Home » Избрано

Мистериозни инвеститори вдигнаха цената на тока с 13%

2012.06.30 Няма коментари
Spread the love

Регионалното министерство започна проверка за неправомерно издадени разрешителни за експлоатация на фотоволтаици

 

Мая Цветкова, Венелина Ангелова,  в. “Сега”

Само за една нощ планираното поскъпване на тока за домакинствата от 1 юли се увеличи от 10 на 13%, а изненадващата новина предизвика словесни войни в парламента. Очевидно по сценарий на управляващите шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев спешно пристигна в НС, за да докладва, че по-резкият скок се дължи на внезапен наплив на нови соларни централи. А строителното министерство започна спешна проверка на работата на ДНСК през последните два месеца, защото има съмнения за незаконни разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации.

Странното е, че до оня ден ДКЕВР пак обясняваше, че поскъпването е неизбежно заради увеличаващия се брой вятърни и слънчеви паркове, но твърдеше, че няма да е с повече от средно 10%. Пред депутатите вчера Семерджиев обясни, че главни виновници за допълнителното увеличение са нови проекти, които са успели да се присъединят към елмрежата в последния момент, за да хванат по-изгодните цени. От 1 юли държавният регулатор ще свали високите тарифи, по които НЕК задължително изкупува енергията, произведена от слънце и вятър. Цените ще паднат средно с 50% при соларните паркове и с 30% при вятърните в сравнение с действащите до 30 юни. Не стана ясно обаче защо комисията едва сега е разбрала за новите ВЕИ играчи.

От строителното министерство не отговориха на “Сега” колко и къде са обектите, присъединени през последните 2 месеца, нито кои са собствениците им. Съмненията са, че за да хванат по-високите цени на изкупуване, валидни до 30 юни, собственици на инсталации, които не са били напълно завършени, все пак са успели да се снабдят с т.нар. Акт 16 и разрешително за експлоатация от ДНСК. Така дори да са получили документите на 30 юни, токът им ще се изкупува 20 години напред по по-високите тарифи. За сравнение в момента – токът от АЕЦ “Козлодуй” струва 42 лева за мегаватчас, за фотоволтаици цената до 30 юни е 485 лева, а от 1 юли ще е 236 лева.

“Има три основни фактора за увеличението: подпомагането на възобновяемите енергийни източници, подпомагането на когенерацията при ефективно използване на горива – природен газ и въглища, както и нова добавка, дължаща се на дългосрочните договори за изкупуване на енергията от ТЕЦ-овете “Марица-изток” 1 и 3″, обясни пред депутатите Семерджиев. Скокът с още 3% бил, за да не фалира НЕК и да има пари да изкупува скъпия ток от ВЕИ, чийто дял в енергийния микс на страната растял далеч по-бързо от прогнози, правени миналата година и към края на април т.г. Шефът на ДКЕВР призна, че картината е неясна и че в момента се уточнява какви мощности са въведени в експлоатация и какви са количествата енергия, подлежащи на изкупуване. “По предварителни данни само за последните месеци са присъединени към мрежата соларни паркове с обща мощност около 250 мегавата”, обяви неотдавна Семерджиев. Вчера обаче ресорният министър Делян Добрев показа по-добра осведоменост и съобщи, че към мрежата са били включени 600 мегавата фотоволтаици. Той сподели пред депутатите, че знаел тези данни от април, но не искал “да се меси в работата на независимия регулатор”.

От БСП обвиниха управлението на ГЕРБ за пореден тежък удар върху доходите и стандарта на българите. Социалистите поискаха компенсации за най-бедните домакинства заради поскъпването.

От името на “Синята коалиция” пък Мартин Димитров обяви, че скокът с 13% е печален рекорд, за който е виновна тройната коалиция. Той посочи, че предното правителство е допуснало заявления за строеж на 12 000 мегавата ВЕИ проекти. Това е колкото 12 АЕЦ-а с мащабите на “Козлодуй”. “Ако тези проекти бяха реализирани, щеше да има още по-голямо повишение на цената на тока,” обясни Димитров.

Енергийният министър Делян Добрев също се оплака от наследството. Той обясни, че преди две години имало предварителни договори за “хиляди” мегавата мощности с ВЕИ, които новият закон, приет в средата на миналата година, ограничил. “Защо ние, най-бедната страна от ЕС, да водим политика на стимулиране на скъпата енергия от ВЕИ, при положение че срокът за изпълнението на изискването за 16% енергия от ВЕИ е до 2020 г.?”, зададе риторичен въпрос Добрев. “Чужди инвеститори дойдоха у нас да получават възвръщаемост на тока от ВЕИ от около 30% и ние да плащаме. Целият свят се изсипа да инвестира във ВЕИ тук, ако не бяхме променили закона през май 2011 г., сигурно сега увеличението щеше да е 100%”, заяви Добрев. Същата теза разви преди месеци и премиерът Бойко Борисов. “Законът за зелената енергия е най-лобисткият закон. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40% цената на тока”, коментира Борисов вчера в Бургас. “Така че е било хубаво през 2007 г. екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели”, допълни той.

Вчера стана ясно и че топлоенергията няма да поевтинее с обещаните от ДКЕВР между 3 и 30%, а само с до 20%, като в София, Русе, Велико Търново и Перник дори топлата вода и парното ще поскъпнат. С по-малко от предварително изчисленото ще паднат и цените на тока, произвеждан от топлофикациите, който задължително се изкупува от НЕК и влиза в крайната цена на всички потребители.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.