Home » Избрано

Созопол става Ерусалим II

2010.07.29 2 коментара
Spread the love

Археолози: Открихме мощи, на Йоан Кръстител са

Созопол става малкият Ерусалим. Хиляди поклонници от цял свят ще се стекат към древната Аполония, ако откритите вчера мощи на остров Свети Иван са на Йоан Кръстител.
Мраморен реликварий от края на IV-началото на V век намери екипът на проф. Казимир Попконстантинов. В него 100% има мощи на велик мъченик на християнската вяра, категоричен е археологът. Той и проф. Божидар Димитров са убедени, че мощите са на Предтеча, защото кутията е била вградена в центъра на олтара на храм, носещ името на светеца.
Реликварият е непокътнат. Капакът му е запечатан с червен хоросан. Той ще бъде отворен пред комисия до дни и изложен в созополския музей.

Денонощна охрана за Кръстителя


Отварят мраморната кутия с църковен ритуал пред комисия от археолози и журналисти

Находките на остров Свети Иван (на заден план) могат да преобърнат историята
фото Красимир Свраков13,30 ч. 28 юли 2010 г. Екипът на археолога проф. Казимир Попконстантинов прави както всеки ден от една седмица насам проучванията си в манастира на остров Свети Иван край Созопол. Съсредоточил се е върху центъра на олтара на някогашната църква, носела името на Йоан Предтеча, когато ненадейно попада на уникална находка. Древен реликварий, изработен от мрамор. Каменното ковчеже е изключително изящна ръчна изработка. Прилича по форма на античен саркофаг. Капакът му е запечатан с червен хоросан. По характерната изработка и елементите на реликвария археолозите веднага различават типичните белези за края на IV, началото на V век.
Дъхът на всички спира…
Какво крие реликварият?
Въпреки огромното любопитство, обзело археолозите, никой не смее да свали червената глина и да отвори мраморната кутия. Но и без да го прави, проф. Попконстантинов е убеден: непокътнатият реликварий 100% съдържа мощи. И то мощите на самия Предтеча.
За броени минути новината обиколи вчера България. Потвърди ли се, Созопол ще се превърне в малък Ерусалим. Хиляди поклонници от цял свят ще се стекат да видят святата реликва, категорични са експертите.
Проф. Казимир Попконстантинов прави извода, че е открил тленни останки на Кръстителя от факта, че мраморното ковчеже е било вградено именно в центъра на олтара на църква, носеща името на свети Йоан. Днес от църквата са останали само руини.
В късния следобед вчера археологът лично транспортира с моторна лодка мощехранителницата до Созопол. Той заяви, че реликварият ще бъде предаден на отговорно пазене в археологическия музей в Созопол. Там най-вероятно находката ще има специална денонощна охрана. Реликвата ще остане в музея до края на седмицата. Тогава се очаква да пристигне специална комисия от археолози, в присъствието на която ще бъде извършено разпечатването на мраморната кутия. Това ще стане заедно с религиозна церемония, както изисква канонът.
Според археолозите манастирът “Свети Йоан Предтеча” и църквата, които са съществували на созополския остров Свети Иван, са били сред най-големите православни центрове.
Разкопките на острова продължават вече трета година. До момента там са разкрити основите на два манастирски храма и на отделна сграда, използвана за монашески жилища. Археолозите са се натъкнали на истинска средновековна печатница за книги, която е функционирала от 1263 до 1629 г. “Миналата година открихме бронзови щемпели, с които е правена украсата върху кожените подвързии на книгите”, заяви проф. Попконстантинов. Процъфтяващото духовно средище замира през 1629 г., когато островът е нападнат от казахски пирати и никога след това не е реставриран.

Елена Димитрова

Апостол Андрей основал манастира

Обителта била богата, правела преписи дори за Атон

Проф. Божидар Димитров

Още не може да твърдим със сигурност чии са мощите в открития реликварий. Но той е много стар – най-вероятно от IV век. От мрамор е, а това е голяма рядкост. Означава, че в него наистина има мощи на велик и древен мъченик на църквата. Нека не забравяме, че манастирът е основан от самия свети Андрей, който проповядва християнството по бреговете на Черно море. Той създава епископия в Созопол с 5 манастира и 27 църкви. “Св. Йоан” е най-големият от манастирите. Той е бил мощен църковен център, от който са излезли трима вселенски патриарси – Йоан ХII Козма, Нил и Методий. А откритият от проф. Казимир Попконстантинов скрипторий е един от най-големите въобще на Балканите. В него са поръчвали богослужебни книги дори атонските манастири. Най-голямата “заявка” е била от Ватопедската обител. За мащаба на книжовната дейност в “Св. Йоан” говори фактът, че въпреки всички разрушения и нападения от библиотеката на манастира са запазени 45 ръкописа.
Средището е било изключително богато. С хрисовул от 1363 г. император Йоан V Палеолог подчинил на “Св. Йоан” манастирите “Св. Кирик и Юлита” и “Св. Апостоли”. А Йоан VIII дава през 1437 г. в собственост на манастира и селото Свети Никола, сега Черноморец.
Всичко това говори за ранга и значението на манастира. И е съвсем естествено при такъв статут той да се стреми да се сдобие с мощи на светеца, на който е посветен, каквато и до днес е практиката в църквата.

Мощите са от Византия


Проф. Казимир Попконстантинов
Археолог, ръководител на разкопките на о. Свети Иван край Созопол

– Проф. Попконстантинов, поздравления за откритието. Дали в реликвария наистина са мощите на св. Йоан Кръстител и как ще стане ясно това?
– Дали в него има мощи на св. Йоан Предтеча, ще разберем, когато отворим реликвария. Скоро ще го направим, но първо трябва да се създаде комисия за отварянето му и да се изпълни ритуал от Сливенския митрополит Йоаникий. Знаете колко трудно се събират комисиите у нас. Но предполагам, че до два-три дни ще го направим.
– Как изглежда реликварият и кога го открихте?
– Той прилича на античен саркофаг, с леко скосена горна част на капака – като винена гарафа, и с дръжка. Дълъг е 20 сантиметра, висок е 10 см, широк е 16 см. Предполагаме обаче, че той не е единствен. Тоест в него се очаква да има още един такъв реликварий. Подобно нещо има досега открито два пъти – в Търговищко и в Шкорпиловци. Това е първата такава реликва в археологическа среда в южното черноморско крайбрежие. Реликварият бе открит вчера на (28 юли) в 13,30 часа.
– Ако в него са мощите на Предтечата, как са стигнали България?
– Не е чудно, тъй като манастирът, в който е намерен реликварият, е бил под юрисдикцията на византийската патриаршия още от XI век. В Истанбул, знаете, се намират главата и ръката на Йоан Кръстител. И няма нищо учудващо, ако част от мощите са пристигнали и тук, в друг византийски манастир в тогавашната епоха.
Надя Панкова

Манастирът на остров Свети Иван (на снимката на заден план – фото К.Свраков) играл изключително важна роля в българската средновековна държава и в отношенията й с Византия. Ползвал се със статут на патриаршески и царски. Това е единственият засега по южното ни Черноморско крайбрежие манастир, в който е имало скрипториум – място за писане, превеждане и орнаментиране на книги, както и библиотека. Светата обител е била и нещо като своеобразен лагер, в който са били заточвани непокорните висши духовни лица от Константинопол. Тук е била и резиденцията на съпругата на българския цар Теодор Светослав.
По проект на Министерство на културата остров Свети Иван ще бъде цялостно проучен, реставриран и консервиран.

в-к Стандарт
http://paper.standartnews.com

2 коментара »

 • Pesho said:

  Реликварият, открит при разкопките на абесидата на манастира „Свети Георги“ край Созопол, наистина съдържа мощи от Свети Йоан Кръстител, обявиха днес български учени, съобщи Дарик радио. Откритата в останките на остров „Свети Иван“ кутия съдържа костици от ръката и крака на Йоан Предтеча, покръстил Иисус Христос. Така смятат историците Красимир Попконстантинов, министър Божидар Димитров и директорът на Бургаския исторически музей Цоня Дражева. Предстои светите мощи на Йоан Кръстител да бъдат предадени на Сливенския митрополит Йоаникий, който да реши къде ще бъдат изложени.

  Реликварият с мощите на Св. Йоан Предтеча и Кръстител, открит на остров Св. Иван в Созопол, беше открит на 28 юли т.г. по време на сондажни изкопи в основите на най-старата църква на острова, построена в края на ІV – началото на V в. Откритието бе направено от екип, воден от проф. Казимир Попконстантинов. При отварянето днес присъстват и Сливенският митрополит Йоаникий, ст.н.с. Александър Минчев от Варненския музей и директорът на Созополския музей Митко Недев. Находката на археолозите стана при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода. Мраморният реликварий (мощехранилница) с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см, бе пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Там той стои запечатан с червен хоросан във вида, в който е бил открит и е под денонощна охрана.

  При проучване на хоросановата подложка е открита втора малка кутийка с размери 6 см дължина, 4,5 см ширина и 3 см височина, която прилича по форма на кибритена кутия, изработена от бледожълт пясъчник (характерен за територията на Палестина). По външните й стени има надписи на старогръцки. Единият е „Господи, помагай на твоя раб Тома“, а на другата страна на кутийката пише „Свети Йоан“. Археолозите предполагат, че може би някога в нея са се съхранявали част от мощите. По начина на изработката и орнаментите върху нея специалистите съдят, че тя е изработена около V век. Предположенията, че в нея са скрити мощите на Кръстителя пък идват от факта, че манастирът и църквата на острова са носели името на Йоан Предтеча.

  Археолозите разкриха, че мощехранилницата най-вероятно е била премествана в границите на острова. Първоначално мощите са се намирали в олтара на първата църква, която е унищожена от аварско нашествие през 586 година. Завоевателите са преминали през остров Св. Иван на път за Константинопол и са опожарили църквата до основи. Археолозите вече са открили следи от унищожителния пожар. През IХ-Х век църквата е възстановена, а олтарната част става по-голяма. Именно тогава реликварият най-вероятно е бил преместен в новата църква,за което свидетелстват двете ниши, които по структура и начин на оформление с тухли и хоросан са идентични.

 • Тома Неверни said:

  Йоан Кръстител vs. Тома Неверни или защо се съмняваме във всичко българско и харчим пари по чужди светини

  Лора Симеонова

  “Шибан народ, шибани колеги!” – крещи разяреният проф. Божидар Димитров в YouTube. “Егати министъра!” пък му отговарят в коментарите част от засегнатите юзъри. Нищо ново под слънцето – в тази държава обичаме да се псуваме. А и професорът не за пръв път си изпуска нервите. В Европа не е прието министър да псува.
  Още по-малко – избирателите си. Но в България това даже може да е готино – министърът не е някой извънземен сухар. Напротив, точно от нашите ширини си е. Пък и специално в този случай се прокрадва съмнението – дали пък Божидар Димитров не е прав да ругае?
  Има ли веществени доказателства, че сме “шибан народ”? Да. Пета, зъб и цели шест фаланги го потвърждават. Не, това не са останките на някоя жертва на Килърите.
  А мощите на Йоан Кръстител. Въпреки че ги изкопахме преди седмица, май не остана българин, който да не е плюл по тях. И, разбира се, по екипа, който ги намери. Първо се почна с подигравките: “Ега ти реликвата, не е за музея, а за зъболекарския кабинет!” После с упреците: “Тоя Казимир знае ли въобще гръцки и защо не пипа реликвария с ръкавици?” За да стигне до логичния финал по български: “Абе, какъв Йоан Кръстител, какви пет лева?! Кой знае на кой овчар е този зъб!”
  Кога един народ е “шибан”? Когато си пречи сам. Защо й е на Ватикана да ни подлива вода за Кръстителя? Ние ще се изпързаляме самички – при това, на драго сърце. Защото, съгласете се, не може Созопол да стане Ерусалим II. А пък Койнаре да си остане Куртово. В мизерията всички трябва да сме равни. Даже девета глуха изглежда уютна, когато я обитаваш плътно прилепнал в другарчето до теб. Страшно става, ако съседчето се вдигне на пръсти – тогава трябва да действаш ловко и задължително да го подсечеш. Както казва една приятелка: “Не е ли ирония, че държим световния рекорд по висок скок!”
  Ирония е и друго – днес се съмняваме, че мощите от Созопол са на Йоан Кръстител. Но утре ще извадим 500 евро и ще идем на остров Пафос за да ни баламосват комшиите как ей в този гьол Кронос отрязал и метнал гениталиите на Уран и от кървавата пяна се родила Афродита. Там няма да се съмняваме. Напротив – после ще си дойдем и ще се фукаме, че сме видели откъде е изпълзяла Афродита.
  Защото, все пак, вярваме в чудеса. Просто не допускаме, че може да ни се случат. Страх ни е дори да помечтаем, че от дестинация за алкохолен и секстуризъм можем да станем райско кътче. Нали сме си втълпили до мозъка на костите – Адът е в България. А присъдата ни – да врим в казана, който никой не пази, щото просто няма смисъл.
  Признавам си – и аз се съмнявам, че зъбът, петата и шестте фаланги от Созопол са на Йоан Кръстител. Археолозите нещо са се объркали – нали им куца гръцкият. Мощите са на Тома Неверни, не мислите ли?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.