Home » Избрано

Очерк на един “англичанин” за България: “Няма по-прост народ…”

2012.04.24 187 коментара
Spread the love

Няма по-прост народ от българския” – под това заглавие Neverojatno.info пусна материал, който, макар, че е художествена измислица, решихме да публикуваме заради самоиронията, която не може да те остави безразличен.

———————————————————————————-

.

Това е началото.

Огромна популярност сред англичаните придоби очерк на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България. Под заглавието “Няма по-прост народ от българския” той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата държава:

”Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга – ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси, накланяха везните в полза на решението за една такава на пръв поглед изгодна сделка. Но приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща . . .!

Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на Земята. Няма по-прост народ от българския и тука аз бих искал да направя едно разяснение. Под прост народ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован. Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости.

Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият. А българите – напротив – те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите. Но това при българите не съществува. Аз използвам думата народ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти, идиоти в гръцкия смисъл на думата.

Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава; не, те дори не са тълпа. Не, те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората населявали някога това място, за чиито наследници по-незнайно каква логика се смятат.

Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ?

Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския?

Долу лапите, простаци, от името българи!. Вие не сте и не би могло да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да каканижеш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.

Но как така, – ще попитате вие – Нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България? Има разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци. Те не се стремят да подобрят своето житие – за тях е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите, а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.

Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко; тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

Но защо – ще попитате вие – казваш, че са прости? Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек, за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се избавят от това положение, но въпреки това, те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до това положение. Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.

Българите смятат себе си за тарикати, това е дума, която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Но най-общо казано, тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него. Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият.

Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници, и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени. Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш.

Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, които нарушават закона – а ти си им гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност.

Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те, дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са в пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

Трябва да си много прост, да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат за твоя сметка тлъсти печалби, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самия тебе.

И, ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш:

“-Ми аз, какво мога да направя?

Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някого другиго, за да оправи твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг.

Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

Трябва да си много прост, да живееш в земен рай и да го унищожаваш.

Трябва да си много прост за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости… “

“Това ви чака…”

 

Author Archives: Chergar

Източник: БъзикилийксИстината такава, каквато можеше да бъде!?

 

187 коментара »

 • Почина Чергар Чергаров said:

  Снощи, пишейки последната си публикация почина Чергар Чергаров. Ето предсмъртното му писмо:

  Предсмъртно

  Здравейте!
  Аз съм истинският Чергар – такъв, какъвто е. Страдам от раздвоение на личността. Когато пиша публикации в Бъзикилийкс съм Чергарят какъвто трябва да бъде – да е интересен, да се хареса, да заинтригува, да Ви увлече. Абе, ловец на души. Като такъв имам таен план – осъществявам “Проектът”. Като 25-и кадър в публикациите ми прибягват кръв, насилие, революции, разруха по пътя към Анархията. Всичко останало е баластра. Пълнеж. Спирам до тук.

  А кой съм аз, истинският Чергар, пишейки не публикация, а този киментар?
  Аз съм анархист по душа. Ние, анархистите вярваме в едно светло, самоуправляващо се общество, стъпило на доброволните институции. Държавата е нежелана, ненужна и вредна, ние сме против всяка власт и против всяка йерархична организация на човешките отношения.
  Ние сме атеисти и отхвърляме всяка религия, залагаме на свободата, равенството и солидарността. Отричаме гласуването на избори, като форма на легитимиране на държавната власт. Смятаме капитализма за авторитарен, насилствен и експлоаторски и нашия бунт е срещу богатите. Всички капиталистически институции са наши врагове. Ние сме за равенство между мъжете и жените. За нас няма раси, граждани на дадена държава, а само хора, граждани на Планетата.
  Ето едно филмче, където кратко и много разбрано е показано какво е Анархия. Вижте го:
  http://vbox7.com/play:7fcf8e75

  Кои са нашите цели (източник http://sharkanan.blogspot.bg/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=3 ):
  1) окончателно ликвидиране на политическата и административна власт и техните атрибути и институции, защото те представляват фактор на системно потискане на свободата на личността; отмяната на капиталистическите отношения като изискващи и генериращи потисничество посредством властнически апарат (държава);
  2) установяване на самоуправляващо се според принципите на пряката демокрация федералистично общество, чиято свобода е следствие от личната свобода на всеки индивид; с обществена собственост, свободата за стопанисване на която принадлежи на пряко ангажираните; с равен достъп до всички блага при липса на привилегии; солидарност и взаимопомощ вместо конкуренция; жива справедливост вместо формално законодателство.

  Нашият метод: революционен, пряко действие
  Анархоорганизацията не е самото анархообщество, а само инструмент за неговото изграждане, затова анархоорганицията притежава по-специфични принципи на функциониране, структура и задачи.
  Основни задачи на Организацията (по приоритет):
  0) анализ на местната и общата политическа, социална и икономическа обстановка;
  1) пропаганда на идеите на анархизма сред населението;
  2) идейно самообразование с цел по-добра пропаганда;
  3) разрастване на Организацията чрез привличане на дейни и надеждни хора;
  4) помощ при формиране на помощни структури.
  Пример за помощни структури:
  клуб за публични дебати, групи за борба за подобряване условията на труд и заплащане (и участие на работниците в управлението на предприятията), каси за взаимопомощ, трудово-потребителски кооперации, структури за набавяне на средства, самозащита и противодействие.
  Помощните структури в революционна обстановка дават начало на самоуправление по места и предприятия, разпределителна система чрез потребителски съвети, сили за самоотбрана и контрол на обществения ред.
  5) понеже събарянето на държавата и капитализма с последващо установяване на свободно общество е невъзможна “в отделно взета страна” (макар от отделна страна или регион този пробив ще започне), особено важни са контактите и координацията с анархически формации в чужбина, при това анархически на дело, не само на думи.

  Чергар какъвто трябва да бъде няма никога да ви каже направо тези неща, защото 98 процента от хората ще го отхвърлят директно и за това използва заобиколни пътища, за да ви доведе до анархизма. Аз обаче смятам, че лъжата и притворството са най-големия порок. Не мога да понасям повече. Затова карам направо. Всички рано или късно ще узреят за идеите на анархизма.

  Сбогом приятели!

 • Възрожденца said:

  Нека да почива в мир и спокойствие твоята мултикултурна и неолиберална душа, надявам се че няма да тровиш с подомни неолиберални доктрини душите на додронамерените и съвестни покойници при когото си се преселил. Нека всемощиат Бог зорко бди над твоята неспокойна душа!

 • Mariana said:

  Явно и през 2017 г. има читатели, които още не са разбрали, че този текст е написан от българин и че това е талантлива пародия, като всички пародии, написани от Чергар Странник в неговия сайт Невероятно.инфо, откъдето бе препубликуван и тук, и където изрично пише, че всички текстове са художествена измислица. Хайде стига вече, мислете повече, преди да пишете такива неадекватни коментари..

 • Петър Пенчев said:

  Актуално… за жалост!!!

  https://www.facebook.com/groups/679984575423984/permalink/1715147808574317/

 • ivan said:

  ВСИЧКО ГОРЕНАПИСАНО Е ВЯРНО,НО КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА ОТКРОВЕНИЕ ,АДАШ?НА 6 000 0000 БГ. ХРИСТИЯНСКИ ДЕЦА,ЖЕНИ И МЪЖЕ МОЖЕШ ЛИ ДА ИМ ВКАРАШ СМЕЛОСТ В СЪРЦАТА ,ЗА ДА СИ ВЪЗВЪРНАТ ГОСПОДСТВОТО ВЪРХУ ТЕРИТОРИЯТА СИ И СЪОТВЕТНО ВЪРХУ ПОДЗЕМНИТЕ,НАЗЕМНИТЕ,ВОДНИТЕ И ВЪЗДУШНИТЕ БОГАТСТВА И ДА СИ ГИ УПРАВЛЯВАТ ТЕ,ДА СИ ВЪЗВЪРНАТ ДЪРЖАВНИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ЦИВИЛНИ,ВОЕННИ И ПОЛИЦЕЙСКИ ПОСТОВЕ И СЛУЖБИ И БАНКИТЕ И ДА ПРАТЯТ КОМУНИСТИТЕ НА БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА.И СЛЕД ВРЕМЕ НИКАКЪВ СПОМЕН ДА НЯМА ОТ ТЯХ.ДА СИ ГЛАСУВАТ 8000ЛВ.ЗАПЛАТИ И 3000ЛВ. ПЕНСИЙ!!!ДА СИ ГЛАСУВАТ ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА ХРИСТИЯНСКА ПРАВОСЛАВНА ИДЕНТИЧНОСТ .НАПРИМЕР:КОЙТО УБИЕ ПРАВОСЛАВНИ ДЕТЕ,ЖЕНА ИЛИ МЪЖ ДА БЪДЕ УБИВАНО ЦЯЛОТО МУ СЕМЕИСТВО !!!И ВСИЧКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЪДИЙ И ПРОКУРОРИ ДА БЪДАТ ПОДМЕНЕНИ С ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНСКИ!!!И С ЧЕТКИ ,БОИ И ПЛАКАТИ ЦАРСТВО НЕ СЕ ПРЕВЗЕМА!

 • Smartguy said:

  До (дядо) Ivan:
  Ватенко, не броиш мюсюлманите в БГ нали? Демек закон за НАШИ хора искаш, нали добре разбирам? Ама като ти продадат кошница продукти в супера, зимаш и на искаш да знаеш повече, нали не бъркам.
  Естествено е вярно гореописаното, но никъде не предполага разделение на верска основа.
  Също както и писанито на Чергар, конкретно се спира на въпроса за “равен достъп”.
  Но опорноточковците като тебе, само славяноплява имат в главата, и ръсят етноомраза де що могат, и размахват сърпове и чукове да плашат гаргите.

 • Бацето said:

  Абсолютно прав е човека – НЯМА ПО-ПРОСТ ОТ НАШИЯТ НАРОД (СБИРЩИНАТА)!!!
  Прости сме си по-рождение и по-манталитет – най-тъжното е, че вече и другите народи виждат колко измислени сме и че за нищо не ставаме – и няма и да станем някога!!! Абсолютни боклуци – не се притеснявайте – включвам и себе си тука – поне съм честен със себе си – не като някой измисляци, дето ще си кажат … да бе да – аз съм най-големия – по размер на тъпотия със сигурност!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.