Home » Избрано

Българският дефицит покриван с пари на емигранти

2010.07.28 Няма коментари
Spread the love

Парите, които емигрантите изпращат от чужбина на роднините си, остават важен компонент за покриване на дефицита по текущата сметка за страни от Централна и Източна Европа като Румъния, България и Полша, информира Дневник.

Евростат в публикуван от статистическата агенция доклад за потоците от емигрантски пари от и към Европейския съюз пише, че в Румъния, Полша, Португалия и България емигрантските пари дават значителен принос за балансирането на текущата сметка.

Без тези парични потоци Румъния и Полша щяха да запишат съответно 55% и 54% по-голям дефицит по текущите си сметки, се казва в публикуваните от Евростат данни.

По данни на статистическата агенция през изминалата година в България са влезли 693 млн. евро като емигрантски пари. Същата година работещите в България чужденци са изпратили на близките си общо 11 млн. евро.

Така страната е една от общо осемте в ЕС, които отчетат нетен приток на емигрантски пари в размер на 682 млн. евро.

По данни на БНБ изпратените от работещи в чужбина българи през първото тримесечие на тази година са намалели на годишна база.

Евростат посочва, че миналата година чужденците, работещи в страни от ЕС, са изпратили общо 29.6 млрд. евро под формата на емигрантски пари.

Източник: Кафене.нет
http://kafene.net/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.