2024-04-20

1 thought on “Прочетете, перничани!

  1. Щетите от труса в Перник надхвърлят 20 млн. лв.
    Пострадало село се вдигна на бунт заради липса на оценители

    http://www.segabg.com/article.php?id=602119#.T8JRFsX_UEk.facebook

    Над 20 млн. лв. ще струва възстановяването на щетите от земетресението в Перник. Това обяви вчера кметът на миньорския град Росица Янакиева. По думите й половината пари ще отидат за ремонта на пострадалите общински сгради, а останалите – за частните. До момента общината няма данни за това какви са щетите за бизнеса. Според Янакиева 77 сгради общинска собственост се нуждаят от спешно възстановяване. „Това е моя най-груба оценка, когато комисиите приключат работа, тя може да се промени“, коментира кметът пред „Сега“. 50 сгради пък ще трябва да бъдат изцяло разрушени. Между тях са две детски градини и училище в Радомир.

    До момента са обработени документите на 23 домакинства, каза още кметът. Те ще бъдат придвижени приоритетно към междуведомствената комисия за възстановяване. Продължава работата по документите на останалите пострадали семейства. Според пернишкия градоначалник най-тежко са пострадали около 50-60 семейства.

    Очаква се ръст на хората, които ще подават молби за обезщетения, прогнозира пък областният управител Иво Петров. Той разказа, че през почивните дни много хора напуснали града заради страх от повторни трусове и Перник е бил полупразен. Вчера губернаторът очакваше те да се върнат, а от днес трябва да започне огледът в жилищата им, както и подаването на документи за обезщетения. До момента са подадени над 2000 молби. Общо 30 оценителски комисии работят на територията на община Перник, обясни Петров. Към тях са се включили и екипи от Катедрата по архитектура на Пернишкия университет. Те обаче не са достатъчни и кметството ще поиска още експерти от София, Благоевград и Кюстендил. Вчера от регионалното министерство съобщиха, че ще изпратят 21 конструктори инженери, които да помагат в оценяването.

    Точно заради недостатъчен брой комисии вчера хора от едно от най-пострадалите села – Дивотино, излязоха на протест. „Само една комисия мина през селото след първия трус“, обясни пред „Сега“ кметът Румен Сергиев. По думите му протестът е имал положителен ефект. „Обещаха от утре (днес – б.а.) да тръгнат 20 комисии“, каза той. Областният управител Петров обаче не се съгласи, че на Дивотино не е обърнато внимание. „Още във вторник след труса минаха експерти и казаха на хората да не влизат по домовете си“, каза той.

    Кабинетът реагира мигновено на недоволството – още вчера в Дивотино отиде икономическият министър Делян Добрев. Заедно с него бяха шефът на пожарната главен комисар Николай Николов и областният управител. 7 от къщите в селото трябва да бъдат разрушени до основи, обясни Сергиев. Над 30 пък са тежко пострадалите, а като цяло в селото, където живеят над 2000 души, почти няма къща без поражения. 330 са подадените молби за обезщетения. Към момента в Дивотино са доставени общо 10 фургона, като 6 от тях са за по две домакинства, а останалите за 1. Доставени са и 6 палатки. Днес в селото ще бъдат вицепремиерът Цветан Цветанов и еврокомисарят Кристалина Георгиева.

    20 фургона до момента са изпратени в Перник, други 3 са отпътували за Радомир. Кметството в миньорския град е поискало още 10. По думите на Петров държавата има готовност да помага с още техника, ако се наложи. Раздадени са общо 50 палатки, като все още има в резерв. „В града все още има паника, снощи спря токът за половин час, просто имаше авария, но психиката на хората е лабилна и веднага излязоха навън“, разказа Петров. По думите му в момента се спекулира, че в Перник има мародери, които вършат грабежи в изоставените жилища. Според официалната информация на МВР обаче от миналия вторник до момента е регистрирана само една кражба от къща в Дивотино. Собствениците на имота заминали за Пловдив след труса. Кражбата е била извършена въпреки засиленото полицейско присъствие.

    Вчера в Перник започна обучение на директорите на училища и детски градини, педагогическите съветници и училищните психолози от екип по кризисна интервенция. Специалистите ще коментират реакциите на децата в условия на стрес и как могат да им помогнат педагозите и психолозите. Столичната община пък реагира с листовки как да реагираме при земетресение, радиация и др. бедствия, които се разпространяват безплатно по магазините.

    Днес ще се проведе вторият изпит от външното оценяване на седмокласниците в Перник – по математика, напомни областният управител Иво Петров. Началото на теста е от 10 часа. Изпитите, както и матурите за зрелостниците бяха отложени заради земетресението. Втората задължителна матура за абитуриентите пък ще е утре. „Вече са направени всички необходими козметични ремонти в училищните сгради, така че децата да не се стреснат от пораженията“, обясни Петров. Около изпитите в деня след земетресението се създаде голяма бъркотия. След като цял ден просветният министър обикаляше Перник и обясняваше, че нищо не пречи на матурите, в полунощ преди самия изпит премиерът Борисов се намеси и го отложи. Властите обаче забравиха изпита по математика за седми клас, който трябваше да се проведе в същия ден. Първоначално беше съобщено, че и той се отлага за 29-и, но това не е възможно, тъй като за този ден вече има друг изпит за седмокласниците – по обществени науки. Така в крайна сметка математиката за малките остана за днес.

    ДАРЕНИЯ

    Община Перник обяви набирателна сметка за изпращане на дарения за покриване на щетите от земетресението:

    Община Перник

    Централна кооперативна банка АД

    ВIС: СЕСВВGSF IВАN:ВG49СЕСВ979О846О879ЗОО

    Код за вид плащане: 4451ОО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *