономическият министър Делян Добрев призна, че “не е фен на новото лого” и самият той харесвал повече другите три варианта. От фирмата, изработила стратегия за “Бранд България”, заявиха, че предпочитат да не издават как изглеждат въпросните три отпаднали варианта и посочиха, че изборът е направен на базата на проучвания в 11 държави сред повече от 8000 респондента.

 

Източник:  Аctualno.com

(Заглавието е на Еврочикаго)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.