Home » Избрано

Борис Христов – личност на ЮНЕСКО

2012.05.20 Няма коментари
Spread the love

Кампания „Борис Христов – личност на ЮНЕСКО” стартира на 18 май т.г., когато се откри и Осмият фестивал на изкуствата, носещ неговото име. Зад нея застава екипът на Музикалния център-музей „Борис Христов“, чиято дейност през годините бе посветена на съхраняването паметта за великия бас. За личности на ЮНЕСКО по повод кръгли годишнини са били обявявани и други известни българи – Никола Вапцаров, Емилиян Станев, Дечко Узунов.

Фестивалът на името на Борис Христов е събитие, очаквано с огромен интерес от меломаните. Защото той се провежда в дома на Борис Христов, в обстановка, която предразполага за размисъл и откровено творчество. Фестивалните събития ще се разгърнат до 28 юни. Програмите са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Христов в изкуството, уважението към партньорите на сцената и грижата на твореца към младите таланти.

Датата, на която по традиция стартира фестът, е рожденият ден на Борис Христов – 18 май 1914 г. На същия ден, но 28 години по-късно, Борис Христов взима съдбоносно решение: купува си билет за спален вагон и вечерта заминава за Рим. Министерството на просветата му е отпуснало стипендия, за да учи в Италия. От този момент нататък историята е известна: упоритост, успехи, късмет и превратности, пробив на големите оперни сцени, огорчения и триумфи по света. И неизменна свързаност с родината, към която проявява, както самият той казва, „синовна привързаност”.
Израз на дарителския му жест е превръщането на софийския му дом в център на изкуствата и съкровищница на музикалната памет.

На 28 юни, денят на смъртта на Борис Христов, в програмата на фестивала е предвидена прожекция на „Реквием” на Верди, която ще ни върне в далечната 1971 г., когато в Копенхаген е осъществен видеозаписът под диригентството на Бруно Бертолети и с изцяло българско звездно участие – Борис Христов, Юлия Винер, Александрина Милчева и Любомир Бодуров.

 

Източник:  Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.