Home » Избрано

Колко ни струва токът?

2012.06.29 Няма коментари
Spread the love

И да ни харесва, и да не ни харесва, цената на тока скача с около 10% до около 10 евроцента, (а както вече стана ясно – с 13% – бел. ред.).

И да ни харесва, и да не ни харесва, дори с това повишение, България продължава да ползва най-евтиния ток в Европа.

И да ни харесва, и да не ни харесва, като го съотнесем към покупателна способност, токът ни е по-скъп от средното за Европа.

Но и да ни харесва, и да не ни харесва, Европа не е целият свят и през океана в САЩ май не са по-глупави от нас.

Вижте картата на САЩ с цени на тока за домакинствата, разделени по щати.

Всички цени под 12 цента ($) са по-евтини, от каквото ползваме в България. И няма нито един щат в континенталната част на САЩ, който да ползва по-скъп ток от средното за ЕС.

Да бе, ще си кажем, но ние субсидираме зелените енергии, произвеждаме чист ток, пазим природата, а тъпите янки ще се изтровят от алчност.

И да ни харесва, и да не ни харесва обаче, САЩ произвеждат 14% от електричеството си от възобновяеми енергоизточници, докато Европа – 12.4%.

Глупавите янки хем не разхищават почти никакви държавни пари за субсидиране на зелени енергии, хем ползват по-зелен ток, хем е и по-евтин.

Е, ние пък европейците сме по-добри на футбол.

Голямо чудо, че си управляваме енергийната индустрия като СССР.

 

—————————————————————

Бел.ред:  Текстът, поместен във Фейсбук профила на ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика), е препубликуван от Mediapool.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.