Home » Избрано

Българските полицаи и прокурори – най-скъпи и най-зле работещи в ЕС

2011.06.21 Един коментар
Spread the love

Фирмите и гражданите отделят все повече пари за сигурност и правна защита

България харчи най-много в Европейския съюз за полицаи и прокурори, но те се ползват с „най-ниското доверие в сравнение с всички останали страни – членки на ЕС“. В резултат гражданите и бизнесът, от чиито данъци се издържат правоохранителните органи, плащат отделно за частна охрана и правна защита. Това сочи изследване за цената на правосъдието у нас, направено от институт „Отворено общество“ в периода 2009-2011 г.

Сравнението с предишни изследвания сочи, че тази тенденция се запазва от 2008 г. до днес и реално няма съществена реформа в посока обвързване на разходите от бюджета с постигнатите резултати. Традиционно бюджетите на МВР и съдебната система се харчат предимно за заплати. Почти не остават средства за техника, която би подобрила работата им.

По брой и на съдии, и на прокурори, и на полицаи на глава от населението страната ни е сред първите места в ЕС. В Западна Европа броят на съдиите на 100 000 души население е 2-3 пъти по-малък, а в някои случаи дори 7 пъти по-малък (Великобритания, Ирландия), отколкото у нас.

По брой на прокурори България е сред лидерите в рамките на Съвета на Европа, като само Русия и няколко бивши съветски републики имат повече прокурори. „Броят на обвинителите в България е два пъти по-висок от средния в Европа и 5-10 пъти по-висок, отколкото в страни като Австрия, Италия, Франция, Ирландия“, пише в анализа. В началото на кариерата си родните съдии и прокурори получават около 2.2 пъти по-висока от средната заплата за страната – което е около средното ниво за всички страни от изследването. Заплащането в края на кариерата им обаче е сред най-високите в Европа. Според данни на ЕК за разходи за прокуратурата, измерени чрез БВП на глава на населението, страната ни плаща за прокуратурата 45 пъти повече от Норвегия.

България е сред 6-те страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението (дори без „Гранична полиция“ и ГДБОП). Съпоставка с държави с близко по брой население показва, че тук има два пъти повече полицаи от Швейцария и Швеция и около 1/3 повече от Австрия.

Полицейската дейност в България като цяло е щедро финансирана, отбелязва докладът. „Като разходи за полиция като дял от БВП България е на първо място в ЕС, откакто Евростат има данни за страната. България харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия“, пише още в доклада.

През тази година МВР е с най-висок бюджет от всички институции – 1 млрд. и 65 млн. лева. МВР е една от само 7-те институции в страната (заедно с НСО, министерствата на спорта и на образованието), които запазват растеж на бюджета си въпреки кризата. То дори е изпреварило по бюджет военното и социалното ведомство, които традиционно са най-високи. „Сега“ многократно е отбелязвал, че дори при обявените от правителството на ГЕРБ съкращения МВР не оптимизира работата си.

В анализа се изтъква, че заради ниското доверие в разследващите хората не съобщават за всички престъпления и предпочитат сами да се погрижат за сигурността си, като наемат частни фирми и плащат за правна защита. Повече от половината фирми ползват СОТ, а около 10% имат наета и жива охрана. Средно на година една фирма дава по 3096 лв. за сигурност и 4448 лв. за правни услуги.

Анализаторите препоръчват въвеждане на повече гъвкавост в процеса на управление на собствеността на съдебната система. Предлага се МВР да се освободи от несвойствени дейности, както и да преосмисли своята политиката по персонала и привилегиите на служителите. Работещите в МВР, независимо на каква длъжност, се пенсионират рано и получават до 20 заплати обезщетение.

И ДАРЕНИЯ

Независимо от огромния бюджет МВР успя да събере само за първите три месеца рекордните 6.5 млн. лева от дарители. Тази информация излезе на фона на разкрития, че катаджии имат списък с дарители, които те не спират за нарушения. Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че при направената проверка 153 от 155 служители отричат да е имало разпоредба да не се проверяват автомобили по списък. И заключи, че няма „чадър“ над спонсорите. Въпреки това МВР не смята да изкара от анонимност дарителите, ако те не пожелаят. Но са написани вече специални правила. Дарители не могат да бъдат осъдени, хора с образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер, както и фирми, които се управляват от следствени или хора с присъда. МВР ще приема вещи, пари, недвижими имоти, труд и услуги, ползване на обекти на интелектуална собственост и ценни книжа. Трябва да отказва обаче дарове от „анонимни дарители, дарения, които противоречат на морала и добрите нрави, предполагат получаване на материални и нематериални облаги от страна на дарителя и такива, които биха могли да попречат на изпълнението на основните задачи на МВР“.

Вътрешното ведомство се отказва и от вещи, чрез които дарителят упражнява стопанска дейност. Преди време „Сега“ писа, че оръжейните фирми от години „зарибяват“ МВР със скъпи пистолети, пушки, боеприпаси. По този начин фирмите пласират скъпо оръжие, за което вътрешното ведомство след това си купува постоянно муниции. Според новите правила полицията няма да може да получава и бензин от петролните рафинерии, за да охранява самите производствени мощности. Трябва да бъдат отказвани и всички дарения като компютри и принтери на вносители на такава техника, които след това печелят от допълнителните поръчки за софтуер или зареждане на многоцветни принтери.

Всички дарения трябва да бъдат качени в интернет, но ще се съобщават само размерът и видът на дарението, както и кога е сключен договорът.

Деси Стефанова, Радослав Николов

http://www.segabg.com/

One Comment »

 • Nik said:

  „По брой и на съдии, и на прокурори, и на полицаи на глава от населението страната ни е сред първите места в ЕС. В Западна Европа броят на съдиите на 100 000 души население е 2-3 пъти по-малък, а в някои случаи дори 7 пъти по-малък (Великобритания, Ирландия), отколкото у нас.“

  „България е сред 6-те страни в ЕС с най-много полицаи на човек от населението (дори без „Гранична полиция“ и ГДБОП). Съпоставка с държави с близко по брой население показва, че тук има два пъти повече полицаи от Швейцария и Швеция и около 1/3 повече от Австрия.“

  „Като разходи за полиция като дял от БВП България е на първо място в ЕС, откакто Евростат има данни за страната. България харчи за полиция два пъти повече от средното ниво в ЕС и три пъти повече от страни като Дания, Швеция, Финландия“, пише още в доклада.“

  „По брой на прокурори България е сред лидерите в рамките на Съвета на Европа, като само Русия и няколко бивши съветски републики имат повече прокурори.“

  „Броят на обвинителите в България е два пъти по-висок от средния в Европа и 5-10 пъти по-висок, отколкото в страни като Австрия, Италия, Франция, Ирландия“, пише в анализа.“

  Очевидно огромният брой служители в обвинителния сектор отразява неимоверно нарасналата дребна (кокошкарска) и средна (на специално отгледаните в люпилнята на другарите мутренска) престъпност.

  Обаче докато по първата позиция „успехите“ са „лицето“ на институцията, то в „средата“ напредъкът зацикля, за да блокира тотално в онова, което в цивилизования свят наричат „едра престъпност“. Както казва поговорката, „За кокошка – няма прошка, за кон – няма закон!“

  Все пак – какво пречи на всемогъщите обвинители да разгърнат огромните си пълномощия, предоставени им от закона? Нито са гладни, нито са жадни, нито са зле платени. Тъкмо напротив – трудовите им възнаграждения са европейска мечта за 95% от българите у нас и по света. Тогава?

  “The prosecutor’s office under the leadership of Velchev’s predecessor, Nikola Vilchev, was described by the new Chief Prosecutor as „some kind of terrorist organization“ used to settle political and business scores, but totally incapable of fighting crime.” ( http://wlcentral.org/category/content-topics/organized-crime )

  Ето каква била истината: Прокуратурата е „нещо като терористична организация“ „some kind of terrorist organization“. Да го беше казал някой заядлив журналист – иди/дойди – но то излиза из устата на самия ръководител на въпросната организация. По-авторитетно – здраве му кажи!

  Но „Главният“ не спира дотук; решил е „да си каже“:

  Прокуратурата (барабар и начело с Главната такава!) е “used to settle political and business scores, but totally incapable of fighting crime” („използувана да урежда политически и бизнес сметки, но напълно неспособна да бори престъпността“)

  „Новият“ Главен прокурор обаче не си мръдна пръста да промени нещата – затова проф.Янко Н. Янков-Вельовски продължава да засипва Прокуратурата с напомняния за нейното истинско задължение – борбата срещу престъпността ( http://iankov.blogspot.com/ ) . И при „Новия“ викът на професора си остава Глас на викащия в пустиня…

  Впрочем, какво друго да се очаква от силови институции (Полиция, Прокуратура, Съд), ключовите позиции в които са заети и бетонирани „до гроб“ или „до пенсия“ от грижливо подбрани и отгледани в инкубатора на социализЪма верни партийни кадри (проформа „деполитизирани“ след смяната на „резбата“)?

  Едно трябва да им се признае на „другарите“: те винаги намират начин да уредят „своите“:
  В началото на кариерата си родните съдии и прокурори получават около 2.2 пъти по-висока от средната заплата за страната – което е около средното ниво за всички страни от изследването.

  Заплащането в края на кариерата им обаче е сред най-високите в Европа. Според данни на ЕК за разходи за прокуратурата, измерени чрез БВП на глава на населението, страната ни плаща за прокуратурата 45 пъти повече от Норвегия.”

  Така за образование, изкуство и наука – или събирателно казано за духовна култура – няма средства. Червеният (вече самооцветил се във всичките цветове на дъгата) октопод е изсмукал кръвта на данъкоплатеца и щом чуе за култура… останалото е известно:
  „Последното подрязване на райграса беше т.нар. „народен съд”, който със своите 2680 смъртни и 6870 други присъди разчисти пътя пред онези, които направиха кариера в ДС и днес от парламентарната трибуна казват, че културата е вредна загуба на средства и отклоняване на общественото внимание от важните неща.“ ( https://www.eurochicago.com/2011/06/shtom-tchuya-za-kultura-se-hvashtam-za-kobura/ )

  Питам се: „-Имам ли и каква е моята вина за всичко това? Нали мнозина от тези „герои нашего времени“ бяха и мои студенти (вкл. и днешният Главен прокурор – беше наистина един от отличните студенти)? Нима съм ги учил на такова безчовечие?“

  Да, виновен съм в известна степен. За което съм наказан с университетска месечна пенсия от 235 лв. и невъзможност да си платя кафето в магазинчето отсреща (0.60 лв. в пластмасова чашка) – да не говорим за картата в НБКМ (20 лева).

  А на безчовечие не съм ги учил. Това качество изглежда е генетически заложено в съответните индивиди. Те имат нюх за себеподобни и през девет дерета се подушват и съешават, за да се самовъзпроизведат.

  Тук нищо не помага – тая гърбица приживе не се изправя.

  Да пази Господ!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.