2024-05-08

2 thoughts on “Румънска дипломация в сръбски стил

  1. Мълчим си по спора с Румъния

    Според бългаският външен министър румънският му колега е направил грешка, а „ние ще замълчим, за да се уталожи проблемът“. Мълчанието според министър Младенов е начинът да се държим достойно в този случай, понеже той бил „деликатен“.

    http://news.ibox.bg/news/id_1754959762

    Не трябва да се поддаваме на „необмислени провокации“, които работят за чужди интереси. Това каза в ефира на Нова телевизия външният министър Николай Младенов по повод породилия се спор с Румъния за акваторията в икономическата морска зона.

    По-рано стана ясно, че в интервю за телевизия „Реалитатя“, цитирано от румънската преса, външният министър на Румъния Кристиян Дяконеску е заявил, че страната му няма спор с България, а само претенция за уточняване на една зона, спрямо която да се приложи конвенцията за морско право.

    Преди седмица, министърът заяви, че между Румъния и България има „спорна зона“ що се отнася до държавната граница в морето, като обясни, че става въпрос за 17 кв. км. Изявленията му предизвикаха серия реакции и коментари и в двете страни, припомня money.bg.

    На свой ред министър Николай Младенов каза, че Румъния се опитва да окаже натиск на България върху преговорите в икономическата морска зона на границата ни със северната съседка.

    „Колкото повече се коментира и анализира тази тема в България, толкова повече обслужваме други страни и интереси. По-добре е да мълчим“, категоричен бе външният министър.

    Той отбеляза, че този спор с Румъния е от времето на социализма. Преговорите и регламентирането на тези зони трябва да бъдат в интерес на България, изтъкна Младенов и съобщи, че България се е опитвала да привлече вниманието на ООН по въпроса още преди 20 години.

    Министърът на външните работи уточни, че става дума за акватории. По думите му 17 морски мили е твърде малко пространство, независимо има или няма газ на него. „Не, оттам няма да минава „Южен поток“ и „Набуко“, посочи министърът.

    „Колкото повече се нагнетява ситуацията в България по тази тема, толкова по-зле за България и толкова по-трудно ще намерим решение. Румънският министър направи абсолютна грешка, той обърка нещата, ние ще замълчим, за да се уталожи проблемът“, подчерта Младенов и добави, че тава е начинът да се държим достойно предвид деликатния случай.

  2. Подобно на албанците, които етнически са потомци на романизирани илири, власите са етнически потомци на романизирани траки. Поради това те са живели разпръснато върху почти цялата територия на Балканския полуостров. Културно-исторически, те са били граждани на Византийската империя, а след това – и на Първата и Втората българска държава. Именно затова до средата на 16 век българският език и писменост са били официален език и писменост на населението на почти цяла сегашна Румъния. Нещо повече, българската писменост остава официална писменост на народа на днешна Румъния чак до средата на 19 век. На тази основа ние имаме с тях родствени етнически и стари културно-исторически връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *