2024-03-18

4 thoughts on “Наръчник за безработни и бедни: Какво дължим на здравната система

  1. „Различните данни пък сочат, че неосигурените у нас са между 400 000 и почти 1.4 млн. души, като цифрата варира според това дали са включени и хората, които от години са в чужбина.“

    http://www.segabg.com/article.php?id=878984

  2. В Гърция ако имате издаден социално осигурителен номер имате право на болнино лечение и обслужване за първите 15 дни, като животоспасяващите манипулации и процедурите извършени ако сте влезнали в болница през бърза помощ са НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНИ, без значение осигурен ли сте в момента или не.

  3. Ако сте живял в чужбина и там сте бил осигурен е необходимо да донесете в България съответният документ доказващ, осигуряването ви там. Ако имате месеци без доказани здравни вноски, само за тях ще довнесете. По сега действащия закон българският гражданин където и да се намира е нужно да внася задължително здравно осигуряване, което отпада само ако е осигурен на друго място, като за целта носи от там документ. Ако веднъж са спрени правата ви, за да ги възстановите е нужно доказване назад на 60 поредни месеца здравно осигуряване на ваше име без значение къде е правено. Ако имате липсващи месеци, внасяте само за тях.

  4. Имам въпрос. Живея в САЩ от 1993-а година. Това означава ли, че ако реша да се завърна да живея в България, ще трябва да платя въпросните осигурителни вноски за пет години назад, въпреки че не съм живял в България през този период, и въпреки че съм бил осигурен тук?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *